2313 ευρώ ο κατώτατος μισθός στο Λουξεμβούργο, 940 στην Κύπρο. 68 ευρώ υψηλότερος απο την Ελλάδα

Ευνοϊκά σε σχέση με τον μίνιμουμ μισθό των υπόλοιπων κρατών μελών της ΕΕ συγκρίνεται ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός που θα ισχύσει στην Κύπρο με τον νέο χρόνο, υποστηρίζει με χθεσινή παρέμβασή του το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας πως με τις αποφάσεις που λήφθηκαν η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ψηλότερες εννέα θέσεις.

Αναφέρει μάλιστα πως ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός ( ΕΚΜ) των 940 ευρώ ακαθάριστα, που θα ισχύσει  από την 1η Ιανουαρίου για όσους συμπληρώνουν έξι μήνες στον ίδιο εργοδότη) βρίσκεται υψηλά μεταξύ των υπόλοιπων κρατών μελών, βάσει ανάλυσης της Στατιστικής Υπηρεσίας και λαμβάνοντας υπόψη το κόστος ζωής με τη χρήση των ισοτιμιών αγοραστικής δύναμης (PPS), καθώς υπολογίζεται στα 1.036 ευρώ.  

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, βάσει στοιχείων της Eurostat και σχετική ανάλυση της Στατιστικής Υπηρεσίας, συνεκτιμώντας τις διαφορές στα επίπεδα τιμών, δηλαδή το κόστος ζωής, η διακύμανση του επιπέδου των ΕΚΜ μειώνεται σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ αλλά η Κύπρος συνεχίζει να συγκαταλέγεται στις χώρες με ψηλό ΕΚΜ.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος ζωής με τη χρήση των ισοτιμιών αγοραστικής δύναμης (PPS), o EKM της Κύπρου μετατρέπεται σε €1.036 σε PPS, συγκαταλέγοντας τη χώρα μας στην ομάδα των κρατών μελών της ΕΕ με μηνιαίο ΕΚΜ άνω των €1.000 σε PPS – με το PPS η Κύπρος πέφτει, πάντως, στη 10η θέση, βάσει και των πινάκων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΥΠΟΙΚ.

Βάσει των στοιχείων της ίδιας της Eurostat, περασμένου Ιουλίου, οι ακαθάριστοι κατώτατοι μισθοί, μετά την προσαρμογή τους σε PPS, ταξινομούνται σε δύο ομάδες: Στην ομάδα με μίνιμουμ μισθό άνω των 1000 PPS και σε αυτήν κάτω των 1000 PPS. Στην πρώτη κατηγορία θα συγκαταλέγεται όπως αναφέρθηκε και η χώρα μας, ενώ στη δεύτερη βρίσκονται μεταξύ άλλων η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Μάλτα.

Χθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 505 ψήφους υπέρ, 92 ψήφους κατά και 44 αποχές, νέους νομοθετικούς κανόνες, με στόχο τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών στην ΕΕ. Οι νέοι κανόνες αναμένεται εντός Σεπτεμβρίου να εγκριθούν και από το Συμβούλιο και ακολούθως τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να εντάξουν την Οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία. Σύμφωνα με την Ευρωβουλή, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού παραμένει αρμοδιότητα των κρατών μελών, αλλά στο εξής τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί τους θα επιτρέπουν στους εργαζομένους να ζουν αξιοπρεπώς, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος ζωής και το γενικό επίπεδο των αμοιβών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη μέλη μπορούν να καθορίζουν ένα καλάθι βασικών αγαθών και υπηρεσιών σε πραγματικές τιμές ή να ορίζουν ότι αυτό αντιστοιχεί στο 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και στο 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού. Στο πλαίσιο της οδηγίας, τα κράτη μέλη στα οποία καλύπτεται από συλλογικές διαπραγματεύσεις λιγότερο από το 80% των εργαζομένων, θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο δράσης για αύξηση του ποσοστού. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκει και η χώρα μας, καθώς βάσει και χθεσινής παρέμβασης του ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Μαυρίδη, το ποσοστό εργαζομένων με συλλογική σύμβαση στον ιδιωτικό τομέα σήμερα είναι κάτω από το 30%.

4324644457347101 τθσρθυ

Πηγή: philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.