Διαμαρτυρία Ρώσων για την επιστρατεύση που κύρηξε ο Πούτιν

Δεκάδες Ρώσοι που ζουν μόνιμα στην Κύπρο συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επιστράτευση που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Παρόμοιες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Λεμεσό και Πάφο.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με αντιπολεμικά συνθήματα, ενώ φώναζαν συνθήματα και λόγια αλληλεγγύης προς τον λαό της Ουκρανίας.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία ανέφεραν ότι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Ρωσία τους τελευταίους μήνες, αφότου η ρωσική κυβέρνηση ξεκίνησε τη λεγόμενη «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ανέφεραν επίσης ότι συμμετείχαν σε παρόμοιες διαδηλώσεις στη Ρωσία νωρίτερα αυτό το έτος, για τις οποίες συνελήφθησαν και τους επιβλήθηκε πρόστιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ξέσπασαν διαδηλώσεις στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο με χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους, ζητώντας από τη ρωσική κυβέρνηση να σταματήσει τον πόλεμο και να ακυρώσει την επιστράτευση.

Οι Ρώσοι άνδρες αναγκάζονται να πολεμήσουν στην Ουκρανία παρά τη θέλησή τους, καθώς η άρνησή τους να το πράξουν υπόκειται σε δίωξη και τιμωρία. Πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να εγκαταλείπουν τη χώρα με κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να αποφύγουν την επιστράτευση, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια για προορισμούς χωρίς βίζα έχουν εξαντληθεί.

Η Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Iryna Vereshchuk κάλεσε τους Ρώσους στρατιώτες να παραδοθούν. «Δεν θα ανταλλάσσονται παρά τη θέλησή τους», ανέφερε, εξηγώντας ότι με βάση τις Συμβάσεις της Γενεύης και το ουκρανικό δίκαιο εάν δεν θέλουν να επιστρέψουν στη Ρωσία, κανείς δεν θα τους υποχρεώσει.

Η ρωσική κοινότητα της Κύπρου θα συνεχίσει τις διαμαρτυρίες σε μια προσπάθεια να στείλει στις ρωσικές αρχές το μήνυμα ότι ο ρωσικός λαός είναι ενάντια στον πόλεμο και ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να κατεβάσουν τα όπλα και να εργαστούν για μια διπλωματική λύση.

Ωστόσο, με την προοπτική της πραγματοποίησης των επικείμενων δημοψηφισμάτων που θα διοργανώσει η Ρωσία στο Ντόνετσκ, το Λουχάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα και την κλιμάκωση του πολέμου, οι προσπάθειες των διαδηλωτών ίσως να μην είναι αρκετές για να αλλάξουν την πορεία του πολέμου.

in-cypus.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.