“Έστειλε αδιάβαστη” τη Δράκου ο Γεωργίου. Έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στο Ευρωκοινοβούλιο

Επείγουσα επιστολή προς το Προεδρείο της Επιτροπής PEGASUS απέστειλε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος ζητά όπως οργανωθεί άμεσα μια διερευνητική αποστολή στην Αθήνα για να εξετάσει τις καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις, μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Ανδρουλάκη, την ίδια ώρα που θέτει ενώπιον των συναδέλφων του στην επιτροπή και το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην Κύπρο.   

Ο κ. Γεωργίου ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της ειδικής επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία έλαβε όρους εντολής για να διερευνήσει εντός ενός χρόνου το θέμα των παράνομων παρακολουθήσεων μέσω κακόβουλου λογισμικού, απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τα υπόλοιπα μέλη και τον προεδρο της εξεταστικής επιτροπής. 

«Υπό την ιδιότητα μου ως Αντιπροέδρου της σχετικής Επιτροπής, ζήτησα όπως οργανωθεί, άμεσα, μια διερευνητική Αποστολή στην Αθήνα για να εξετάσει την κατάσταση. Ενημέρωσα παράλληλα το Προεδρείο για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο για το θέμα των παρακολουθήσεων στις κεντρικές φυλακές μετά την παραδοχή της Υπουργού Δικαιοσύνης. Τονίζοντας ότι αυτές οι νέες αποκαλύψεις αλλά και ομολογίες ότι στην Κύπρο λειτουργούν εταιρείες που παράγουν και εξάγουν τέτοιου είδους λογισμικά αποκαλύπτουν ένα πιθανό τεράστιο πρόβλημα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Κύπρο, ζήτησα όπως η υπόθεση τεθεί στο επίκεντρο των εργασιών της Επιτροπής PEGASUS», αναφέρει ο κ. Γεωργίου.

Στην επιστολή του ο κ. Γεωργίου σημειώνει πως, «με μεγάλη λύπη ενημερωθήκαμε για τις νέες ανησυχητικές εξελίξεις σχετικά με τη χρήση spyware στην Ελλάδα. Εξελίξεις που οδήγησαν στην παραίτηση δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Κυβέρνησης. Η νέα περίπτωση απόπειρας υποκλοπής του κινητού τηλεφώνου του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ και εν ενεργεία ευρωβουλευτή, με λογισμικό παρακολούθησης είναι απλώς «απαράδεκτη» εάν επιβεβαιωθεί. Αυτή η τελευταία αποκάλυψη έρχεται μόλις μήνες μετά την τελευταία έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022 για την Ελλάδα, η οποία αναφερόταν στην περίπτωση ενός δημοσιογράφου που «φέρεται να παρακολουθούνταν από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών» και επιπλέον, στοχοποιήθηκε από λογισμικό παρακολούθησης spyware αντίστοιχο του Pegasus (Predator)».

Επιπλέον, σημειώνει, «εκκρεμεί η διαλεύκανση των πολλαπλών καταγγελιών ενός άλλου Κόμματος, του ΚΚΕ, αναφορικά με τις συνακροάσεις μέσα από τις οποίες παρακολουθούντο τα τελευταία χρόνια οι εργασίες της Κεντρικής του Επιτροπής».

Όπως τονίζει ο κ. Γεωργίου, «πρόκειται για πολύ σοβαρούς ισχυρισμούς που απαιτούν άμεση διερεύνηση του θέματος. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να προτείνω να προσθέσουμε μια επίσημη αποστολή στην Ελλάδα στο πρόγραμμα εργασίας μας για να διερευνήσουμε επιτόπου τι ακριβώς συνέβη».

Η περίπτωση της Κύπρου

Την ίδια ώρα ο κ. Γεωργίου εφιστά την προσοχή των μελών της επιτροπής για τα τελευταία γεγονότα στην Κύπρο. «Στην Κύπρο έχει ξεσπάσει ένα νέο σκάνδαλο που αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης που επέτρεπε την παρακολούθηση της δραστηριότητας των κινητών τηλεφώνων εντός των φυλακών αντί να ενισχύει το λογισμικό παρεμβολής κινητών τηλεφώνων των φυλακών».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, αναφέρει ο κ. Γεωργίου, «σε συνάντηση τον Φεβρουάριο 2022, η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου είχε δώσει προφορικές οδηγίες στο τμήμα φυλακών να αναβαθμίσει και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του υπάρχοντος λογισμικού, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης ενεργοποίησης του συστήματος επιτήρησής του και της καταγραφής του μοναδικού κωδικού μιας συσκευής, την ταυτότητα της κάρτας sim, την ημερομηνία και την ώρα μιας κλήσης και τις γεωγραφικές της συντεταγμένες».

Μια επιστολή που διέρρευσε, συνεχίζει, «με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου 2022, που εστάλη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς το τμήμα φυλακών επαναλαμβάνει τις οδηγίες γραπτώς, ενισχύοντας την ιδέα ότι το υπουργείο θέλει να αναβαθμίσει το λογισμικό ώστε να περιλαμβάνει δυνατότητες παρακολούθησης αντί για παρεμβολές».

Και προσθέτει: «Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι αυτές οι νέες αποκαλύψεις σε συνδυασμό με επίμονες ενδείξεις, ακόμα και ομολογίες ότι στην Κύπρο λειτουργούν εταιρείες που παράγουν και εξάγουν τέτοιου είδους λογισμικά, συνθέτουν ένα πιθανό τεράστιο πρόβλημα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Κύπρο που απαιτούν να θέσουμε αυτή την υπόθεση στο επίκεντρο των εργασιών της Επιτροπής μας».

«Ανυπομονούμε να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα στην επόμενη διαθέσιμη ευκαιρία με σκοπό την αντιμετώπιση αυτών των απειλών για τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες και τα ατομικά μας δικαιώματα. Παραμένοντας στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, μπορεί να χρειαστείτε. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας», καταλήγει ο κ. Γεωργίου. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *