Βλέπουν την πόρτα της εξόδου οι γιατροί εκτος ΓεΣΥ

Εκτός νοσοκομείων του ΓεΣΥ όλοι οι εκτός Συστήματος γιατροί. Από το μεσημέρι χθες, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγειας, απέστειλε επιστολή προς όλα τα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ ενημερώνοντάς τα ότι η σχετική του εγκύκλιος τίθεται σε ισχύ και ότι η παρουσία εκτός ΓεΣΥ γιατρών στις εγκαταστάσεις τους απαγορεύεται. 

«Δεν θα εισαγάγουμε από την πίσω πόρτα το πολυασφαλιστικό σύστημα», διεμήνυσε από πλευράς του ο υπουργός Υγείας, ενώ το Δικαστήριο δεν εξέδωσε χθες απαγορευτικό διάταγμα για την εφαρμογή της εγκυκλίου του ΟΑΥ, αφού η απόφαση για το αίτημα του νομικού συμβούλου εκτός ΓεΣΥ γιατρού αναβλήθηκε. Η ημέρα άρχισε με την ορισμένη για το πρωί διαδικασία στο Δικαστήριο. Στόχος ήταν να εξεταστεί το αίτημα γιατρού για αναστολή της εφαρμογής της απόφασης του ΟΑΥ που αφορούσε την απομάκρυνση των εκτός ΓεΣΥ γιατρών από τα νοσοκομεία του Συστήματος. Η υπόθεση όμως αναβλήθηκε για τις 24 Νοεμβρίου κατόπιν αιτήματος των νομικών συμβούλων του ΟΑΥ, οι οποίοι ζήτησαν χρόνο για να προετοιμαστούν για την υποβολή της ένστασής τους στην έκδοση του απαγορευτικού διατάγματος. 

Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, ο ΟΑΥ υλοποίησε απόφαση που όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» είχε ληφθεί τόσο από τον Οργανισμό όσο και από τον υπουργό Υγείας εδώ και μέρες και αφορούσε άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας. Απομάκρυνση δηλαδή των εκτός ΓεΣΥ γιατρών από τα νοσηλευτήρια. Σχεδόν ταυτόχρονα ο Οργανισμός εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας σχετικά και το κοινό. «Η Εγκύκλιος του Οργανισμού για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, στην οποία τίθεται η απαγόρευση στα συμβεβλημένα νοσηλευτήρια να παρέχουν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας σε δικαιούχους του ΓεΣΥ από μη εγγεγραμμένους στο ΓεΣΥ ιατρούς ισχύει και επομένως η περίοδος προσαρμογής και το εύλογο χρονικό διάστημα που δόθηκε για πλήρη συμμόρφωση έχει λήξει», ανέφερε ο ΟΑΥ.

Σχεδόν την ίδια ώρα, επίσημα και με επιστολή ενημερώθηκαν και τα νοσηλευτήρια του Συστήματος. Ενημερώνοντας ότι η σχετική εγκύκλιος τίθεται σε ισχύ, ο ΟΑΥ κάλεσε τα νοσοκομεία να συμμορφωθούν στην απαγόρευση, επισημαίνοντάς τους ότι «η μη τήρησή της συνιστά παραβίαση των όρων της Εγκυκλίου για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας καθώς και των συμβατικών σας υποχρεώσεων».

Αρκετά έντονος στις δηλώσεις του για το θέμα ήταν χθες και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος υπενθυμίζοντας ότι τα νοσηλευτήρια αλλά και οι γιατροί είχαν λάβει αρκετούς μήνες παράταση στην εφαρμογή της σχετικής απόφασης, διερωτήθηκε «γιατί το αίτημα για έκδοση απαγορευτικού διατάγματος δεν έγινε πριν από δύο μήνες και την άφησαν την τελευταία στιγμή». 

«Μου ζήτησαν ένα χρονικό περιθώριο για να προετοιμαστούν. Είπαμε εντάξει. Την προηγούμενη εβδομάδα μέσω του ΠΙΣ, μας είπαν ότι θα εκδικαστεί η υπόθεση και θέλουμε άλλες τρεις ημέρες. Τις δώσαμε. Εγώ δεν είμαι αντίθετος με την εξεύρεση λύσης για τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Έχουμε ένα σύστημα μονοασφαλιστικό και δεν θα κάνουμε κάτι με το οποίο να φέρουμε το πολυασφαλιστικό από την πίσω πόρτα, χωρίς να το καταλάβουμε. Συμφωνήσαμε με τον ΟΑΥ να δώσουμε παράταση μέχρι σήμερα και ψες αποφασίσαμε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση». 

Πηγή: philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *