Αβέρωφ Νεοφύτου στο ecosmoscy: «Ψηφίζοντας Χριστοδουλίδη, παίρνεις μια ετερόκλητη και επικίνδυνη κοινοπραξία συμφερόντων»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μιχάλης Αντωνίου

Στο ecosmoscy, μίλησε ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μίλησε για όλα και άνοιξε τα χαρτια του, για τους λόγους τους οποίους αποφάσισε να θέσει υποψήφιοτητα.Έκανε λόγο επίσης και για τα “καρφιά” μεταξύ του ιδίου και του Νίκου Χριστοδουλίδη στο διακαναλικό debate ξεκαθαρίζοντας πως οι όποιες διαφορές τους είναι πολιτικές και όχι προσωπικές, αναφέροντας πως ο κ. Χριστοδουλίδης κρίνεται για τα όσα έχει πράξει εις βαρος της παράταξης που τον ανέδειξε.

Κύριε Νεοφύτου, κατέρχεστε υποψήφιος με το κομμα σας τον ΔΗΣΥ. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να διεκδικήσετε την Προεδρία την δημοκρατίας;

Σε όλο μου τον πολιτικό βίο έχω πορευθεί με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μου και στον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Έχω αποδείξει ότι με σκληρή δουλειά και θέτοντας πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας μας, μπορούμε να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα.

Έχω αποδείξει τις ικανότητές μου να λύνω προβλήματα προς όφελος του πολίτη, την αποφασιστικότητά μου σε κρίσιμες περιόδους για τη χώρα μας, τη δυνατότητά μου να διαχειρίζομαι κρίσεις και να τις μετατρέπω σε ευκαιρίες που δίνουν δύναμη στην οικονομία και προστατεύουν τις οικογένειες του τόπου.

Σήμερα καταθέτω στην κρίση του λαού την αποδεδειγμένη εμπειρία μου, την αξία μου και την ψυχή μου. Διεκδικώ την Προεδρία της Δημοκρατίας έτοιμος. Με συγκεκριμένες θέσεις και πολιτικές που προκύπτουν από τις ιδεολογικές μου αφετηρίες. Με ξέρετε καλά. Μια ζωή πολεμώ για τέσσερα πράγματα: Απελευθέρωση και επανένωση, δυνατή οικονομία, αξιοπρεπείς πολίτες, ευρωπαϊκό και δυτικό προσανατολισμό της χώρας.

Ποτέ δεν κρύφτηκα στις σκιές και δεν λιγοψύχησα στις μάχες. Ποτέ δεν φοβήθηκα να τσαλακωθώ. Κυρίως, ποτέ δεν ένιωσα να είμαι μόνος μου.

Έχω δίπλα μου μια δοκιμασμένη παράταξη με όλα της τα στελέχη, σε κόμμα και κυβέρνηση.  Έχω μαζί μου σοβαρούς ανθρώπους με αντίληψη και προσφορά στην πατρίδα, την οικονομία, την κοινωνία, από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές αφετηρίες.

Ξέρετε ήδη και πως θα κυβερνήσω και ξέρετε με ποιους θα κυβερνήσω, για ασφάλεια, σταθερότητα και προοπτική του τόπου μας.

Στο διακαναλικό ντιμπέιτ, δεν έμειναν ασχολίαστα τα «καρφιά» – αν θέλετε – με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Πως σχολιάζετε τα μεταξύ σας «πυρά»που έδιναν και έπαιρναν;

Οι όποιες διαφορές με τον κ. Χριστοδουλίδη δεν είναι προσωπικές αλλά πολιτικές. Ο αντίπαλός μου κρίνεται για τα όσα έχει πράξει εις βάρος της παράταξής που τον ανέδειξε, την υποκρισία, τα ψέματα και τις μυστικές συναλλαγές στην πλάτη των πολιτών

Σε περίπτωση εκλογής σας, πως έχετε σκοπό να κυβερνήσετε την χώρα; Θα είναι μια διαδοχή της κυβέρνησης Αναστασίαδη; Γιατί αν λάβουμε υπόψη δεν είναι λίγα τα παράπονα του κόσμου απο την κυβέρνηση Αναστασίαδη.

Κλείνει μια επιτυχημένη διακυβέρνηση και θέλω να σας διαβεβαιώσω, κ. Αντωνίου, ότι αν οι πολίτες με εμπιστευτούν για το ανώτατο αξίωμα, όσα πετύχαμε δεν θα τα διακινδυνέψουμε.

Όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση το καράβι της οικονομίας βρισκόταν στα βράχια. Είμαστε σήμερα σε απάνεμο λιμάνι, μετά από θυσίες, σκληρή δουλειά και δύσκολες κοινοβουλευτικές ισορροπίες.

Κλείσαμε τα κοινωνικά παντοπωλεία, επαναφέραμε την αξιοπρέπεια στους συμπολίτες μας και βάλαμε ξανά την οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα από τα σκουπίδια που την είχαν ρίξει πολιτικές αγκυλωμένες σε ιδεοληψίες.

Εφαρμόσαμε σωρεία μεταρρυθμίσεων που άλλαξαν το πρόσωπο της χώρας και βελτίωση την καθημερινότητα των πολιτών. Το ΓΕΣΥ είναι μια κοινωνική κατάκτηση, αλλά είναι η κυβέρνηση Δημοκρατικού Συναγερμού που την εφάρμοσε.

Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν και λάθη. Κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι πράξαμε το καλύτερο για τη χώρα. Η ίδια η πορεία της χώρας και της οικονομίας δίνει την απάντηση.  

Πετύχαμε πολλά αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο: Η δυνατή οικονομία και κατ’ επέκταση η ασφάλεια, η σταθερότητα, η κοινωνική ευημερία που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, τώρα απειλούνται. Απειλείται η ίδια μας η χώρα, που κινδυνεύει με προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών της.

Οι θυσίες των συμπολιτών μας πρέπει να πιάσουν τόπο και όχι να πεταχτούν στα σκουπίδια. Με μια σειρά απειλές στο κατώφλι μας, η σταθερή πορεία και η αναπτυξιακή μας δυναμική πρέπει να διατηρηθεί.

Σε αυτές τις εκλογές καλούμαστε να πάρουμε μια κρίσιμη απόφαση. Απόφαση που θα κρίνει αν η πατρίδα μας θα υπερβεί με επιτυχία τις προκλήσεις που έχει μπροστά της ή θα μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο αστάθειας, ανεπάρκειας και σύγχυσης που μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Στην κοινοπραξία του κ. Χριστοδουλίδη δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Εδώ δεν μπορούν καν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Το απέδειξαν ήδη στο θέμα της αναστολής των εκποιήσεων, του νομοσχεδίου για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τον Γεώργιο Γρίβα. Ένας αδύναμος υποψήφιος που δεν μπόρεσε να ελέγξει τους συνεταίρους του, οι οποίοι τον περιφρόνησαν επιδεικτικά δείχνοντας ποιος κάνει κουμάντο.

Ειδικά στο Κυπριακό, το πιο κρίσιμο θέμα της χώρας, είναι πύργος της Βαβέλ. Και αυτό είναι θανάσιμο πρόβλημα. Άλλοι καταφέρονται εναντίον του πλαισίου Γκουτέρες και άλλοι δεν θέλουν καν Ομοσπονδία. Άλλοι λένε μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό την ώρα της εφαρμογής της λύσης και άλλοι πριν την εφαρμογή της λύσης. Ο ίδιος εξηγεί ότι συμφωνήθηκε να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα και όχι τα αγήματα, 7 χρόνια μετά τη λύση. Επιπρόσθετα, όλοι μας ακούσαμε τον ίδιο να αναφέρεται σε σημεία του Πλαισίου Γκουτέρες που απορρίπτει.

Εμείς έχουμε καθαρή θέση. Να σπάσει το σημερινό αδιέξοδο συνδυάζοντας ασφάλεια και ενέργεια. Αξιοποιώντας τη συγκυρία, να προτείνουμε ένα νέο σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας, που θα βασίζεται στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, στους οποίους ανήκουν το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαϊκών χωρών, ενώ στο ΝΑΤΟ και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Η προσέγγιση αυτή όχι μόνο δεν αποδυναμώνει την θέση μας αλλά αντίθετα την ενισχύει επιλύοντας πολλαπλά προβλήματα στην συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας και ΕΕ-ΝΑΤΟ. Και να δημιουργήσουμε έναν εναλλακτικό δίαυλο ενέργειας για την Ευρώπη και τη Δύση.

Ποιες είναι οι θέσεις σας ως προς την εσωτερική πολιτική του τόπου και το μεταναστευτικό; Γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά για το τι γίνεται στο Πουρνάρα και δεν έχει γίνει καμία αναφορά ως προς τις συνθήκες διαβίωσης και τα σκάνδαλα που είδαν το φως.

Το μεταναστευτικό είναι ανάμεσα στις κορυφαίες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας. Έχουμε προ πολλού ξεπεράσει τις αντοχές μας όσον αφορά στον αριθμό των αιτητών ασύλου που μπορούμε να διαχειριστούμε.

Πρόκειται για ένα θέμα που χρήζει σοβαρής ανάλυσης καθώς μόνο αν κάποιος αντιληφθεί τη ρίζα και την πηγή του προβλήματος και τις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι της ΕΕ και του ΟΗΕ, θα είναι σε θέση να ιεραρχήσει κατάλληλες και εφαρμόσιμες λύσεις.

Αν δούμε το θέμα αντικειμενικά, σήμερα, η πλειοψηφία των μεταναστευτικών ροών προέρχεται από αφρικανικές χώρες, έχει οικονομικό χαρακτήρα και γίνεται, σχεδόν αποκλειστικά, μέσω της ουδέτερης ζώνης. Δεδομένου επίσης ότι πρόκειται για πρόσωπα που φθάνουν στην Κύπρο μέσω Τουρκίας στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου και μετά τα κυκλώματα διακινητών τους προωθούν στην ουδέτερη ζώνη. Ξεκάθαρη επομένως  είναι και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία η οποία πέραν από τα κατεχόμενα επιχειρεί πλέον να αλλοιώσει το δημογραφικό χαρακτήρα και των ελεγχόμενων από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχών.

Έχουν δίκιο οι πολίτες να ανησυχούν για παράδειγμα για την ασφάλειά τους, τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής τους, το δημογραφικό πρόβλημα που δημιουργείται, τη γκετοποίηση περιοχών, τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες ή την αύξηση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας.

Η Κύπρος βεβαίως οφείλει να παράσχει ασφαλές καταφύγιο σε κάθε πραγματικό πρόσφυγα, να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης αλλά και να εφαρμόζει τα κατάλληλα προγράμματα για την ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων. Δεν οφείλει όμως, ούτε έχει τις δυνατότητα να φιλοξενήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών που φθάνουν στην χώρα μας οι οποίοι αποδεδειγμένα είναι παράτυποι.

Πάμε τώρα στις λύσεις.

Απαιτείται η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έμφαση στη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, οι οποίες – σε ό,τι αφορά την Κύπρο – παραβιάζονται κατάφωρα. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να απαιτούμε την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και στην περίπτωση της Κύπρου. Όταν το πέτυχουμε θα έχουμε πραγματοποιήσει ένα τεράστιο βήμα για την επίλυση του προβλήματος.

 Από εκεί και πέρα, εμείς δεν θα περιμένουμε αδρανείς.

Πρέπει να δράσουμε άμεσα σε τρία επίπεδα:

Πρώτον, να επιστρέψουν άμεσα οι άτυποι μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους ή να μετεγκατασταθούν μέσω ενός προγράμματος ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε άλλες χώρες της ΕΕ. Κάτι που για να γίνει θα πρέπει πρώτα να εντοπιστούν όσοι διαμένουν παράνομα στη χώρα μας μέσα από μια γιγαντιαία επιχείρηση, να μεταφερθούν σε κλειστές δομές, τις οποίες θα πρέπει επίσης άμεσα να δημιουργήσουμε, και έπειτα θα τροχοδρομούνται οι διαδικασίες απέλασης τους.

Και για να μην παρεξηγηθώ. Η διαδικασία απέλασης δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται. Πολλές αφρικανικές κυρίως χώρες δεν συνεργάζονται. Είναι γι’ αυτό που θα πρέπει να βρούμε τις λύσεις είτε μέσω συμφωνιών που θα συνάψει η ΕΕ είτε μέσω διμερών συμφωνιών. Τους τελευταίους μήνες βλέπω με ικανοποίηση να γίνονται σημαντικά βήματα στο εν λόγω θέμα κάτι που θα πρέπει να συνεχιστεί. Και τις προσεχείς ημέρες σε συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Δεύτερον, να λάβουμε δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα περιορισμού των εισερχομένων ροών. Για παράδειγμα, να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς η τοποθέτηση φράχτη ή άλλων φυσικών εμποδίων σε όλο αν είναι δυνατόν το μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Ταυτόχρονα να δοθούν αντισταθμιστικά μέτρα για επηρεαζόμενους γεωργούς και κάτοικους. Επίσης να αφαιρεθεί το δικαίωμα εργασίας από όλους τους αιτητές ασύλου των οποίων η αίτηση τους εκκρεμεί. Όσο αυτό θα ισχύει, η χώρα μας θα παραμένει ένας απόλυτα ελκυστικός προορισμός. Βεβαίως υπάρχουν και άλλα που πρέπει να γίνουν όπως το να προωθηθούν μέτρα για περιορισμό των ροών προς το παράνομο αεροδρόμιο Τύμβου με τη βοήθεια της ΕΕ.

Τρίτον, να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά τις περιπτώσεις για τις οποίες εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων, ώστε αφενός να απορρίπτονται με ταχύτατες διαδικασίες οι παράτυποι μετανάστες και αφετέρου για τους ελάχιστους που θα αποδειχτεί ότι πρόκειται για δικαιούχους διεθνούς προστασίας να ενεργοποιείται άμεσα ένα πρόγραμμα για την ενσωμάτωση τους ώστε να μπορούν να αντιληφθούν την κουλτούρα και τα ήθη του λαού μας, να μαθαίνουν τη γλώσσα μας και να γίνονται το γρηγορότερο δυνατό κάτοικοι με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως και ο κάθε πολίτης της χώρας μας.

Θα πρέπει επίσης να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες. Με τη δημιουργία πλατφόρμας μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν περιπτώσεις παρανομίας (αδήλωτη εργασία, ενοικίαση μη κατάλληλων υποστατικών κοκ) θα ενημερώνονται και θα υποχρεώνονται αν θέλετε οι  αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες του κράτους να προχωρούν με την εφαρμογή των νομοθεσιών κάτι που θα αποτελέσει αντικίνητρο που θα συμβάλει στην προσπάθεια να παύσει η χώρα μας να θεωρείται ελκυστικός προορισμός.

O Υπουργός Οικονομικών αλλά και ο Υπουργός Εσωτερικών μίλησαν

για το μεταναστευτικό και ανέφεραν ότι πρόκειται για μια εν δυνάμει

βόμβα όσον αφορά το κράτος προνοίας και αυτή είναι μια

πραγματικότητα.

Έχουμε την υποχρέωση να βάλουμε όρια και κανόνες. Να διαφυλάξουμε

τη νομιμότητα και να αντιμετωπίσουμε παράνομα φαινόμενα και

ενδεχόμενες υβριδικές απειλές. Δεν γίνεται να είναι η Κύπρος μια χώρα

υπό κατοχή χωρίς έλεγχο και με ελεύθερη πρόσβαση, εφόσον οι

επιπτώσεις είναι πολλαπλές, μεταξύ άλλων και στην οικονομία όπως

αναφέρατε.

1 Αυστηρότερη επιτήρηση διαύλων εισόδου.

2 Συμφωνίες επαναπατρισμού.

3 Και οι δικαιούχοι πολιτικού ασύλου να ενταχθούν στην κοινωνία και

στην παραγωγή.

Έχετε δηλώσει πως είστε ένας άνθρωπος ντόμπρος που ο,τι έχει να πει θα το πει χωρίς να έχει κάτι να φοβηθεί. Στην Κύπρο συνέβησαν πολύ σοβαρά σκάνδαλα με τις πολιτογραφήσεις, καθώς και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Υπάρχει διαφθορά κατα την κρίση σας στην χώρα μας η όχι; Και αν ναι πως θα πατάξετε το φαινόμενο αυτό;

Το έχουμε πει εκατοντάδες φορές. Έχουν γίνει πολλές έρευνες για τα δύο αυτά θέματα. Για εμάς μια είναι η θέση. Όλα στο φως. Διαχρονικά και σε οποιαδήποτε υπόθεση, οποιονδήποτε και να αφορά. Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε και το εξής. Είναι την τελευταία δεκαετία που είδαμε πολλές υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής να οδηγούνται στα δικαστήρια.

Μηδενική ανοχή, λοιπόν κ. Αντωνίου, σε φαινόμενα διαφθοράς. Στόχος μας είναι η απόλυτη διαφάνεια. Όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις. Ήδη, εγκαθίσταται πλέον στην Κύπρο ένα ισχυρό θεσμικό σύστημα καταπολέμησης της διαφθοράς που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις διεθνών οργανισμών όπως η Greco. Με συγκεκριμένες νομοθεσίες, κώδικες και στρατηγικές, την αρχή κατά της διαφθοράς, το πλαίσιο προστασίας μαρτύρων, για τη σύγκρουση συμφέροντος και το lobbying, αλλά και την ανάγκη να εφαρμοστεί ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό πόθεν έσχες όπου ειδικοί και εξειδικευμένοι ελεγκτές θα μπορούν να ελέγχουν την κάθε μας κίνηση και μεταβολή. Επιπλέον, όποιος διεκδικεί πολιτειακό αξίωμα θα πρέπει να υπογράφει μια απόλυτη εξουσιοδότηση σε όλες τις αρμόδιες αρχές για να ελεγχθούν τα πάντα που αφορούν τον ίδιο και την οικογένειά του όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια. Εμείς δεν μένουμε όμως εκεί. Ο μεγαλύτερος εχθρός της διαφθοράς είναι η διαφάνεια. Προτείνουμε τη διαφάνεια σε όλες τις πράξεις, αποφάσεις και πρωτοβουλίες όλων όσων κατέχουν εξουσία, ως τον κορυφαίο τρόπο διασφάλισης της λογοδοσίας και αποκατάστασης της κλονισμένης εμπιστοσύνης των πολιτών. Όπως και την πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης.

Πως θα καταφέρετε να βάλετε «φρένο» στην ακρίβεια που τσακίζει κόκκαλα, την επισιτιστική και την ενεργειακή κρίση; Έχω την εντύπωση ότι η μεσαία τάξη τείνει να χαθεί.

Με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες και για περίοδο ενός έτους – για το 2023 – θα προσδιορίσουμε φορολογική ελάφρυνση προς όφελος όσων έχουν ετήσιο εισόδημα από 19,500 έως 28.000 ευρώ. Για όσους έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο των 19.500 ευρώ και δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος θα προσδιορίσουμε αντίστοιχη ελάφρυνση στις συνεισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίες θα αναπληρωθούν από το κράτος, και πάλι για περίοδο ενός έτους. Επίσης έχουμε καταθέσει την πρότασή μας για αύξηση του αφορολόγητου οικογενειακού εισοδήματος στα 39,000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες νοικοκυριά θα έχουν όφελος έως και 4χιλ, ευρώ. Αυτές οι στοχευμένες κινήσεις, δεν επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά και έρχονται να ενισχύσουν και τη μεσαία οικογένεια που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε καταθέσει επίσης την πρόταση για  τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών με διευρυμένο ωράριο εντός ή πολύ κοντά στους χώρους εργασίας. Με κίνητρα, αλλά και υποχρεωτικά όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων.

Ταυτόχρονα θα επιδοτήσω περαιτέρω τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και πολυδύναμων κέντρων από την τοπική αυτοδιοίκηση. Για να μπορούν οι εργαζόμενοι γονείς να εργάζονται απρόσκοπτα, να διευκολύνονται, και να αποδίδουν, χωρίς τη φυσιολογική γονική έγνοια ενός βρέφους ή νηπίου που βρίσκεται πολύ μακριά από αυτούς.

Με αυτούς τους τρόπους στηρίζουμε την οικογένεια και ενισχύουμε παράλληλα και το οικογενειακό εισόδημα.

Για τα προβλήματα στην παιδεία, ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Η παιδεία αποτελεί εθνική προτεραιότητα και χρειάζεται εθνικό σχέδιο για υλοποίηση των στόχων που θα θέσουμε όλοι μαζί έξω από κομματικές ατζέντες. Οι σημερινοί μαθητές του δημοτικού θα είναι φοιτητές, νέοι επιστήμονες και νέοι εργαζόμενοι το 2035. Δεν αποτελεί αντικείμενο του προγράμματος μόνο της επόμενης πενταετίας.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα χρειάζεται μια εκτεταμένη αναδόμηση και μεταρρύθμιση προκειμένου να αξιοποιεί σωστά τις μεγάλες δυνατότητες των εκπαιδευτικών μας και να τροφοδοτεί με τις κατάλληλες δεξιότητες τους μαθητές μας.

Προγραμματίζουμε την παροχή όλου του κατάλληλου εξοπλισμού και την πλήρη ψηφιοποίηση των σχολικών μονάδων και της ύλης, αλλά και την εκτεταμένη ενσωμάτωση στην εκπαίδευση των κομβικών και ψηφιακών δεξιοτήτων, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM).

Να κάνουμε, όμως, και το μεγάλο βήμα εφαρμόζοντας οριζόντια το ολοήμερο σχολείο. Να δώσουμε μεγαλύτερη αυτονομία στις σχολικές μονάδες ώστε όταν φεύγει ο μαθητής από το σχολείο να είναι έτοιμος για την επόμενη μέρα και όχι να πηγαίνει σε ένα δεύτερο σχολείο το απόγευμα.

Στην επόμενη μέρα, βασική προτεραιότητά μας είναι η μετεξέλιξη του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και η επέκτασή του για να καλύψει το σύνολο της προδημοτικής, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης προκειμένου κάθε μαθητής να μπορεί στο σχολικό περιβάλλον να καλλιεργεί περαιτέρω τις πολιτισμικές, τεχνολογικές, εκπαιδευτικές και συμμετοχικές δυνατότητες που είναι σχετικές με τα προσωπικά του ενδιαφέροντα και ταλέντα, αλλά και να απελευθερώσουμε τους γονείς από την φροντίδα των παιδιών σε

ώρες εργασίας. Υλοποιούμε ήδη ένα πρόγραμμα κτιριακής αναβάθμισης όλων των σχολείων, τα οποία στο σύνολό τους θα μετατραπούν σε πράσινα κτίρια, ενεργειακά αυτόνομα και πλήρως κλιματιζόμενα. Στόχος μας παραμένει η παροχή παιδαγωγικής και διοικητικής αυτονομίας στις σχολικές μονάδες για να πετύχουμε την αποτελεσματικότερη και πιο άμεση διαχείριση των ιδιαιτεροτήτων και αναγκών τους, τη βέλτιστη αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων και τη διασφάλιση της χρήστης διοίκησης.

Ένα μήνυμα που θέλετε να δώσετε στον κόσμο;

Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ποιος είμαι. Δεν δίστασα να τσαλακωθώ. Δεν απέφυγα να δώσω σκληρές μάχες. Περνούσα πάντοτε από τις μυλόπετρες της κάλπης χωρίς ποτέ να φοβηθώ την κρίση των ψηφοφόρων. Από τότε που ξεκίνησα την πολιτική μου παρουσία. Πάντα προσπαθούσα να είμαι ωφέλιμος για τον τόπο μου. Με τις ίδιες αρχές, θέσεις και πολιτικές συνεχίζω και σήμερα.

Είναι λοιπόν, πολύ απλό:

Ψηφίζοντας Αβέρωφ Νεοφύτου, το αποτέλεσμα είναι Αβέρωφ Νεοφύτου και Δημοκρατικός Συναγερμός. Δηλαδή ικανότητα, σταθερότητα, αποφασιστική και υπεύθυνη ηγεσία.

Ψηφίζοντας Ανδρέα Μαυρογιάννη το αποτέλεσμα είναι το ΑΚΕΛ και οι πολιτικές που έφεραν τη χώρα στη χρεωκοπία.

Ψηφίζοντας Νίκο Χριστοδουλίδη, παίρνεις Νικόλα Παπαδόπουλο και μια ετερόκλητη και επικίνδυνη κοινοπραξία συμφερόντων και φιλοδοξιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *