Όλα έτοιμα για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Ανεβαίνει το θερμόμετρο για τους υποψήφιους

Η Κύπρος εκλέγει αύριο το τριπρόσωπο  που θα οδηγηθεί στην Ιερά Σύνοδο, για να εκλέξει τον προκαθήμενο και Επικεφαλής της Εκκλησίας. Αν και οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους θα τρέχουν μέχρι και την τελευταία στιγμή, στο διαδικαστικό κομμάτι, η χθεσινή ημέρα έφερε και την ολοκλήρωση των ετοιμασιών για τη διεξαγωγή των Αρχιεπισκοπικών εκλογών.

Χθες παραδόθηκαν οι κάλπες και όλα είναι πλέον έτοιμα για τη διεξαγωγή των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, της 18ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, ο Προεδρεύοντας κάθε εκλογικού κέντρου, το αργότερο μέχρι σήμερα Σάββατο, θα πρέπει να ανοίξει την κάλπη για να ελέγξει το περιεχόμενο της και να βεβαιωθεί ότι είναι εφοδιασμένη με τα απαραίτητα έγγραφα, τα εκλογικά έντυπα, τον εκλογικό κατάλογο, τα ψηφοδέλτια, την επίσημη σφραγίδα των εκλογών και άλλα είδη γραφικής ύλης για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί οποιαδήποτε έλλειψη, ο Προεδρεύοντας θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον αρμόδιο Βοηθό Έφορο για άμεση επίλυση του ζητήματος.

Η ψηφοφορία και το αποτέλεσμα

Η ψηφοφορία, για την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου, θα αρχίσει στις 10 το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου, θα υπάρχει ένα διάλειμμα από τις 13.00 μέχρι τις 14.00 και μετά θα συνεχίσει από τις 14.00 μέχρι τις 18.00. Στο πλάνο όπως, δήλωσε προ ημερών ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, Διευθυντής Ελεγκτικού Τμήματος Εκκλησίας της Κύπρου, Ιωάννης Χαριλάου, υπάρχει και το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί να δοθεί κάποια παράταση, 1 ώρας. Το τελικό αποτέλεσμα, θα βγει από το γραφείο Γενικού Έφορου Αρχιεπισκοπικών Εκλογών το οποίο βρίσκεται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Ήδη στο γραφείο έχει ετοιμαστεί όλη την απαραίτητη υποδομή για να δεχτεί τα αποτελέσματα για 942 κέντρα, 942 κάλπες. Σε ότι αφορά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, ο κ. Χαριλάου είχε ξεκαθαρίσει ερωτηθείς σχετικά, «δεν μπορώ να σας πω την ώρα που τα αναμένω, διότι εμείς θα το κάνουμε συγκεντρωτικά για 942 κέντρα, ενώ στο κράτος γίνεται επαρχιακά».

Οι προεδρεύοντες και τα εκλογικά κέντρα

Στο σύνολο, 942 θα είναι οι προεδρεύοντες στα εκλογικά κέντρα. Θα δουλέψουν άλλοι 2,5 χιλιάδες βοηθοί στα εκλογικά κέντρα και θα εργαστούν άλλες εκατοντάδες που θα πλαισιώνουν και τον Γενικό Έφορο Εκλογών και τους Εφόρους ανά επαρχία.

Τα εκλογικά κέντρα θα είναι 942 στο σύνολο παγκύπρια και ανά αρχιερατική επαρχία κατανέμονται ως εξής:

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου 199,
Πάφος 136,
Κιτίου 121,
Κυρηνείας 7,
Λεμεσό 253,
Μόρφου 45,
Κωνσταντίας και Αμμοχώστου 50,
Κύκκου και Τυλληρίας 4,
Ταμασού και Ορεινής 74 και
Τριμυθούντος και Λευκάρων 53.

Διευθετήσεις έχουν γίνει και για τους εγκλωβισμένου. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, έχουν γίνει διευθετήσεις για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι εγκλωβισμένοι στην Καρπασία, στα κέντρα που θα λειτουργήσουν στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου (Βρυσούλλες). Οι κάλπες, όπως ανακοίνωσε το  γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, θα είναι ανοικτές από τις 10.00 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. και ακολούθως από τις 2.00 μ.μ. μέχρι τις 6.00 μ.μ. Θα γίνουν διευθετήσεις για τη μεταφορά με λεωφορεία όλων των ενδιαφερομένων. Σε ότι αφορά τις αρχιερατικές επαρχίες, αυτές είναι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και οι Μητροπόλεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση που κάνουν τις εκλογές. Υπάρχουν ακόμα αρχιερατικές επαρχίες που είναι η Επισκοπή Καρπασίας, Αμαθούντος και Αρσινόης. Αλλά η Επισκοπή Αμαθούντος θα συμπεριληφθεί μέσα στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, η Επισκοπή Αρσινόης θα συμπεριληφθεί στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου, ενώ η Επισκοπή Καρπασίας, όπως γνωρίζετε είναι όλη κατεχόμενη.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Αναφορικά με το τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος, ο οποίος θα προσέλθει για να ψηφίσει, το πρώτο πράγμα είναι ότι θα πρέπει να μάθει πού ψηφίζει και αν είναι εκλογέας πρώτα απ΄όλα.

Η ειδική πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις», θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου, churchofcyprus.org.cy, μέχρι και την τελευταία μέρα και για να μάθει κάποιος που ψηφίζει θα πρέπει να τοποθετήσει τον αριθμό ταυτότητας του και ορθά την ημερομηνία γέννησης του.

Κατά την ημέρα των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, για να μπορέσουν οι εκλογείς να ψηφίσουν θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους την πολιτική τους ταυτότητα ή προς περαιτέρω διευκόλυνσή τους, το εκλογικό τους βιβλιάριο, το οποίο περιέχει τον αριθμό ταυτότητας μέσω του οποίου θα γίνεται η ταυτοποίηση του εκλογέα.

Άρα κάποιος θα μπορεί να επισκεφτεί το εκλογικό κέντρο είτε με ταυτότητα είτε με εκλογικό βιβλιάριο. Εάν είναι στον κατάλογο θα πάρει το ψηφοδέλτιο του, θα τοποθετήσει ή τον σταυρό ή το Χ είτε το τικ σε ένα από τους υποψηφίους τον οποίο επιλέγει και θα ρίξει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, όπως κάνει σε όλες τις εκλογές.

Η διαδικασία του Καταστατικού Χάρτη

Όταν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία την 18η του μηνός, οι επόμενες τρεις μέρες είναι μέρες ενστάσεων επί της εκλογικής διαδικασίας. Όλες οι ενστάσεις αν υπάρχουν, θα μαζευτούν στον έφορο εκλογών ο οποίος με τη σειρά του θα τις παραδώσω στον Τοποτηρητή και στην Ιερά Σύνοδο. Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου αφού παρέλθουν οι 3 μέρες, εντός 5 ημερών θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος να συνεδριάσει για να μελετήσει τις ενστάσεις, να επικυρώσει το αποτέλεσμα και να καταρτίσει το τριπρόσωπο. Εκείνη την ημέρα καταρτίζεται και το τριπρόσωπο. Ακολούθως εντός 3 ημερών, η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει τον Αρχιεπίσκοπο από το τριπρόσωπο που ήδη θα έχει καταρτιστεί.

Πηγή: apha Κύπρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *