Έχασε την μάχη με τον καρκίνο ο Κύπρος Χρυσόστομίδης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο γνωστός δικηγόρος και πολιτικός Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά από δύσκολη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης διετέλεσε Πρόεδρος της Έπαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου ενώ από τον Μάρτιο του 2003 μέχρι το 2006 υπήρξε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου. Από το 2006-2008 είχε εκλεγεί μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και το 2008 διορίστηκε Υπουργός Δικαιοσύνης, πόστο από το οποίο παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.

Γεννήθηκε στην Πάφο και σπούδασε νομικά στην Αθήνα με υποτροφία της Ελληνικής Κυβέρνησης και συγκριτικό δίκαιο στο Λουξεμβούργο με υποτροφία της εκεί νομικής σχολής. Έκανε μεταπτυχιακά με υποτροφία της Γερμανικής Κυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ του δικαίου.

Εργάστηκε ως επιστημονικός βοηθός και ερευνητής του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και για τέσσερα χρόνια στο Στρασβούργο, στη νομική γραμματεία της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ενδιαφέρθηκε νωρίς για τα κοινά, δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στον κεντρώο, προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο και συμμετείχε ενεργά στην επιστημονική και κοινωνική ζωή της Κύπρου.

Διετέλεσε πρόεδρος της Έπαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου και του Κυπριακού Ινστιτούτου Πολιτικής Έρευνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Υπήρξε ένας από τους πρώτους δικηγόρους που παρουσίασαν υποθέσεις προσφύγων και άλλων θυμάτων της Τουρκικής Εισβολής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχει γράψει εκτεταμένα γύρω από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική ζωή στην Κύπρο.

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης έχει παρασημοφορηθεί δύο φορές από τη Γαλλική Κυβέρνηση και μια φορά από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το 13ο του βιβλίο το οποίο πραγματεύεται το Κυπριακό Πρόβλημα από τη σκοπιά του Διεθνούς Δικαίου. Στο βιβλίο αναλύονται θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και ο τρόπος που εφαρμόζονται, καταρρίπτοντας τις αξιώσεις για ανεξαρτησία του κράτους-ανδρείκελου που έχει εγκαταστήσει η Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ήταν νυμφευμένος με τη δικηγόρο Ελένη Χρυσοστομίδου και έχουν δύο θυγατέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *