Να αποφύγουμε κάθε είδους κλιμάκωση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας λέει ο ΥΠΕΞ Γαλλίας

Επιθυμία μας είναι να αποφευχθεί κάθε είδους κλιμάκωση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δήλωσε η Γαλλίδα ΥΠΕΞ Kατρίν Κολονά τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι θέλουν να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πλευρά του είπε ότι η Τουρκία είναι υπέρ μιας μόνιμης λύσης στη βάση του δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και ζήτησε άρση του εμπάργκο, όπως είπε, κατά των Τ/Κ.

Μιλώντας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στην Τουρκία, η ΥΠΕΞ της Γαλλίας είπε ότι ρώτησε τον ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την ένταση που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

«Είναι θέματα που μας ανησυχούν. Έχουν υπάρξει εξελίξεις στην περιοχή, τα παρακολουθούμε αυτά ως Γαλλία. Θέλουμε οι ενδιαφερόμενες χώρες να συμφωνήσουν. Εμείς ως χώρα μέλος της ΕΕ αναμφίβολα έχουμε σχέσεις με το άλλο μέλος της ΕΕ, την Ελλάδα αλλά πάνω από όλα αυτό επιθυμούμε: Εάν υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ των δύο συμμάχων και των δύο γειτόνων, της Τουρκίας και της Ελλάδας, θέλουμε αναμφίβολα αυτά να επιλυθούν διά του διαλόγου και να αναπτυχθεί ένας διάλογος στο πλαίσιο του δικαίου. Το είπα και στον κ. Μεβλούτ, ότι επιθυμία μας είναι να αποφευχθεί κάθε είδους κλιμάκωσης, λεκτική κλιμάκωση. Θέλουμε να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος», ανέφερε η Γαλλίδα ΥΠΕΞ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία είναι υπέρ μιας λύσης μόνιμης, στη βάση του δικαίου.

“Οι τρίτες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ πρέπει να στηρίξουν την έκκλησή μας για διπλωματία και διάλογο, με μια ουδέτερη στάση. Περιμένουμε η Γαλλία και η ΕΕ να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν το 2004. Ίσως να θυμάστε ότι μετά που η Ε/κ πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν, η ΕΕ όπως υποσχέθηκε νωρίτερα, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, θα προχωρούσε σε άρση  του εμπάργκο εναντίον των Τ/Κ. Ακόμη αυτό δεν έγινε», ανέφερε.

Για τη δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος είχε μιλήσει για ‘αντιγαλλική εκστρατεία’ από την Τουρκία στην Αφρική, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «ήταν ατυχής».

«Ως Τουρκία, δεν βλέπουμε μια χώρα στην Αφρική ή αλλού ως ανταγωνιστή. Θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους. Είναι ξεκάθαρο στις δηλώσεις μας», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.  

Από την πλευρά της η Γαλλίδα ΥΠΕΞ απάντησε ότι «(οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν) δεν αφορούσαν την Τουρκία». «Έχουμε επίσης πολλούς κοινούς στόχους στην Αφρική. Αυτό που είπε ο Πρόεδρος δεν αφορά τη νεοαποικιοκρατία ή την Τουρκία», είπε η ΥΠΕΞ της Γαλλίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *