«Πνίγεται» στη σκόνη η Κύπρος…Συστήνουν προσοχή στις ευάλωτες ομάδες

Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται σήμερα, 26 Οκτωβρίου 2022, στην ατμόσφαιρα σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Επειδή η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεύσιμα σωματίδια που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Οι εργοδότες πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα οργανωτικά ή και τεχνικά μέτρα, αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους τους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους και οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους συστήνεται όπως χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Ενημερωτικά, οι ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στις 10:00 π.μ. στις ακόλουθες περιοχές ήταν:

Λευκωσία:                          132,4   μg/m3

Λεμεσός:                            104,2   μg/m3

Λάρνακα:                              78,8   μg/m3

Παραλίμνι:                            41,6   μg/m3

Πάφος:                               116,9   μg/m3

Ζύγι:                                            –   μg/m3

Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου:      39,6   μg/m3

Σημειώνεται ότι «σκόνη» σημαίνει εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10). Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία η οριακή τιμή αναφέρεται στη μέση ημερήσια τιμή και δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή των 50 μg/m(μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ωριαίων μετρήσεων βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy και στην εφαρμογή ”Air Quality Cyprus”, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο.

Στο μεταξύ φθινοπωρινό θα είναι το σκηνικό του καιρού αυτές τις μέρες, με τη λιακάδα να δίνει τη θέση της στις βροχές και τις καταιγίδες.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Ασθενής χαμηλή πίεση αναμένεται να επηρεάσει πρόσκαιρα την περιοχή, μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται κατά διαστήματα σκόνη, της οποίας οι συγκεντρώσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη αναμένεται να είναι αυξημένες.

Σήμερα, αρχικά θα παρατηρούνται παροδικά αυξημένες, κυρίως μέσες νεφώσεις, που δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές. Σταδιακά όμως, θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τον καιρό να καθίσταται τοπικά κυρίως συννεφιασμένος, ενώ αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές ή και καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά, σε ορισμένες περιοχές του εσωτερικού, στα νότια και ανατολικά παράλια.

Σε καταιγίδα, οι άνεμοι είναι δυνατόν να ενισχύονται και να μεταβάλλονται. Από αργά το απόγευμα ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί και τοπικά μεταβλητοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι αρχικά ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη και σταδιακά στα ανατολικά και στα νότια παράλια λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό, στα νότια και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 26 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 27 στα βόρεια παράλια και γύρω στους 18 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και στα βόρεια παράλια μέχρι νοτιοανατολικοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη αλλά τοπικά στα ανατολικά παράλια θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 18 στα παράλια και γύρω στους 11 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Πέμπτη, νεφώσεις που θα αναπτυχθούν από το μεσημέρι και μετά, ενδέχεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, κυρίως σε δυτικές και νότιες ορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο αυξημένες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένη ελαφρά βροχή στα ορεινά. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση.

Το Σάββατο, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *