Σόνια Τζιοβάννη: Η ευκαιρία ζωής που της έδωσε ο Μητροπολίτης Βασίλειος και οι εντυπώσεις που της άφησε

Με μια εξομολογητική διάθεση μίλησε στο ecosmoscy η νομικός/ελέγκτρια Σόνια Τζιοβάννη, σε σχέση με την εμπειρία ζωής, όπως χαρακτηρίζει, την ευκαιρία που της έδωσε ο Μητροπολίτης Κωσταντίας και Αμμοχώστου, Πανιερώτατος κ. Βασίλειος.

Μιλώντας στο ecosmoscy η Κα Τζιοβάννη ανέφερε: “Το 2013, φοιτήτρια νομικής ακόμη, είχα την τύχη να προταθώ από τον κο Μάριο Χριστοδούλου, υπάλληλο τότε της Μητρόπολης Κωνσταντίας, ως μέλος της αποστολής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου στη 10η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ), η οποία θα λάμβανε χώρα στην Μπουσάν της Κορέας, στην οποία θα υπήρχαν 3.000 επίσημοι συμμετέχοντες και περισσότεροι από 1.000 καλεσμένοι από την Κορέα και από όλο τον κόσμο”.

H 30χρονη σήμερα κοπέλα ανέφερε πως: “Όταν αρχικά με ρώτησε ο κος Χριστοδούλου εάν ενδιαφερόμουν να λάβω μέρος στην αποστολή, η θετική απάντησή μου ήταν άμεση για πολλούς λόγους. Καταρχάς σκέφτηκα ότι θα ήταν τιμή μου να εκπροσωπήσω την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός, όπου εάν τελικά επιλεγόμουν, θα έκανα τα πάντα για να είμαι αντάξια της εικόνας και των έργων των προηγούμενων Κύπριων μελών. Κατά δεύτερο και κυριότερο, από τη στιγμή που ήξερα ότι μέλος της Αποστολής ήταν ο αγαπημένος μας Μητροπολίτης Βασίλειος, ο οποίος είναι εδώ και χρόνια μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΠΣΕ, ήξερα ότι τα θετικά που θα λάμβανα από αυτή την αποστολή θα ήταν πολλά και η καθοδήγηση που θα είχα αδιαμφισβήτητη. Μετά από μερικές μέρες λοιπόν, έλαβα ένα τηλεφώνημα από τη Μητρόπολη Κωνσταντίας κατά το οποίο ενημερώθηκα ότι τελικά επιλέχθηκα από το Μητροπολίτη ως μέλος της εν λόγω αποστολής. Μου ζητήθηκε επίσης να ετοιμάσω μια παρουσίαση για την Παγκόσμια Συνέλευση με θέμα την κατοχή της Κύπρου, κάτι που έκανα με μεγάλη χαρά. Κατά την παρουσίαση που έγινε στην Κορέα, η θερμή αντίδραση των συμμετεχόντων και των καλεσμένων ήταν πέραν από κάθε προσδοκία. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο όχι μόνο γνώριζαν την ιστορία του νησιού μας, αλλά ήθελαν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς αντιμετωπίζετε η κατάσταση σε πολιτικό αλλά και θρησκευτικό επίπεδο. Κάτι που δε θα ξεχάσω ποτέ είναι η συγκίνηση που προκάλεσε η παρουσίαση στους Κορεάτες συμμετέχοντες, οι οποίοι ταυτίστηκαν πλήρως με τον πόνο των Κυπρίων, μιας και οι ίδιοι ζουν μέχρι σήμερα σε μια διχοτομημένη χερσόνησο με αποστρατικοποιημένη ζώνη. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, μου ζητήθηκε να δώσω συνέντευξη στην Κορεατική Καθημερινή εφημερίδα με θέμα τα κοινά των δύο χωρών. Η συνέντευξη αγκαλιάστηκε από όλα τα μέλη και ενδυνάμωσε τη σχέση μας με τους Κορεάτες συμμετέχοντες».

Συνεχίζοντας η κ. Τζιοβάννη ανέφερε πως: «Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης ο Μητροπολίτης Βασίλειος με πρότεινε στο ΠΣΕ ως μέλος της Κεντρικής επιτροπής με δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις. Τελικά με υπερψήφιση έγινα μέλος όχι μόνο της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά επιλέχθηκα και ως νέο μέλος στην επιτροπή International affairs, κυρίως για τις γνώσεις μου στη νομική μιας κ η επιτροπή συμβουλεύει το ΠΣΕ για κρίσιμες καταστάσεις στον κόσμο και για ευκαιρίες υποστήριξης πρωτοβουλιών για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Αξίζει να σημειώσω πως η επιτροπή συμβουλεύει επίσης το ΠΣΕ να εντοπίσει τις προκλήσεις για τις εκκλησίες και να τις καθοδηγήσει στη διαμόρφωση μιας συνεκτικής οικουμενικής δράσης. Πολλές απο τις προτάσεις μας κατά την πορεία αυτή έφτασαν σε προέδρους χωρών και στα Ηνωμένα Έθνη».

Από το 2013 μέχρι το 2021, η Σόνια Τζιοβάννη, ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου ως αντιπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, και όπως συγκεκριμένα αναφέρει: “Από το 2013 μέχρι το 2021 ταξίδεψα με το ΠΣΕ σε Αυστραλία, Ινδονησία, Αιθιοπία, Ελβετία, Γερμανία, Νορβηγία, Λίβανο και πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Πάντα με την καθοδήγηση του Μητροπολίτη Βασίλειου ο οποίος είναι στο πλάι των νέων και δίνει πραγματικά ευκαιρίες ζωής, κατάφερα να διαπρέψω στις συνεδρίες και με κάθε ευκαιρία να εγείρω το πρόβλημα της Κύπρου. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πορεία αυτή για μένα ήταν πολλοί, με κυριότερους τη συνάντηση που είχα τον Ιούνιο του 2018 στη Γενεύη της Ελβετίας με τον Πάπα Φραγκίσκο, την κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης Beatrice Fihn για τον αγώνα της κατά των πυρηνική όπλων, την επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη και τη συνάντηση με τον τεώς Πρόεδρο της Χώρας Juan Manuel Santos στην Καρταχένα της Κολομβίας το Μάρτιο του 2018».

Καταλήγοντας η κ. Τζιοβάννη, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Μητροπολίτη Βασίλειο, λέγοντας πως: “Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Βασίλειος είναι ένας προοδευτικός άνθρωπος που βρίσκεται πραγματικά κοντά στον κόσμο, δίνοντας τους ουσιαστικές ευκαιρίες. Η δημιουργία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κωνσταντίας είναι ένα μικρό παράδειγμα του αγώνα που δίνει ο Πανιερώτατος για να προωθήσει τους νέους και να τους δώσει εφόδια ζωής. Η προσωπικότητα και το πνεύμα του διαφαίνονται ξεκάθαρα στο έργο που επιτελεί ως Μητροπολίτης Κωνσταντίας με ένα μικρό παράδειγμα να είναι το Φιλανθρωπικό Παντοπωλείο που έχει βοηθήσει οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη. Πάνω απ’ όλα όμως είναι ένας ταπεινός άνθρωπος, χωρίς ανάγκη αυτοπροβολής. Οι αξίες του διαφαίνονται ξεκάθαρα από τα έργα του κι αυτό ακριβώς είναι το παράδειγμα ενός ενάρετου ανθρώπου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *