Της Νατάσας Χριστοφόρου – philenews.com
Ο διεθνούς φήμης Κύπριος πιανίστας Μαρτίνος Τιρίμος, δεν χρειάζεται συστάσεις. Στα 79 του πλέον χρόνια, δικαίως συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς μουσικούς που «γέννησε» ποτέ η Κύπρος, με τη λαμπρή πορεία του, που περιλαμβάνει πολλά βραβεία και διακρίσεις, να έχει λάβει παγκοσμίως διθυραμβικές κριτικές. Τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, δεν είχε παρουσία στα φημισμένα μουσικά σαλόνια. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι πως αυτό οφείλεται σε μια μεγάλη περιπέτεια που πέρασε με την υγεία του.
Δίνοντας μια αξιοθαύμαστη μάχη, όχι μόνο κατάφερε να επιστρέψει στην ενεργό δράση, αλλά εκπλήρωσε και την επιθυμία του να βρεθεί μετά από τρία χρόνια στην αγαπημένη του πατρίδα, με τον οποίο τον δένουν, όπως λέει, ισχυρές ρίζες, παρ’ όλο που έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στο εξωτερικό. Ο «Φ» συνάντησε στη Λάρνακα, το Μαρτίνο Τιρίμο, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά για τη μάχη που έδωσε για να κρατηθεί στη ζωή.
«Ολόκληρη τη ζωή μου ήμουν πολύ τυχερός, αφού δεν είχα προβλήματα υγείας. Ξαφνικά, τον Φεβρουάριο 2021, μετά τον εμβολιασμό μου για τον κορωνοϊό, έκανα θρόμβους και σχεδόν όλα τα όργανά μου επηρεάστηκαν. Μπήκα τρεις φορές στην εντατική και δόξα τω Θεώ, μόλις με έσωζαν. Σύνολο, ήμουν επτά μήνες σε νοσοκομείο στο Λονδίνο.
Τίποτα στον οργανισμό μου δεν λειτουργούσε καλά και είχα ζητήσει από έναν γιατρό να μου πει την πραγματική μου κατάσταση. Μου είπε “από προηγούμενες εμπειρίες, έχεις να ζήσεις πέντε με έξι ημέρες”. Τον κοίταξα και ένιωσα έντονα μέσα μου, πως δεν ήρθε ακόμη η ώρα μου. Ένιωθα ότι είχα πράγματα να κάνω. Είχα μουσικά σχέδια, περιοδείες και κυρίως ηχογραφήσεις, τα οποία ήθελα να ολοκληρώσω. Όταν πέρασαν τρεις εβδομάδες ξαναείδα αυτόν τον γιατρό, ο οποίος δεν απολογήθηκε με λόγια, αλλά με τον τρόπο του. Από μια άποψη μπορώ να πω πως με ενδυνάμωσαν αυτά που είπε, με έκαναν να έχω περισσότερη δύναμη να αντεπεξέλθω.
Για έναν ολόκληρο χρόνο είχα επιστόμιο στην κοιλιά, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή. Δεν μπορούσα να εργαστώ. Τον Μάιο του 2022 έκανα εγχείρηση, αφαίρεσα το επιστόμιο και άρχισε η ανάρρωσή μου. Είμαι τώρα στα χέρια ενός κορυφαίου Γάλλου ομοιοπαθητικού γιατρού, ο οποίος με βοηθά πάρα πολύ».
Αμέσως μετά την επέμβαση και παρά το γεγονός πως δεν ήξερε εάν θα τα καταφέρει, έδωσε την πρώτη του συναυλία στη Γερμανία, που λειτούργησε ως «φάρμακο» στη διαδικασία της ανάρρωσής του. «Σκεφτόμουν εάν θα την κάνω ή όχι. Τελικά, την έκανα και χάρηκα πολύ, επειδή τέλειωσα τη συναυλία και ήμουν γεμάτος ενέργεια. Ήταν κάτι που δεν το περίμενα, επειδή δεν γνώριζα πώς θα ανταποκρινόταν το σώμα μου. Από τότε, κάνω επιλεγμένες συναυλίες και η πραγματική ρουτίνα θα αρχίσει από τον επόμενο χρόνο, όπου θα έχω και μεγάλη περιοδεία στην Νότιο Κορέα».
«Είναι σαν να ξαναγεννήθηκα»
Όταν η κουβέντα πάει στη συνταξιοδότηση, σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως αυτή η λέξη δεν υπάρχει για εκείνον. «Για μένα αυτό που κάνω δεν είναι δουλειά, εκφράζει τον εσωτερικό μου κόσμο. Δεν είναι κάτι έξω από μένα. Ο μόνος λόγος για να σταματήσω να δίνω συναυλίες, θα είναι όταν φθάσω στο σημείο που δεν μπορώ να δώσω το εκατό τοις εκατό. Ωστόσο, αυτό νομίζω πως δεν θα συμβεί σύντομα. Μετά την περιπέτεια με την υγεία μου, νιώθω ότι το κάθε τι που κάνω, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία. Με την κάθε συναυλία, νιώθω σαν να ξαναγεννήθηκα».
Βάλσαμο θεωρεί και την παρουσία του στην Κύπρο και ιδιαίτερα στη γενέτειρά του Λάρνακα. «Ήθελα πολύ να έρθω, επειδή η Κύπρος έχει πάντα ιδιαίτερη σημασία για μένα, είναι ο τόπος μου. Άσχετο εάν ζήσει κάποιος “χίλια” χρόνια σε άλλη χώρα, δεν μπορεί να αλλάξει αυτή η ρίζα, που είναι πολύ δυνατή. Η Λάρνακα μου αρέσει πολύ. επειδή κράτησε το χαρακτήρα της και άλλαξε λιγότερο από όλες τις άλλες πόλεις».