YΠΕΣ σε Μαυρογιάννη για μεταναστευτικό. “Η γή δεν διαιρείται με συρματομπλέγματα”

Μία ανάρτηση στον λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, αναφορικά με την εγκατάσταση συρματοπλεγμάτων στη Νεκρή Ζώνη για ανακοπή των μεταστευτικών ροών από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχής, στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κύριος Μαυρογιάννης που επισκέφτηκε την περιοχή και άκουσε τα προβλήματα των κατοίκων έγραψε τα εξής:

“Πέρασαν 29 ολόκληρα χρόνια για να καταφέρουμε να επιτύχουμε ρήγματα στα συρματοπλέγματα της εισβολής. Σήμερα τα βρίσκουμε ξανά μπροστά μας και χωρίς καν να τα έχει τοποθετήσει ο τουρκικός στρατός. Δεν χωράνε άλλα συρματοπλέγματα στον τόπο μας. Η γης δεν διαιρείται. Δεν νοείται να παρεμποδίζεται η ελεύθερη διακίνηση των κατοίκων που μένουν εντός της Νεκρής Ζώνης, των γεωργών και των κτηνοτρόφων που κράτησαν τόσα χρόνια ζωντανή τη «νεκρή» ζώνη.

Δεν μπορούμε να παραβιάζουμε το Διεθνές Δίκαιο, θέτοντας εμπόδια στους ανθρώπους που αιτούνται πολιτικό άσυλο, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα. Τα συρματοπλέγματα δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος της παράτυπης μετανάστευσης μέσω των κατεχομένων. Προσθέτουν προβλήματα αντί να λύνουν, τόσο στον κόσμο της περιοχής όσο και στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά και κατ’ επέκταση προς την προσπάθεια επανένωσης του λαού μας. Στην Κύπρο του αύριο, δεν έχουν θέση ούτε τα συρματοπλέγματα, ούτε οι αποκλεισμοί, οι νεκρές ζώνες και οι απάνθρωπες πρακτικές.

Ευχαριστώ την «Ομάδα Πρωτοβουλίας κατά των Συρματοπλεγμάτων», για τη συνάντηση και την ενδελεχή ενημέρωση που μου παρείχαν, όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών από την τοποθέτηση των Συρματοπλεγμάτων στη Νεκρή Ζώνη.”

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά με “σκληρή” γλώσσα στον Υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι “η Κύπρος του αύριο, την Προεδρία της οποίας διεκδικεί ο κος Μαυρογιάννης, απαιτεί άμεσα μέτρα για αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης, η οποία εξελίσσεται σε μια ακόμα τροχοπέδη επίλυσης του Κυπριακού με τη δημογραφική αλλοίωση την οποία συνειδητά και απροκάλυπτα επιχειρεί η Τουρκία.

“Στην Κύπρο του αύριο η γη δεν διαιρείται με τα συρματοπλέγματα και ούτε είναι αυτά που εμποδίζουν την επανένωση του λαού μας.

Είναι πραγματικά θλιβερό ο για σειρά ετών διαπραγματευτής να εκφράζει σήμερα, ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την απαρέσκεια του για την προσπάθεια  αποτροπής της παράνομης εισόδου στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, αναφέροντας ότι «δεν μπορούμε να παραβιάζουμε το Διεθνές δίκαιο, θέτοντας εμπόδια στους ανθρώπους που αιτούνται πολιτικό άσυλο, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα».

Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να μάθει ο κυπριακός λαός τις θέσεις του κου Μαυρογιάννη στο μεταναστευτικό και κυρίως να απαντήσει: 

Υπάρχει ή δεν υπάρχει ανάγκη για την αποτροπή της παράνομης εισόδου παράτυπων μεταναστών στη Δημοκρατία;
Αναγνωρίζει την υποχρέωση συμμόρφωσης της Δημοκρατίας με τις πρόνοιες του Κανονισμού (ΕΚ) 866/2004 ο οποίος καθορίζει τους ελάχιστους κανόνες για τον έλεγχο των προσώπων που διέρχονται τη πράσινη γραμμή ώστε να αποτρέπεται η παράνομη διέλευση υπηκόων τρίτων χωρών;
Γνωρίζει ότι δυνάμει του εν λόγω Κανονισμού επιτρέπεται η διέλευση της γραμμής από υπηκόους τρίτων χωρών, μόνον εφόσον διαθέτουν είτε άδεια παραμονής που έχει εκδοθεί από τη Δημοκρατία, είτε έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο, είτε έγκυρη θεώρηση εισόδου και ότι αυτοί δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια;
Εάν πραγματικά πιστεύει αυτό που αναφέρει στην ανάρτηση του, ότι η τοποθέτηση του συρματοπλέγματος δημιουργεί πρόβλημα στην προσπάθεια επανένωσης του λαού μας, τότε αυτόματα εξισώνει ένα απλό συρματόπλεγμα με τον πραγματικό λόγο της διαίρεσης, που δεν είναι άλλος από τα 40,000 Τουρκικά στρατεύματα κατοχής. 
Και αφού δεν τον βρίσκει σύμφωνο αυτή η μέθοδος αποτροπής, την οποία υιοθέτησαν το σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών μελών και την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «απάνθρωπη», ποια είναι αλήθεια η δική του πρόταση, εάν βεβαίως θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης;
Όσον δε αφορά το όψιμο προεκλογικό ενδιαφέρον του κου Μαυρογιάννη για τους εργαζόμενους και τους μόνιμα διαμένοντες στην ουδέτερη ζώνη, έχουμε φροντίσει και για την ελεύθερη διακίνηση τους και κυρίως για την ασφάλεια τους.

Δεν ακούσαμε και ούτε μέσα από την ανάρτηση του είδαμε, να καταδικάζονται αυτοί που πραγματικά ευθύνονται για το πρόβλημα, για την εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων, αλλά και για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Ούτε ακούσαμε να καταδικάζεται το ψευδοκράτος που μετεξέλιξε τη μετανάστευση σε βιομηχανία αποκόμισης εκατοντάδων εκατομμυρίων, προσκαλώντας στα κατεχόμενα πέραν των 108,000 υποτιθέμενων «φοιτητών» τους οποίους, μετά την οικονομική αφαίμαξη τους, τους προωθεί σε καθημερινή βάση στις ελεύθερες περιοχές προκαλώντας προβλήματα ασφάλειας, αλλοίωσης της δημογραφίας και επιβάρυνσης των ελληνοκυπρίων φορολογουμένων αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απαντήσεις”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *