Όλη η διαδικασία για την επόμενη μέρα των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών

Η πρώτη φάση της εκλογικής διαδικασίας του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, ολοκληρώθηκε με τους Μητροπολίτες Λεμεσού, Πάφου και Ταμασού να βρίσκονται στο Τριπρόσωπο, το οποίο θα οδηγηθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου για ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, οι επόμενες τρεις μέρες είναι μέρες ενστάσεων επί της εκλογικής διαδικασίας. Όλες οι ενστάσεις, εάν υπάρχουν, θα μαζευτούν στον έφορο εκλογών ο οποίος με τη σειρά του θα τις παραδώσει στον Τοποτηρητή και στην Ιερά Σύνοδο.

Αφού παρέλθουν οι τρεις μέρες, εντός πέντε ημερών θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος να συνεδριάσει για να μελετήσει τις ενστάσεις, να επικυρώσει το αποτέλεσμα και να καταρτίσει το Τριπρόσωπο. 

Το Μεγάλο Συνοδικό

Η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει στο Μεγάλο Συνοδικό και θα εκλέξει σε μυστική ψηφοφορία τον Αρχιεπίσκοπο. Σε περίπτωση ισοψηφίας, θα διενεργηθεί κλήρωση. 

Από αυτή την ψηφοφορία, Αρχιεπίσκοπος θα αναδειχθεί εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Σε περίπτωση μη επίτευξης πλειοψηφίας, θα επαναληφθεί η ψηφοφορία μεταξύ των δύο που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους.

Στην πιο πάνω περίπτωση, θα αναδειχθεί αυτός που θα λάβει την πλειοψηφία ανάμεσα στους δύο εναπομείναντες. Σε περίπτωση ισοψηφίας, θα διενεργηθεί κλήρωση.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει εντός 15 ημερών από το τέλος της εκλογικής διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι, ο Θεολόγος Ανδρέας Πιτσιλλίδης εκτιμά πως η Σύνοδος δεν θα εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο πριν τα Χριστούγεννα. Ο ίδιος αναφέρει πως, αυτό αναμένεται να γίνει στο ενδιάμεσο διαστημα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και Τοποτηρητής της Αρχιεπισκοπικού θρόνου, φαίνεται πως επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις του Θεολόγου Πιτσιλλίδη, αναφέροντας πως, το αργότερο, η Ιερά Σύνοδος να εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο πριν το τέλος του 2022. 

Ο Πανιερώτατος πρόσθεσε πως “η Σύνοδος θα επιλέξει το άτομο που μπορεί να συνεργαστεί περισσότερο και τον οποίο θεωρεί κατάλληλο”

Τόνισε δε, πως τα κριτήρια των Ιεραρχών και του λαού είναι διαφορετικά, άρα η κατάταξη του Τριπροσώπου με βάση τις εκλογές της Κυριακής (18/12) δεν έχουν σημασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *