Mαυρογιάννης στο ecosmoscy: «Θα γυρίσουμε σελίδα, η θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία με έναν εκ των δύο επίδοξων συνεχιστών της διακυβέρνησης Αναστασιάδη;»

Στο ecosmoscy, μίλησε ο Ανεξάρτητος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, αφήνοντας μάλιστα και ένα αιχμηρό ερώτημα εαν οι πολιτες επιθυμούν να αλλάξουν σελίδα, ή να συνεχίσουν στην ίδια πορεία με έναν εκ των δύο “επίδοξων” συνεχιστών της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, όπως χαρακτήρισε τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη.

Επιμέλεια: Μιχάλης Αντωνίου

-Κ. Μαυρογιάννη, ποιοι ήταν οι λόγοι που σας έκαναν να θέσετε υποψηφιότητα;

Την τελευταία δεκαετία η Κύπρος βυθίζεται στην ανυποληψία, την διαπλοκή και τις κοινωνικές ανισότητες.

Θεώρησα χρέος μου να τεθώ επικεφαλής της προσπάθειας για προοδευτική αλλαγή, για την αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος μας σε όλα τα επίπεδα. 

Είναι αδήριτη η ανάγκη να εδραιώσουμε τη χρηστή διοίκηση σε όλους τους τομείς, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Να οχυρώσουμε την Πολιτεία και τους θεσμούς της, ούτως ώστε ανεξάρτητα του ποιος κυβερνά, να υπηρετεί δίκαια όλους τους πολίτες, με σεβασμό, με αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα. Να φτιάξουμε μία Κύπρο, όπου δεν θα έχουν χώρο η διαπλοκή, η διαφθορά και οι αθέμιτες πρακτικές. Μία Κύπρο που θα αγκαλιάζει τους πολίτες της και που θα μπορούμε να την κληροδοτήσουμε στις νεότερες γενιές, με τη συνείδηση μας ήσυχη, ότι επιτέλεσε το χρέος μας.

-Κατεβαίνετε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, ωστόσο έχετε την στήριξη του ΑΚΕΛ, ενός μεγάλου κόμματος. Είστε αισιόδοξος ότι θα είστε στον β’ γύρο;

Η προεκλογική μας εκστρατεία, προχωρεί πάρα πολύ καλά και αγκαλιάζεται όλο και από περισσότερους πολίτες που θέλουν την αλλαγή.

Βάσει των εκτιμήσεων και των δεδομένων που έχουμε ενώπιον μας είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρισκόμαστε στον δεύτερο γύρο, με πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

-Στο διακαναλικό debate, δηλώσατε ότι θέλετε πλήρη διαφάνεια σε όλα τα θέματα. Πως θα το επιτύχετε αυτο κ. Μαυρογιάννη; Γιατί βλέπουμε τον κόσμο να είναι αγανακτισμένος στα θέματα διαφθοράς που πολλές φορές συγκαλύπτονται. Άλλωστε, η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε θέματα διαφθοράς. Εσείς πως θα καταφέρετε να το ανατρέψετε αυτό σε περίπτωση εκλογής σας;

Οι πολίτες είναι δικαιολογημένα αγανακτισμένοι από τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής.

Πρώτα και κύρια, αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει η αποφασιστικότητα και η βούληση για να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Πρέπει πρώτα και κύρια αυτοί που βρίσκονται στις θέσεις-κλειδιά, ειδικά ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του, να είναι οι ίδιοι παραδείγματα εντιμότητας και ακεραιότητας.

Εμείς έχουμε θέσει ενώπιον του κυπριακού λαού ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της διαφθοράς, εκσυγχρονισμού του κράτους και της διοίκησης ώστε να υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο που να μην αφήνει περιθώρια στην ανομία.

Είμαστε έτοιμοι να θεσπίσουμε αυστηρότερες ποινές, ούτως ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά για τη διάπραξη τέτοιας φύσεως αδικημάτων, αλλά και την υποχρεωτική δήμευση περιουσιακών στοιχείων από πρώην και νυν αξιωματούχους και δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι καταδικάζονται για φοροδιαφυγή, δεκασμό ή διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Προτείνουμε επίσης, τη θεσμική ρύθμιση του περιορισμού των θητειών σε διάφορα πολιτειακά αξιώματα και την εναλλαξιμότητα σε νευραλγικές θέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας, αλλά και τη θέσπιση κριτηρίων επιλεξιμότητας και καταλληλότητας για όλους τους διορισμούς και διασφάλιση της γνωμοδοτικής συμμετοχής άλλων οργάνων πριν από την τελική λήψη απόφασης από τον ΠτΔ, που έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα.

Το όραμα μου είναι μέσω διαφανών διαδικασιών ο τόπος να βρει τη σωστή πορεία, να ανακάμψει, να φύγει από πάνω μας ο λεκές της διαφθοράς.

-Έχετε δηλώσει επίσης πως θέλετε την δημιουργία ενός ολοήμερου σχολείου. Αλήθεια κ. Μαυρογιάννη, πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό την ώρα που η παιδεία αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, όπως το μπούλινγκ, την έλλειψη σχολικών συνοδών σε παιδία που χρειάζονται την στήριξη τους; Δεν πρέπει πρώτα να λυθούν όλα αυτά και μετέπειτα να δείτε, όχι μόνο εσείς αλλά όλοι οι ανθυποψήφοι σας την δημιουργία ενός ολοήμερου σχολείου;

Η δημιουργία του ολοήμερου σχολείου, δεν έρχεται σε καμία περίπτωση σε αντιδιαστολή με την αντιμετώπιση προβλημάτων που παρατηρούνται στην Παιδεία. Αντίθετα, μπορεί να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κλειδιά για την καταπολέμηση των προβλημάτων που αναφέρετε.

Όσον αφορά το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, που είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η βελτίωση της ποιότητας εκπαίδευσης και εν γένει η ίδια η Παιδεία. Η πρόταση μας για δημιουργία ολοήμερου σχολείου, είναι κλειδί για το δημόσιο σχολείο που οραματιζόμαστε. Ένα σχολείο δημοκρατικό, ανθρώπινο και συμπεριληπτικό, το οποίο θα αγκαλιάζει όλους τους μαθητές, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, καλλιεργώντας παράλληλα την κριτική σκέψη, τις δεξιότητες αλλά και την ενσυναίσθηση.

Στο πλαίσιο της απαραίτητης αύξησης του αριθμού των εκπαιδευτικών που απαιτείται για καλύτερη στελέχωση των σχολείων, θα αυξηθούν βεβαίως και οι σχολικοί συνοδοί, για να μπορέσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα να παρέχει όλα όσα χρειάζονται στα παιδιά μας.

-Έχετε- αν θέλετε- την ταπέλα ενός ανθρώπου που διατηρεί χαμηλό προφίλ. Ωστόσο στον κόσμο επικρατεί η εντύπωση ότι ένας πολιτικός πρέπει να είναι αν θέλετε «σκληροπυρηνικός». Υπάρχει κάποιος συγκρεκριμένος λόγος που διατηρείτε χαμηλούς τόνους;

Ένας ηγέτης, χρειάζεται να έχει όραμα, ιδέες, να επιλέγει τους κατάλληλους συνεργάτες για τις κατάλληλες θέσεις και να φέρνει μετρήσιμα αποτελέσματα θετικά για τους πολίτες. Ο ηγέτης, χρειάζεται να λογοδοτεί και να είναι βρίσκεται με διαφάνεια υπό την κρίση των πολιτών. Να εμπνέει και να εμπνέεται από την κοινωνία.

Δεν χρειάζονται τα μεγάλα λόγια κενού περιεχομένου και οι βαρύγδουπες δηλώσεις Από τα λόγια μέχρι τα έργα υπάρχει μεγάλη διαφορά και εμείς είμαστε των έργων. Εξάλλου είναι νωπό το παράδειγμα του κ. Αναστασιάδη ο οποίος το 2013 διεκδίκησε την εξουσία με το σύνθημα «η κρίση θέλει ηγέτη» θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι έχει ηγετικές ικανότητες, ένα σκληρό, άτεγκτο προφίλ, μοίρασε δεσμεύσεις ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις και δεκαπέντε μέρες μετά την εκλογή του σήκωσε ψηλά τα χέρια αποδεχόμενος το κούρεμα καταθέσεων.

Εγώ ούτε μπορώ, ούτε θέλω να προσποιηθώ ότι είμαι κάποιος άλλος. Αυτό θα ήταν κοροϊδία προς την κοινωνία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου, πορεύομαι με απόλυτη ειλικρίνεια, σεμνότητα, σοβαρότητα και εντιμότητα, με σεβασμό προς τον άνθρωπο και τις ανθρώπινες αξίες. Αυτό είναι που πράττω και τώρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

-Υπήρξατε στενός συνεργάτης του Αναστασιάδη, όμως έχετε δηλώσει πολλάκοις για την διαφθορά τα τελευταία δέκα χρόνια. Στείλατε την επιστολή στην Ανεξάρτητη αρχή διαφθοράς για να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς που περιέχονται στο βιβλίο «Κράτος Μάφια». Εσείς ως στένος συνεργάτης του Προέδρου Αναστασιάδη που ήσασταν και τι κάνατε για να αποτραπεί η διαφθορά;

Καταρχάς, οφείλουμε να σημειώσουμε πως υπηρετώντας ως διαπραγματευτής, εκ δεν ήμουν και δεν υπηρέτησα ως μέλος της κυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη. Υπηρέτησα την Κυπριακή Δημοκρατία από τη θέση του διαπραγματευτή όπως την υπηρετούσα για τριάντα και πλέον χρόνια απ΄όποιο καθήκον μου είχε ανατεθεί.

Όσον αφορά την επιστολή μου προς στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, τη θεώρησα καθήκον και χρέος μου. Θα ήταν απαράδεκτο από μέρους μου, ενώ μιλάμε για καταπολέμηση της διαφθοράς και θέσπιση ενός κράτους δικαίου, να έμενα με σταυρωμένα χέρια ενώ κυκλοφορεί ένα βιβλίο με σοβαρές αναφορές που χρήζουν διερεύνησης. Αν η ερώτηση σας είναι αν ήμουν συνεργός ή μάρτυρας μπροστά σε όσα αναφέρει το βιβλίο, η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι.

-Πως θα φέρει την αλλαγή ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στον τόπο μας σε περίπτωση εκλογής του;

Υλοποιώντας το συμβόλαιο τιμής με τον κυπριακό λαό, το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης που ετοιμάσαμε μαζί με ανθρώπους καταρτισμένους, ακαδημαϊκούς, με κοινωνικά κινήματα, οργανωμένα σύνολα, ανθρώπους με γνώσεις και εμπειρίες σε διάφορους τομείς. Με συνέπεια, αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά.

-Ένα μήνυμα που θέλετε να δώσετε στον κόσμο;

Η ώρα που οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν την αυριανή ηγεσία του τόπου, πλησιάζει. Το βασικό ερώτημα είναι αν θα γυρίσουμε σελίδα για την πρόοδο της κοινωνίας μας και της οικονομίας μας ή αν θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία με έναν εκ των δύο επίδοξων συνεχιστών της διακυβέρνησης Αναστασιάδη.

Τώρα λοιπόν βρίσκεται κυριολεκτικά στο χέρι μας να γράψουμε τις επόμενες λαμπρές σελίδες της πατρίδας μας, απαλλαγμένης από τα βαρίδια της ανυποληψίας, της διαφθοράς, των σκανδάλων και της κοινωνικής ανισότητας. Η κάλπη των προεδρικών εκλογών μπορεί να γίνει αν το θελήσουν οι πολίτες η πόρτα για το φωτεινό, ειρηνικό και ευημερές αύριο της Κύπρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *