Βασίλισσα Ελισάβετ: Η απόπειρα δολοφονίας της πριν από 50 χρόνια

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει για τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ, ελάχιστοι όμως είναι αυτοί που γνωρίζουν για το «μεγαλύτερο άλυτο μυστήριο» της βασιλείας της – μια απόπειρα δολοφονίας λίγο έξω από το Σίδνεϊ πριν από 50 χρόνια.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος ταξίδευαν από το Σίδνεϊ στο Όραντζ, στο πλαίσιο της περιοδείας τους στην Αυστραλία το 1970, όταν έπεσαν θύματα της «συνωμοσίας του Λίθγκοου».

Πώς αποτράπηκε η απόπειρα δολοφονίας της

Το βασιλικό ζεύγος διέσχιζε τα Μπλε Όρη με το τρένο του Επιτρόπου στις 29 Απριλίου 1970, όταν περίπου στα μισά της διαδρομής το τρένο σταμάτησε. Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν το γνώριζαν εκείνη τη στιγμή, αλλά είχαν αποφύγει οριακά το θάνατο χάρη στον αργό ρυθμό του τρένου.

Ο πρώην επιθεωρητής ντετέκτιβ Κλιφ ΜακΧάρντι δήλωσε ότι επίδοξοι δολοφόνοι είχαν τοποθετήσει ένα μεγάλο κορμό κατά μήκος των γραμμών του τρένου στο σημείο που επρόκειτο να διασχίσει το βασιλικό ζεύγος, με την ελπίδα να εκτροχιάσουν την ατμομηχανή.

Ευτυχώς, ο μηχανοδηγός είχε προλάβει να φρενάρει εγκαίρως την αργοκίνητη αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα το τρένο να «γλιστρήσει» σχεδόν 700 μέτρα πριν σταματήσει σε μια ισόπεδη διάβαση. Το τρένο, ευτυχώς, παρέμεινε στην τροχιά του και δεν υπέστη σημαντικές ζημιές.

Μια αμαξοστοιχία ασφαλείας που είχε περάσει από την περιοχή μία ώρα πριν το βασιλικό ζευγάρι, δεν είχε δει κανένα κορμό κατά μήκος των γραμμών.

«Αν το τρένο είχε αναπτύξει την κανονική του ταχύτητα, θα είχε βγει από τις ράγες και θα είχε πέσει σε ένα ανάχωμα. Οι έρευνές μου έδειξαν ότι το κούτσουρο είχε τοποθετηθεί σκόπιμα στις γραμμές» δήλωσε ο ΜακΧάρντι στην Daily Mail το 2009.

Λόγω της χρονικής στιγμής του σχεδίου, υποψιάζεται πως η απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Ελισάβετ σχεδιάστηκε με την βοήθεια εμπιστευτικών προσώπων και πιθανώς ενορχηστρώθηκε από συμπαθούντες του Αυστραλοϊρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού.

Γιατί δεν έγινε γνωστή η απόπειρα δολοφονίας

Ο πρώην επιθεωρητής ντετέκτιβ πρόσθεσε ότι η όλη απόπειρα δολοφονίας αποκρύφθηκε τόσο από το κοινό όσο και από τη βασιλική οικογένεια για σχεδόν 40 χρόνια, για να μην βρεθεί σε αμηχανία η Αυστραλιανή κυβέρνηση.

Ο ΜακΧάρντι, ο οποίος ήταν ο αξιωματικός διερεύνησης της υπόθεσης, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποκαλύψει την αλήθεια για να βοηθήσει να λυθεί το «μεγαλύτερο άλυτο μυστήριο της καριέρας μου».

Κι ενώ κατανοεί γιατί η απόπειρα έπρεπε να κρατηθεί μυστική, ο πρώην ντετέκτιβ δήλωσε ότι η συγκάλυψη της απόπειρας δολοφονίας της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου, σήμαινε ότι η αστυνομία δεν θα μπορούσε ποτέ να κυνηγήσει τους εγκληματίες.

«Δεν βρήκαμε ποτέ κανέναν ύποπτο, διότι εάν ανακρίναμε κάποιους, θα φαινόταν σαν να μιλούσαμε με γρίφους» είπε. «Δεν μπορούσαμε να αποκαλύψουμε τι αφορούσε η έρευνά μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *