Νύχια στο στομάχι του είχε ο γάτος Μπερτόν

Εξελίξεις σημειώθηκαν στο θέμα των δύο ερευνών από την Αστυνομία για τον θάνατο του γάτου Μπερτόν τον περασμένο Αύγουστο, υπόθεση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από το Κόμμα για τα Ζώα.

Η Αστυνομία στη Λεμεσό προχώρησε πρόσφατα στην ποινική δίωξη της κηδεμόνα του γάτου σερβάλ για τα θέματα της εισαγωγής και κατοχής του, ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται δεύτερη έρευνα στην Πάφο για τις συνθήκες θανάτου. Ο γάτος Μπερτόν, είχε παραληφθεί από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες όταν διαπιστώθηκε ότι κατείχετο χωρίς άδεια και αντί άλλου χώρου, μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο της Πέγειας. Αυτός τελικά απεβίωσε αρχές Αυγούστου, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την κηδεμόνα του και το Κόμμα για τα Ζώα, αφού θεώρησαν ως ακατάλληλο τον ζωολογικό κήπο για ένα τέτοιο ζώο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από την Αστυνομία, πρόσφατα, ολοκληρώθηκε η έρευνα που διενεργούσε η αστυνομική διεύθυνση Λεμεσού και αφορούσε θέματα κατοχής του ζώου. Μετά από συλλογή στοιχείων από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καταχωρήθηκε κατηγορητήριο στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον της γυναίκας που ήταν η κηδεμόνας του ζώου. Εναντίον της εκκρεμεί κατηγορητήριο από πέντε κατηγορίες που αφορούν απερίσκεπτες και αμελείς πράξεις, ότι δηλαδή με τρόπο βεβιασμένο ή αμελή ώστε να ήταν ενδεχόμενο να προκαλέσει σωματική βλάβη σε ανήλικο, παρέλειψε να πάρει προφυλάξεις εναντίον πιθανού κινδύνου από ζώο που είχε στην κατοχή της. Επίσης, κατηγορείται ότι ενώ θα εισήγαγε τον γάτο δεν τον δήλωσε 24 ώρες προηγουμένως στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ότι εισήγαγε τον γάτο χωρίς την άδεια του διευθυντή, ότι κατείχε τον γάτο ο οποίος δεν ανήκει στα ζώα που επιτρέπεται να κατέχονται με βάση τον κανονισμό. Τέλος, αντιμετωπίζει κατηγορία σύμφωνα με την οποία ενώ κατείχε τον γάτο παρέλειψε να ενημερώσει την αρμόδια αρχή εντός ενός μηνός όπως ήταν υποχρεωμένη.

Στο μεταξύ, όσον αφορά την έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του ζώου και τις καταγγελίες τόσο της κηδεμόνος όσο και του Κόμματος για τα Ζώα, ο «Φ» επικοινώνησε με την Αστυνομία για το θέμα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος, Χρίστος Ανδρέου, μας ανέφερε ότι η έρευνα που διενεργείται βρίσκεται στο τελικό στάδιο, αυτή τη στιγμή συντάσσεται η τελική έκθεση και τις επόμενες ημέρες ο φάκελος θα διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αστυνομία στην περίπτωση αυτή δεν θα προβαίνει σε εισήγηση για το κατά πόσο προκύπτουν ευθύνες και αν ναι για ποιους, αλλά θα αφήνεται στη Νομική Υπηρεσία ύστερα και από τη μελέτη όλων των στοιχείων να το αποφασίσει αυτό. Μπορεί επίσης να διαπιστωθούν κενά και να ζητηθεί όπως γίνουν επιπρόσθετες έρευνες.

Σκότωσαν και έκλεψαν 16 λαγούς

Με βάναυσο τρόπο άγνωστοι σκότωσαν 16 λαγούς σε εκτροφείο στα Λύμπια και στη συνέχεια τους έκλεψαν. Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα που είχε εγκαταστήσει στο υποστατικό ο ιδιοκτήτης και τώρα η Αστυνομία αναζητεί τους δράστες.

Σχετική καταγγελία στον αστυνομικό σταθμό Πέρα Χωρίου Νήσου έκανε το Κίνημα Ενεργοί Πολίτες-Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών. Σύμφωνα με την καταγγελία, το κίνημα προχώρησε σε επιστολή προς τον σταθμάρχη Πέρα Χωρίου Νήσου με κοινοποίηση στον Αρχηγό Αστυνομίας και άλλους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να δοθεί η έμφαση που θα δινόταν για τη θανάτωση οποιουδήποτε άλλου ζώου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «το κίνημά μας σέβεται την κάθε μορφή ζωής και καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την αποτρόπαια πράξη των δραστών.

Καταδικάζουμε τους λαθροθήρες, αναφέρει, αυτούς που δεν σέβονται τα ζώα και στη συγκεκριμένη περίπτωση ζητούμε όπως εξιχνιαστεί η υπόθεση, διότι όπως θα καταλάβετε και από το βίντεο που επισυνάπτεται, αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία».

Όπως φαίνεται σε βίντεο που κοινοποίησε το Κίνημα, δύο άγνωστοι παραβιάζουν το εκτροφείο και αρχίζουν στη συνέχεια να κτυπούν τα ζώα με σκοπό να τα θανατώσουν. Ακολούθως εγκαταλείπουν τον χώρο παίρνοντας τους λαγούς μαζί τους.

Πηγή: philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *