Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Κούμας – Χαριλάου. Μετωπική σύγκρουση ΠΑΣΥΚΙ – ΟΚΥπΥ

Ένα νέο κεφάλαιο στο “σήριαλ” της αντιπαράθεσης μεταξύ ΟΚΥπΥ και ΠΑΣΥΚΙ για τα προβλήματα, την υποστελέχωση και τα ωράρια εργασίας γιατρών και νοσηλευτών στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσηλευτηρίων έγραψαν στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση οι Πάμπος Χαριλάου και Σωτήρης Κούμας. Αφορμή, η τρίωρη στάση εργασίας που εξήγγειλαν για την ερχόμενη Παρασκευή οι γιατροί που υπηρετούν στο ΤΑΕΠ Πάφου.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας διερωτήθηκε γιατί από τη στιγμή που ο ΟΚΥπΥ λέει ότι αναγνωρίζει και έχει καταγράψει τα προβλήματα στα ΤΑΕΠ δεν βρίσκει λύσεις. Ρώτησε επίσης εάν με τον ίδιο τρόπο πρέπει να λειτουργούν οι γιατροί, δηλαδή να καταγράφουν τα προβλήματα των ασθενών αλλά να μην δίνουν θεραπεία. Ζήτησε απαντήσεις από τον Πάμπο Χαριλάου για το πόσοι γιατροί υπηρετούν σήμερα στα ΤΑΕΠ και γιατί υπάρχει εμμονή στο ότι δεν παρατηρείται υποστελέχωση, αφού στην Πάφο ένας μόνο γιατρός από τα μεσάνυχτα μέχρι τις έξι το πρωί αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας όλα τα καθήκοντα του Τμήματος. 

Ισχυρίστηκε ότι ο ΟΚΥπΥ έχει αποτύχει στο θέμα διαχείρισης των ΤΑΕΠ και κατηγόρησε τον κύριο Χαριλάου ότι αντιλαμβάνεται τη συνεργασία ΠΑΣΥΚΙ-ΟΚΥπΥ όπως τον βολεύει. Είπε επίσης ότι παρά τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις ο ΟΚΥπΥ παρουσιάζει τα πράγματα ως “μέλι γάλα” ενώ στην πραγματικότητα αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαχείριση της κατάστασης. 

Σωτήρης Κούμας και Πάμπος Χαριλάου διασταύρωσαν επίσης τα ξίφη τους για την προκήρυξη δύο θέσεων γιατρών στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του ΓΝ Πάφου. Ο κύριος Κούμας είπε ότι πρόκειται για ανειδίκευτους γιατρούς που δεν μπορούν να εργαστούν στο ΤΑΕΠ, άρα δεν μπορεί να θεωρούνται ως προσθήκη στο Τμήμα. Από την πλευρά του, ο κύριος Χαριλάου είπε ότι πρόκειται για γιατρούς που θα αναλαμβάνουν τη νοσηλεία ασθενών με COVID που μεταβαίνουν στο ΤΑΕΠ για να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και ότι η πρόσληψη τους θα γίνει αμέσως μετά την λήξη της περιόδου προκήρυξης των θέσεων. Την ίδια ώρα, διαφώνησαν για την αλλαγή των Σχεδίων Υπηρεσίας Γιατρών στο ΓΝ Πάφου. Ο κύριος Χαριλάου είπε ότι είναι κάτι που ζήτησε η ΠΑΣΥΚι, ενώ ο κύριος Κούμας είπε ότι είναι κάτι που έκανε ο ΟΚΥπΥ. 

Εξάλλου, ο κύριος Χαριλάου έκανε λόγο για μηδενιστική προσέγγιση από πλευράς ΠΑΣΥΚΙ, καθώς ο ΟΚΥπΥ προχώρησε ήδη σε αρκετές αλλαγές και μέτρα ενίσχυσης των γιατρών και των νοσηλευτηρίων.  Εξέφρασε τη θέση ότι η απεργία των γιατρών εξαγγέλθηκε χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση και διαβούλευση με την εργοδοτική πλευρά, την οποία προνοούν τα εργασιακά θέσμια, ενώ οι λόγοι των δυναμικών κινητοποιήσεων δεν γνωστοποιήθηκαν προς τον ΟΚΥπΥ. Εξήγησε ότι ο κύριος Κούμας θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα σχέδια υπηρεσίας των γιατρών δεν εμπίπτουν στο νόμο για τους Δημοσίους Υπαλλήλους, αλλά είναι καθηκοντολόγια και μπορούν να προσαρμόζονται αναλόγως των αναγκών. Αναγνώρισε τις ελλείψεις γιατρών και είπε ότι ο ΟΚΥπΥ ενεργεί με βάση τη νομοθεσία, προκηρύσσοντας θέσεις γιατρών εκεί και όπου χρειάζεται.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ απάντησε επίσης για πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν στα ΤΑΕΠ όπως οι ελλείψεις σεντονιών και κουβέρτων, σπασμένα κρεβάτια και τουαλέτες και καθυστέρησης στον χρόνο αναμονής των ασθενών στα ΤΑΕΠ.

Για τον σπασμένο εξοπλισμό είπε ότι προσωπικό εργάζεται σε όλα τα νοσοκομεία, επιλύοντας παρόμοια προβλήματα και ότι ο ΟΚΥπΥ έχει κονδύλι για συντηρήσεις των εγκαταστάσεων,. 

Για τα σεντόνια και τις κουβέρτες είπε ότι υπάρχει πλειάδα ιματισμού στα δημόσια νοσηλευτήρια και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση από τους υπευθύνους. 

Για τον χρόνο αναμονής ασθενών είπε ότι η προσπάθεια του ΟΚΥπΥ είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και υποστήριξε ότι περιστατικά που μεταβαίνουν τα ΤΑΕΠ, έπρεπε να εξετάζονται από προσωπικούς γιατρούς.

Πηγή: αlpha κυπρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *