Δρ Μουτήρης: “Η πάθηση Covid-19, θεωρείται πια μια απλή νόσος”

Με μια ανάρτηση του στον προσωπικό λογριασμό στο Facebook, o Δρ Moυτήρης, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Πάφου, απευθύνοντας τον λόγο στον Υπουργό Υγείας, αναφέρει την άποψη πως η νόσος COVID θεωρείται πλέον μια απλή γρίπη, με χαμηλή θνητότητα και προβλέψιμες επιπλοκές, ενώ όπως επισημένει υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων και μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Αυτούσια η ανάρτηση του Δρ Μουτήρη:

Η συμβουλή μου προς τον έντιμον Υπουργό Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, τη μεταδοτικότητα αλλά και την εικόνα της νόσου όταν αυτή εκδηλωθεί και στη βάση της εμπειρίας μου από τη διαχείριση του πρώτου κύματος το 2020 στο ΓΝ Πάφου, είναι να περιορίσει τη χρήση προστατευτικής μάσκας μόνο στις Μονάδες Υγείας, δηλαδή στα νοσοκομεία, κέντρα υγείας, οίκους ευγηρίας, κλπ, και διενέργεια τεστ μόνο στους νοσηλευόμενους ανεξάρτητα πάθησης και στους συμπτωματικούς.

Η πάθηση Covid-19, θεωρείται πια μια απλή νόσος, με γνωστή κλινική εικόνα και προβλέψιμες επιπλοκές, έχει δε χαμηλή θνητότητα, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων και μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πια λόγος νοσηλείας των θετικών σε ξεχωριστό θάλαμο στα νοσοκομεία. Ο κάθε θετικός θα μπορεί κατά την άποψη μου να νοσηλεύεται στο θάλαμο ειδικότητας που σχετίζεται με την αιτία εισαγωγής του, με το προσωπικό που έρχεται σε επαφή να παίρνει τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα όπως με πληθώρα άλλες ασθένειες.

Τα λιγοστά περιστατικά που θα χρειάζονται αναπνευστική ή καρδιολογική στήριξη, θα μπορούν να νοσηλεύονται, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, στις εντατικές μονάδες των νοσοκομείων, στη βάση των γνωστών πρωτοκόλλων.

Είναι καιρός να ομαλοποιηθεί πλήρως η ζωή μας, να συνεχίσουμε να ζούμε χωρίς φόβο.

Η νόσος Covid-19 είναι διαχειρίσιμη, και δεν είναι ορθό να σπαταλούνται, τόση ενέργεια και τόσοι πόροι, τη στιγμή που υπάρχουν άλλες επικίνδυνες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, η πνευμονοπάθεια, η υπέρταση, τα αυτοάνοσα και το εγκεφαλικό, στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθούμε, επειδή παρουσιάζουν αυξητική τάση και υψηλή θνητότητα.

Μου αρέσει!

Σχόλιο

Κοινοποίηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.