Τλαιπωρούν ακομη την μητέρα του Θανάση. Δεν δίνουν το πόρισμα στην οικογένεια

Επιστολές αντάλλαξαν η Νομική Υπηρεσία και ο δικηγόρος της οικογένειας του αδικοχαμένου στρατιώτη Θανάση Νικολάου, όσον αφορά στο αίτημα για παράδοση του πορίσματος των ποινικών ανακριτών. 

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, κάλεσε τον δικηγόρο και την οικογένεια του Θανάση σε συνάντηση στο γραφείο του την ερχόμενη Δευτέρα για ενημέρωση σχετικά με το πόρισμα. Άμεση ήταν η αντίδραση του δικηγόρου Λουκή Λουκαΐδη αλλά και της μητέρας του Θανάση, Ανδριάνας Νικολάου, που ζητούν το πόρισμα, διαφορετικά δεν θα παραστούν στη συνάντηση, ενώ παράλληλα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για λήψη άλλων μέτρων, στην περίπτωση που αυτό δεν τους παραδοθεί. 

Η οικογένεια του Θανάση ζήτησε από την πρώτη στιγμή το πόρισμα για ενημέρωση, ώστε να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες που κρίνουν απαραίτητες, ιδιαίτερα μετά που εγνώσθη ότι σ’ αυτό επιρρίπτονται ευθύνες σε τρεις αστυνομικούς και έναν ιατροδικαστή. Επίσης, γινόταν λόγος για υποψίες κατά τριών προσώπων χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία.

Η Νομική Υπηρεσία με επιστολή της ημερομηνίας 22 Σεπτεμβρίου την οποία υπογράφει η ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας, Έλλη Παπαγαπίου-Χρίστου, αφού σημειώνει ότι το δικαίωμα της οικογένειας για ενημέρωση που πηγάζει από το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι αδιαμφισβήτητο, αναφέρει ότι το πόρισμα τυγχάνει ενδελεχούς μελέτης. Τονίζεται, επίσης, ότι «προς αναγνώριση και ικανοποίηση του δικαιώματος ενημέρωσης, καλείστε τόσο εσείς όσο και η οικογένεια του Αθανάσιου Νικολάου σε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα στις 3/10/2022». 

Ο κ. Λουκαΐδης σε απαντητική επιστολή του στις 23 Σεπτεμβρίου διαφώνησε κάθετα με τον όρο «ενημέρωση της οικογένειας», παρατηρώντας ότι δεν τηρεί τις προϋποθέσεις που θέτει η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όσον αφορά στο δικαίωμα της οικογένειας του θύματος σε σχέση με τη διερεύνηση του εγκλήματος του φόνου. Σύμφωνα με τη νομολογία, τονίζει ο δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση, οι συγγενείς πρέπει να εμπλέκονται στη διαδικασία στην έκταση που είναι αναγκαία για να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους και να πληροφορούνται αμέσως για όλη την πορεία της διερεύνησης. 

Ο κ. Λουκαΐδης αφού επισημαίνει ότι διαθέτει περισσότερη πείρα από τον καθένα στη Νομική Υπηρεσία, ζητά όπως ξεκαθαριστεί αν με την «ενημέρωση» εννοείται να μην παραδοθεί το πόρισμα, γιατί τότε σε μια τέτοια περίπτωση «δεν θεωρούμε χρήσιμη τη συνάντηση». 

Για το ίδιο θέμα η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα, σε χθεσινές δηλώσεις της ανέφερε ότι «εμείς ήμασταν η αιτία για να γίνει όλη αυτή η έρευνα για τον τραγικό θάνατο του παιδιού μας κι ακόμα δεν έχουμε πάρει στα χέρια μας το πόρισμα να το μελετήσουμε. Το αποκρύβουν από εμάς, έχουν υποχρέωση να μας το δώσουν. Μας κατάντησαν να μην έχουμε εμπιστοσύνη. Να αποδώσουν ευθύνες να τελειώνουμε, γιατί καθυστερούν και ροκανίζουν τον χρόνο; Κουράστηκα με τις κοροϊδίες πλέον», δήλωσε η κ. Αντριάνα.

Στο μεταξύ, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το πόρισμα μελετάται από δύο λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας και εντός της εβδομάδας αναμένεται ότι θα γίνει σύσκεψη με τον Γενικό Εισαγγελέα ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τους ποινικούς ανακριτές να συνεχίσουν τις έρευνες τους, βοηθούμενοι από μέλη της Αστυνομίας ώστε να επικεντρωθούν στους υπόπτους και στο γενετικό υλικό που βρέθηκε στα ρούχα του Θανάση. 

Πηγή: philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *