Οργιλή αντίδραση της κοινωνίας για την απομάκρυνση Μάτσα. Πτου και απο την αρχή νεές έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Αποφάσισε το αυτονόητο χθες ο Γενικός Εισαγγελέας για την υπόθεση της δολοφονίας του στρατιώτη Θανάση Νικολάου πριν από 17 χρόνια, διατάσσοντας νέες έρευνες προς εντοπισμό των δραστών αυτή τη φορά. Ωστόσο, προκλήθηκαν αντιδράσεις από το κόψιμο του εκ των ποινικών ανακριτών Σάββα Μάτσα, αλλά και το κουτσουρεμένο πόρισμα που θα δοθεί στην οικογένεια. Ήδη, η μητέρα του Θανάση, Αντριάνα Νικολάου, φωνάζει για «συνέχιση της συγκάλυψης» και ζητεί την επιστροφή του κ. Μάτσα στις ανακρίσεις.

Μετά την παράδοση του πορίσματος των ποινικών ανακριτών Μάτσα και Αλεξόπουλου και την απόδοση ευθυνών σε τέσσερα πρόσωπα, ο Γ. Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης πλαισιωμένος από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, ανακοίνωσε χθες τη συνέχιση της ποινικής ανάκρισης, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες του φονικού. Είχε παρέλθει η ώρα για το ραντεβού που δόθηκε για χθες στις 11:00π.μ. στην οικογένεια του Θανάση και τον δικηγόρο της για συνάντηση, αφού δεν εμφανίστηκαν, αντιδρώντας στη θέση της Νομικής Υπηρεσίας για ενημέρωση και όχι παράδοση του πορίσματος. 

Ο κ. Σαββίδης αναθεώρησε την άποψη της Υπηρεσίας για απλή ενημέρωση και όπως ανακοίνωσε, θα  δοθεί στην οικογένεια μέρος της έκθεσης που ετοίμασαν οι ανεξάρτητοι ανακριτές. Ο Γ. Εισαγγελέας ανέφερε ότι το δικαίωμα στην ενημέρωση, σε σχέση με διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είναι αδιαμφισβήτητο και καλύπτεται από το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του ανθρώπου και από τη σχετική νομολογία του ΕΔΑΔ και αντίστοιχα αδιαμφισβήτητη είναι και η υποχρέωση της Πολιτείας να παράσχει επαρκή ενημέρωση στους συγγενείς για τη διερεύνηση συνθηκών θανάτου όταν υπάρχουν υπόνοιες εγκληματικής ενέργειας. Πρόσθεσε ότι οι εκθέσεις των ποινικών ανακριτών δεν δίνονται στη δημοσιότητα, ούτε ακόμα και στους ενδιαφερόμενους. «Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν, θα δει ότι αυτή ήταν διαχρονική θέση της Νομικής Υπηρεσίας. Από τη στιγμή που πρόκειται για έκθεση για πρόκληση θανάτου, εφαρμόζονται νομικές αρχές σύμφωνα και με νομολογία του ΕΔΑΔ, για το τι είναι δέον να αποκαλύπτεται στους συγγενείς των θυμάτων, για ενημέρωση».

Όσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «κρίνουμε ότι αυτή θα πρέπει να αποσταλεί στην Αστυνομία, για να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες, οι οποίες δεν διενεργήθηκαν από τους ποινικούς ανακριτές που διορίστηκαν». Ο κ. Σαββίδης ανακοίνωσε επίσης πως «παρόλες τις δυσκολίες που πηγάζουν από το γεγονός της παρέλευσης δεκαεπτά ετών, προβαίνουμε σε αυτή την προσπάθεια με την ελπίδα ότι θα υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης. Ενόψει των πιο πάνω, η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, σε σχέση με ποινική δίωξη προσώπων για θέματα που σχετίζονται με ενδεχόμενη πλημμελή διερεύνηση, δεν θα ληφθεί τώρα, αλλά μετά την ολοκλήρωση όλων των ερευνών από την Αστυνομία, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και να μην δημιουργηθεί κίνδυνος κατάχρησης ή πολλαπλότητας διαδικασιών».

Περαιτέρω, ο κ. Σαββίδης υπέδειξε ότι θα προτείνουν όπως στις έρευνες της Αστυνομίας συνδράμει ο εκ των ποινικών ανακριτών Αντώνης Αλεξόπουλος, κάτι που ανακοινώθηκε και στην οικογένεια. Όσον αφορά στον έτερο των ποινικών ανακριτών Σάββα Μάτσα, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι αυτός είχε προβεί επανειλημμένα σε δηλώσεις για το πόρισμα. «Έχουμε επανειλημμένως υποδείξει στον κ. Σάββα Μάτσα ότι, ως ποινικός ανακριτής, δεσμεύετο και συνεχίζει να δεσμεύεται από την υποχρέωση τήρησης πλήρους εμπιστευτικότητας σε σχέση με το περιεχόμενο της έκθεσης, καθώς και όλων των στοιχείων που οδήγησαν σε αυτή. Δυστυχώς, υπήρξαμε μάρτυρες μιας συστηματικής και συνεχιζόμενης παραβίασης της υποχρέωσης αυτής, τόσο πριν όσο και μετά. Οι ενέργειές του δεν μας επιτρέπουν να προτείνουμε και αυτόν», ανέφερε.

Όσον αφορά στο θέμα του πορίσματος, ο κ. Σαββίδης είπε ότι η Νομική Υπηρεσία είναι έτοιμη να παραδώσει την έκθεση στην οικογένεια, έχοντας διαγράψει μόνο συγκεκριμένα ονόματα, με στόχο τη διαφύλαξη της περαιτέρω έρευνας και τις ενδεχόμενες ποινικές και δικαστικές διαδικασίες, από πιθανή δημοσιοποίηση στοιχείων, καθώς επίσης και του τεκμηρίου της αθωότητας προσώπων, εναντίον των οποίων δυνατό να αφήνονται υπόνοιες ή να καταλογίζονται ευθύνες».

Ο Γιώργος Σαββίδης ξεκαθάρισε πως δεν θα δοθούν αυτούσιες οι 15 από τις 16 καταθέσεις, η περίληψη της ουσίας των οποίων, όμως, περιλαμβάνεται στο κύριο μέρος της έκθεσης που θα παραδοθεί». Τόνισε, παράλληλα, ότι «λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει, θα ζητήσω από τον Αρχηγό της Αστυνομίας να δοθεί ύψιστη προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των ερευνών».

Πηγή: philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *