Υπέγραψε τον νόμο για σεξουαλική διαπιαδαγώγηση ο ΠτΔ. Δεν αναπέμπει τελικά

Υπέγραψε πριν απο λίγο τον νόμο που ψήφίσε η βουλή για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία ο ΠτΔ.

Υπενθυμίζεται ότι τέθηκε θέμα αναπομπής του νόμου, ένω τελικά η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με την Ειρ΄ληνη Χραλαμπίδου, ανταποκρίνεται στις πιο πάνω συμβατικές υποχρεώσεις της Δημοκρατίας, χωρίς να παρεμβαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του Υπουργού Παιδείας να προγραμματίζει, να καθορίζει τη διδακτέα ύλη ή/και το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει τα εξής:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε σήμερα στην υπογραφή της νομοθεσίας που ψηφίστηκε στη Βουλή σχετικά με το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Χωρίς να παραγνωρίζει την ορθότητα της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, παρά ταύτα έλαβε υπόψη:

Τις συμβατικές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ως απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού όσο και της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από Σεξουαλική  Κακοποίηση, οι οποίες ρητά προβλέπουν την υποχρέωση του κράτους για παροχή πληροφοριών στα παιδιά στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τους κινδύνους σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Ότι η εν λόγω νομοθεσία ανταποκρίνεται στις πιο πάνω συμβατικές υποχρεώσεις της Δημοκρατίας, χωρίς να παρεμβαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του Υπουργού Παιδείας να προγραμματίζει, να καθορίζει τη διδακτέα ύλη ή/και το ωρολόγιο πρόγραμμα.

 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε, επίσης, στην υπογραφή της νομοθεσίας για την επέκταση της περιόδου αναστολής των εκποιήσεων.» 

Η νομοθεσία

Σκοπός της πρότασης νόμου, ως αυτή είχε αρχικά κατατεθεί, είναι:

Νομικές υποχρεώσεις της Δημοκρατίας
Εκπαίδευση των εκπαιδευτικών που θα το διδάσκουν
Να καλύπτει όλες τις ηλικίες και στην ιδιωτική εκπαίδευση
Να γίνεται αναφορά στην κακοποίηση
Το υλικό που ετοιμάζεται να μπορεί να δοθεί και στα πανεπιστήμια για να διδάσκεται στους πρωτοετείς

«Ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση»

Στο νόμο γίνεται αναφορά για ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Αυτό σημαίνει τη διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης που βασίζεται σε αναλυτικό πρόγραμμα σχετικά με τις γνωστικές, συναισθηματικές, σωματικές και κοινωνικές, πτυχές της σεξουαλικότητας. Έχει ως στόχο να εφοδιάσει το παιδί ή ενήλικο πρόσωπο που φοιτά σε οποιαδήποτε τάξη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης με γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αξίες που θα το ενδυναμώσει ώστε να συνειδητοποιεί, την υγεία, την ευημερία και την αξιοπρέπειά του, να αναπτύσσει κοινωνικές και σεξουαλικές σχέσεις, να συνειδητοποιεί ότι οι επιλογές του επηρεάζουν τη δική του ευημερία και την ευημερία των άλλων. Να κατανοεί τα δικαιώματά του και να διεκδικεί τη διασφάλισή τους, να κατανοεί και να χαίρεται τη σεξουαλικότητά του με υπευθυνότητα, ασφάλεια και συναίνεση στις διαπροσωπικές του σχέσεις και φιλίες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για ενημερωμένες αποφάσεις του για τη δική του σεξουαλική υγεία και ευημερία και των άλλων·

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *