Όλα έτοιμα για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Υποβάλλουν υποψηφιότητα αύριο

Αντίστροφα μετράμε για τη διεξαγωγή των Αρχιεπισκοπικών εκλογών που θα αναδείξουν τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, μετά την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β’.

Σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία ετοιμασίας των εκλογικών καταλόγων, ενώ τα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου θα έχουν την ευχέρεια για υποβολή υποψηφιότητας, αύριο Τρίτη από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Γιάννης Χαριλάου, Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών εκλογών ανέφερε ότι οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα κριτήρια του Καταστατικού Χάρτη της εκκλησίας της Κύπρου, θα μπορούν να στείλουν ενυπόγραφη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι είχε επικοινωνία, τόσο με την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων, όσο και με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά και του απέστειλαν τα στοιχεία που αφορούν τις εκκλησιαστικές ενορίες.

Τόνισε επίσης, ότι ο κόσμος θα ενημερωθεί πιθανότατα τις πρώτες τρεις ημέρες του Δεκέμβρη, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ειδική πλατφόρμα όπου θα εμφανίζεται το εκλογικό κέντρο που θα μπορεί να ψηφίσει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Σύμφωνα με τον κ.Χαριλάου θα λειτουργήσουν χίλια εκλογικά κέντρα, διευκρινίζοντας ότι αν δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους από μη Κύπριους, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 18 Δεκεμβρίου.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τις δημόσιες τοποθετήσεις τους έγινε γνωστό το ενδιαφέρον 7 ιεραρχών για να διεκδικήσουν τον Αρχιεπισκοπικό θώκο.

Αυτοί που επέδειξαν ενδιαφέρον είναι:

  • Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος
  • Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος
  • Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος
  • Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας
  • Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος
  • Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος
  • Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος λόγος για εκλογή Αρχιεπισκόπου ανήκει στην Ιερά Σύνοδο, η οποία θα κληθεί να ψηφίσει έναν ιεράρχη από το τριπρόσωπο που θα εκλεγεί από την ψήφο του λαού. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές θα διεξαχθούν 18 Δεκεμβρίου όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, χωρίς να γνωρίζουμε για την ώρα ακριβώς πότε θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος.

Τα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου:

Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος

Μητροπολίτης Κιτίου, Νεκτάριος

Μητροπολίτης Κυρηνείας, Χρυσόστομος

Μητροπολίτης Λεμεσού, Αθανάσιος

Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος

Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Ἀμμοχώστου, Βασίλειος

Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρος

Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας

Μητροπολίτης Τριμυθούντος και Λευκάρων, Βαρνάβας

Επίσκοπος Καρπασίας, Χριστοφόρος

Επίσκοπος Αρσινόης, Παγκράτιος

Επίσκοπος Αμαθούντος, Νικόλαος

Επίσκοπος Λήδρας, Επιφάνιος

Επίσκοπος Χύτρων, Λεόντιος

Επίσκοπος Νεαπόλεως, Πορφύριος

Επίσκοπος Μεσαορίας, Γρηγόριος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *