Τα Χριστούγεννα στην ελεύθερη Κύπρο είναι η σημαντικότερη γιορτή όλου του χρόνου και οι Χριστιανοί γιορτάζουν την γέννηση του θεανθρώπου μας .

Tου Γιώργου Παύλου

Χριστούγεννα η ομορφότερη εορτή του κόσμου, στην Κύπρο έχουμε την όμορφη τάση γιορτάζουμε τις γιορτές μας με κάθε παράδοση και λαμπρότητα, όχι στο επίπεδο όπως παλιά αλλά ευτυχώς ο πλείστος κόσμος ακόμη κρατεί τα ήθη και τα έθιμα μας, και εύχομαι αυτό να κρατήσει για πάντα. Επίσης τα Χριστούγεννα στην Κύπρο σημαίνουν οικογένεια, έθιμα, παράδοση και μια στιγμή του χρόνου για να ανανεώσουμε τις αναμνήσεις μας. Για τα παιδιά σίγουρα σημαίνει δώρα, χιόνια, διακοπές αφού κλείνουν τα σχολεία για δύο εβδομάδες.

Δεν έχει ομορφότερο πράγμα να τυράς τα ήθη του τόπου σου, αυτό δείχνει ποιότητα, κουλτούρα και κρατεί ζωντανό, ότι έκτισαν οι πρόγονοι αυτού του τόπου.

Φυσικά στα ορεινά χωρία θα συναντήσεις περισσότερο την παράδοση, και με κάθε λεπτομέρεια.

Πάμε να γευτούμε έτσι κάποια χριστουγεννιάτικα έθιμα της Κύπρου μας  .

Αρχικά το δέντρο στολίζεται από τις αρχές Νοέμβριου για μπούμε σε μια όμορφη ατμόσφαιρα, και το σπίτι να ντυθεί γιορτινά , από την παραμονή των Χριστουγέννων κάθε νοικοκυρά  ζυμώνει κουλούρια,  και χριστόψωμα εκτός από τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα   για τη γέννηση του Χριστού, ενώ τα παιδιά λένε τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι. Φυσικά πολύ πιο παλιά ένα έθιμο ήταν ο κόσμος να αγοράζει καινούργιο ρούχα και παπούτσια για να το φορέσει τις γιορτές, τώρα αυτό δύσκολο να το δούμε μιας και κόσμος αγοράζει σχεδόν καθημερινός.

Την παραμονή της γιορτής οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τη γέμιση της γαλοπούλας. Την επόμενη μέρα μετά τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στην εκκλησία , σε οικογενειακή ατμόσφαιρα, γύρω από το τραπέζι απολαμβάνουν όλοι μαζί το ζεστό τραχανά ή τη σούπα αυγολέμονο με κοτόπουλο ένα ποτηράκι κρασάκι . Και μέχρι το μεσημέρι η σούβλα χοιρινό και αρνί θα ’ναι έτοιμη, μαζί με πολλά άλλα παραδοσιακά φαγητά, που αυτά συνήθως είναι μακαρόνια του φούρνου, κουπέπια, συκωτάκι, Κα.  Το τραπέζι στις πλύστες περιπτώσεις κρατεί μέχρι αργά το βράδυ, και την επομένη τον Χριστουγέννων, με διασκέδαση, χαρά, αγάπη, χαμόγελα, και διάφορα παιγνίδια, όπως χαρτιά, και επιτραπέζια.

Ευχή μας τα όμορφα έθιμα μας και η πλούσια παράδοση μας να κρατεί γερά θεμέλια , γιατί δυστυχώς αρκετός κόσμος δεν υπολογίζει αυτό το πλούσιο πολιτισμός  που έχει η Κύπρος μας από την αρχαιότητα. 

Καλά Χριστούγεννα μαγικά ευλογημένα !!!  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *