Προσπάθεια εξόντωσης Ιμάμογλου απο Ερντογάν. Αυτοί είναι οι λόγοι

Tρεις μεγάλοι λόγοι κρύβονται πίσω από την καταδίκη του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, λέει στο ΚΥΠΕ ο ακαδημαϊκός Νίκος Μούδουρος, σημειώνοντας τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, τη σημασία και το ειδικό πολιτικό και οικονομικό βάρος της Πόλης για ολόκληρη την Τουρκία και τον τρόπο που το ΑΚΡ και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν αντιλαμβάνονται την εξουσία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπενθύμισε την μορφή καταστολής του κουρδικού κινήματος από την Κυβέρνηση Ερντογάν που διεξάγεται από την τοπική αυτοδιοίκηση, που στην ΝΑ Τουρκία είναι μια πολύ ισχυρή μορφή εξουσίας κι επιτρέπει στους Κούρδους, παράλληλα με το κράτος, να αναπτύσσουν την δική τους πολιτική. Αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, πρόσθεσε, η προσπάθεια να περιοριστεί ο ρόλος του Δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου ξεκίνησε με την περικοπή κονδυλίων εν μέσω πανδημίας ώστε να μην μπορεί ο Εκρέμ Ιμάμογλου να ασκεί δική του, χωριστή κοινωνική πολιτική.

Η δημογραφική σύνθεση της Κωνσταντινούπολης και το κοινωνικο-οικονομικό της υπόβαθρο, ανέφερε ο κ. Μούδουρος, αντικατοπτρίζει όλη την Τουρκία ενώ η Πόλη έχει και συμβολισμό για τον Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, αφού έχασαν πανηγυρικά την δημαρχία από τον Ιμάμογλου, μετά από 25 χρόνια κυριαρχίας. Έχασαν την Πόλη, σημείωσε, από έναν πολιτικό που έχει το ίδιο ύφος με τον Ερντογάν, είναι λαοφιλής, αλλά με διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο. Η Κωνσταντινούπολη με την σύνθεση του πληθυσμού που μένει σε αυτή δείχνει τις εκλογικές τάσεις που μπορούν να ισχύσουν σχεδόν σε όλη την Τουρκία, πρόσθεσε.

Αντίφαση

Η εξουσία πλέον στην Τουρκία, ανέφερε ο Νίκος Μούδουρος, λειτουργεί με έντονες αντιδράσεις, μια εξ αυτών είναι και η καταδίκη Ιμάμογλου, ενώ ο Ερντογάν είχε πάθει κάτι παρόμοιο όντας Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης επειδή είχε αναγνώσει ένα θρησκευτικό ποίημα στην πόλη Σιίρτ της Τουρκίας. Από το 2016 και μετά η εξουσία στην Τουρκία, συνέχισε, λειτουργεί περίπου σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης που διαχέεται σε όλη την κρατική δομή και κοινωνία. Λόγω της πολιτικής φθοράς και της απώλειας της ικανότητάς του να κερδίζει συναίνεση, όπως έπραττε παλιά, ο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο κ. Μούδουρος, ευθυγραμμίζει τις κρατικές δομές με το πολιτικό του πρόγραμμα, όπως το δικαστικό σώμα. «Όχι όμως για να εφαρμόσει το πολιτικό του πρόγραμμα ή να κάνει μεταρρυθμίσεις κι αλλαγές, αλλά να καθορίσει ο ίδιος το ύφος και την πολιτική της αντιπολίτευσης. Να διαχειριστεί την αντιπολίτευση για να αναπαράγει την εξουσία του. Από μόνος του δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα αλλαγών που να έχει λαϊκή αποδοχή και πλέον καταστέλλει την αντιπολίτευση» είπε.

Θα είναι ο Ιμάμογλου ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις Προεδρικές;

Δεν μπορούμε να πούμε εάν ο Εκρέμ Ιμάμογλου θα είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ανέφερε ο Νίκος Μούδουρος απαντώντας στο σχετικό ερώτημα. Θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των εφέσεων κι αν τελικά η ποινή εναντίον του Ιμάμογλου θα αυξηθεί, σημείωσε λέγοντας ότι ο Ερντογάν προσπαθεί με νομικά μέσα να απαγορεύσει στον νυν Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης να είναι αντίπαλός του στις Προεδρικές.

Η αντίφαση συνεχίζεται, είπε, καθώς χωρίς η αντιπολίτευση συνειδητά να προχωρήσει στην αύξηση της δημοφιλίας ενός εκ των υποψηφίων της, το έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν με έναν κατασταλτικό μηχανισμό. «Η δημοφιλία αυτή όμως μπορεί να χτυπήσει στον τοίχο αν με νομικά μέσα απαγορευθεί στον Ιμάμογλου να είναι υποψήφιος» σημείωσε.

Τώρα θα πρέπει τα οργανωμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΡΛΚ και Καλό Κόμμα, να μεταφέρουν αυτόν τον κοινωνικό θυμό στο επόμενο βήμα με μια κοινή υποψηφιότητα, ισχυρή, κι ένα κοινό οικονομικό πρόγραμμα, σημείωσε, παρατηρώντας ότι πρόκειται για τα δυο μεγάλα κενά που ακόμα παρουσιάζει η τουρκική αντιπολίτευση.

Με φόντο τις Προεδρικές

Όσον αφορά τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές κι κατά πόσο είναι φαβορί ο Ταγίπ Ερντογάν, ο ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε ότι αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί μόνο δημοσκοπικά, που δείχνει μια τάση μονιμοποίησης ανόδου των κομμάτων της αντιπολίτευσης και καθόδου του Ερντογάν. «Σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο, χωρίς να εξηγείται το αποτέλεσμα των εκλογών, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η Κυβέρνηση έχασε, αλλά η αντιπολίτευση δεν κέρδισε, μέχρι στιγμής» ανέφερε.

Η Κυβέρνηση και ο Ταγίπ Ερντογάν έχουν μια αδυναμία στο να κερδίζουν την συναίνεση μερών της κοινωνίας που δεν αυτοκαθορίζονται με την συντηρητική θρησκευόμενη ταυτότητα, όπως πχ οι Κούρδοι – εξήγησε – αλλά την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση ως καθοριστικός παράγοντας σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, δεν κατάφερε να κερδίσει αυτά τα μέρη της κοινωνίας που απομακρύνονται από το ΑΚΡ.

Υπάρχει μια μεγάλη γκρίζα ζώνη αναποφάσιστων που μετακινείται πολύ αργά προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση και μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον, σημείωσε.

Ο Νίκος Μούδουρος ανέφερε ότι η εικόνα σήμερα δείχνει πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να κερδίζουν την πλειοψηφία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλά αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί για τους υποψηφίους. Πολύ δε πιθανό θεωρεί το σενάριο να κερδίσει ο Ταγίπ Ερντογάν τις Προεδρικές εκλογές, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός να μην έχει πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *