Συγκλονίζει ο πατέρας του αείμνηστου Βαγγέλη Πουργουρίδη. “Moυ είπε χαμηλόφωνα Ο Θεός είναι μεγάλος. Θα ευλογήσει το σπόρο και θα φυτρώσει”

Ένα συγκλονιστικό κείμενο ως μνημόσυνο στην μνημη του γιου του, του αέιμνηστου νομικού Βαγγέλη Πουργουριδη, ο οποίος πάλευε πάντα για το δίκαιο, έγραψε ο πατέρας του , κ. Χρήστος Πουργουρίδης.

Συγκεκριμένα ο κ. Πουργουρίδης έγραψε:

Σαν είδος μνημόσυνου στον γιο μου

Αυτό το κείμενο το γράφω γιατί μου το ζήτησε ο γιος μου δύο μέρες πριν φύγει για τη γειτονιά των αγγέλων, ανήμερα των Χριστουγέννων.

Καθηλωμένος στο κρεβάτι συνέχισε να ενδιαφέρεται για τα κοινά και συζητούσε μαζί μου όλες τις εξελίξεις. Στις 23 Δεκεμβρίου έγινε γνωστό ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος της εκκλησίας μας θα ήταν ο Πάφου Γεώργιος αφού εξασφάλισε την υποστήριξη και των Μητροπολιτών Αμμοχώστου, Κυρηνείας και Ταμασού. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι στον Ταμασού υποσχέθηκε την παραχώρηση της Κάτω Λακατάμιας και στον Κυρηνείας την παραχώρηση κάποιων ναών καθώς και οικονομική ενίσχυση.

Στον δε Αμμοχώστου υποσχέθηκε ότι θα διαβουλεύεται μαζί του για τις θέσεις που σαν Αρχιεπίσκοπος θα διατυπώνει αναφορικά με το Κυπριακό. Αυτές οι πληροφορίες του προκάλεσαν μεγάλο πόνο στην ψύχη.

Τους τελευταίους μήνες είχε έρθει πολύ κοντά στην εκκλησία και η αγάπη του γι’ αυτήν ήταν θερμή. «Στις εκλογές της πολιτείας η εξαγορά ψηφοφόρων, ακόμα και τα τραπεζώματα των ψηφοφόρων είναι ποινικά αδικήματα ρε παππού (έτσι με αποκαλούσε), η εξαγορά Μητροπολιτών είναι νόμιμη, με ρώτησε. Για να προσθέσει «Είναι πράξεις χριστιανικές αυτές;» Και στο τέλος μου λέει «Εγώ δεν μπορώ να ασχοληθώ αλλά εσύ μπορείς και πρέπει να ασχοληθείς με αυτές τις αθλιότητες, εν κρίμα η εκκλησία». Λοιπόν, ασχολούμαι με το θέμα ικανοποιώντας το «πρέπει» του γιού μου «εν κρίμα η εκκλησία».

Η εξαγορά επισκοπικού θρόνου με χρήματα ή με χρυσό ή άλλα αντικείμενα αξίας ήταν ανέκαθεν από τα πλέον βαρύτατα αμαρτήματα και από την εποχή των Αγίων Αποστόλων θεσπίσθηκε να τιμωρούνται με καθαίρεση τόσο οι εξαγοράζοντες όσο και όσοι τους βοηθούν. Και τούτο «διότι βαρύτερον αμάρτημα και χειρότερον δεν μπορεί να ευρεθεί, ωσαν το να πωλεί τινάς και να αγοράζει την απώλητον και ανεξαγόραστον χάριν του Αγίου Πνεύματος.» Και σύμφωνα με τον Άγιο Ταράσιο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, όσοι κάμνουν χειροτονία με χρήματα «είναι περισσότερο δυσσεβείς από τον πνευματομάχον Μακεδόνιον: ωσάν όπου, επείνος μεν εφλυάρει, πως το Πνεύμα το άγιο είναι δούλον και κτίσμα του Θεού Πατρός• οι δε χειροτονούντες με άσπρα (χρήματα), δούλον ιδικόν τους φαίνονται πως κάμνουσι το Πνεύμα το άγιον, πωλούντες αυτό δούλον εις τους δίδοντας τα χρήματα, και οί χειροτονούμενοι ομοίως, ως δούλον αυτό παρά των πωλούντων αγοράζουσι. Και καθώς ο προδότης Ιούδας τον Υιόν του Θεού επώλησεν: έτσι και αυτοί διά των αργυρίων πωλούσι το Πνεύμα το άγιον.» (βλέπε Πηδάλιον έκδοση 13η, σελ. 30-31). Ο Μητροπολίτης Αμμοχώστου κ. Βασίλειος είχε δηλώσει λίγες μέρες πριν τη ψηφοφορία ότι «θα κάνουμε ότι μας φωτίσει το Άγιος Πνεύμα.» Και το Άγιο Πνεύμα, προφανώς τον φώτισε να συνδιαλλαγεί με τον Πάφου Γεώργιο και να αξιώσει από αυτόν να διαβουλευται μαζί του για τις θέσεις που θα διατυπώνει δημόσια ως Αρχιεπίσκοπος πάνω στο Κυπριακό! Και τούτο προφανώς γιατί θεωρούσε τις δημόσια εκπεφρασμένες απόψεις του Πάφου Γεώργιου ακραίες ή όπως το έθεσε μια εφημερίδα οι θέσεις του Πάφου Γεώργιου πάνω στο Κυπριακό ήσαν προκλητικές και απαράδεκτες για την πλειοψηφία των Αμμοχωστιανών. Πόσο χαμηλά Σε υποβιβάζουν οι εκπροσώποι σου πάνω στη γη Κύριε και Θεέ μου το Πνεύμα της Αληθείας!! Συγχώρεσε τους.

Για τους Μητροπολίτες Κυρηνείας και Ταμασού τι να πει κανείς. Ήσαν και δύο διεκδικητές του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου. Ο δεύτερος ήταν μάλιστα μέσα στο τριπρόσωπο. Και τη νύχτα που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα ευχαρίστησε τους νέους που τον ψήφισαν. Και πριν ξημερώσει πώλησε και αυτούς που τον ψήφισαν και τη δική του ψήφο στην Ιερά Σύνοδο για την Κάτω Λακατάμια!! Και ο άλλος, ο Κυρηνείας, δεν ξέρω αν είναι και αυτός από την ίδια νύχτα αλλά το πότε δεν έχει καμία σημασία. Εκείνο που μετρά είναι πως και αυτός την πώλησε για το παγκάρι κάποιων ναών και για κάποια ποσά χρημάτων. Για τον Μόρφου ίσως αποφασίσω να ασχοληθώ μελλοντικά. Είναι ειδική περίπτωση. Όμως άκουσα και έμεινα κατάπληκτος πως στην δική του απόφαση να στηρίξει Γεώργιο μέτρησε πολύ η θέση του Αθανασίου πως ο εμβολιασμός κατά του covid 19 δεν ήταν πνευματικό θέμα! Κύριε Θεέ μου ας είναι δοξασμένο το Άγιο όνομα Σου. Δόξα και τη μακροθυμία Σου. Μη μνησθείς Κύριε των δικών μας αμαρτιών και των ανομίων των Ιεραρχών μας. Σε ικετεύω όμως προστάτευσε μας από αυτούς.

Οι πιο πάνω αθλιότητες ήταν πρώτες ειδήσεις σε όλα τα ΜΜΕ. Κανένα ΜΜΕ δεν είπε λέξη για αυτές. Όλα τα ΜΜΕ, περιλαμβανομένου και του «Πολίτη», τις προβάλλαν με θαυμασμό και επιδοκιμασία. Ο γιος μου έφυγε πικραμένος πολύ και για τη στάση των ΜΜΕ. Αλλά όχι απαγοητευμένος.

Την παραμονή των Χριστουγέννων μου είπε χαμηλόφωνα: Ο Θεός είναι μεγάλος. Θα ευλογήσει το σπόρο και θα φυτρώσει.

Αιωνία του η μνήμη.

Του Χρήστου Πουργουρίδη

17 Replies to “Συγκλονίζει ο πατέρας του αείμνηστου Βαγγέλη Πουργουρίδη. “Moυ είπε χαμηλόφωνα Ο Θεός είναι μεγάλος. Θα ευλογήσει το σπόρο και θα φυτρώσει””

 1. Ένας υπέροχος νέους με λαμπρή καριέρα μας άφησε για την γειτονιά των αγγέλων ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάσει Και ο θεός να αναπαύσει την ψυχή του τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια Δημήτρης Ξενοφώντος

 2. Συγκλονισμο μας προκαλεσε το ακουσμα για τον χαμο του Βαγγελη ,παρακολουθουσα τα live του και καπου τον εχασα !!
  Αιωνια η μνημη του !!! Δυναμη αγαπητε Πουργουριδη και στην υπολοιποι οικογενεια !!!

 3. O Mακαριστος Βαγγελης ηταν ενας ΛΕΒΕΝΤΗΣ και πολυ καλος δικηγορος ο Θεος ας μεριμνησει να τον καταταξει στους αγαπημενους του.
  ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΦΙΛΕ ΒΑΓΓΕΛΗ.

 4. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου για τα καθολα καίρια και εύστοχα γραφόμενα σας.
  Υπάρχει ακόμη η καθαρή φωνή του αείμνηστου υιού σας και θα ακούγεται μεσω σας μόνο απο καθαρές συνείδησησεις.
  Για τους διεφθαρμένους κληρικούς, προκαθημενους παρακαθημενους, παρακοιμομενους και επιορκους όπως και για τους πολιτικαντιδες __ Κύριε αφες αυτοίς ουκ γαρ οιδασι τι ποιουσιν

 5. Αιώνια η μνήμη του
  Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει Καλό Παράδεισο 🙏
  Εχετε ένα Άγγελο στον Παράδεισο 🙏
  Κουράγιο υπομονή να έχετε🙏

 6. Είναι μεγάλη ντροπή να γίνονται αυτά από τους εκπροσώπους του θεού…. Με τι πνεύμα Άγιο αυτοί οι εκπρόσωποι θα οδηγήσουν την Ορθόδοξη εκκλησία;
  Η Απογοήτευση του Λαού είναι μεγάλη….
  Ο θεός να βάλει το χέρι του και να αποκαταστήσει την αδικία.
  Νιώθω μεγάλη θλίψη για τα πραγωμενα.

 7. Ο αείμνηστος Βαγγέλης Πουργουρίδης ήταν από τους λίγους νομικούς που έβλεπε και διαλαλούσε τα άδικα εν καιρώ κόβιτ, αλλά και τα όσα άθλια συμβαίνουν στην Πολιτεία και την Εκκλησία που προκαλούν απογοήτευση στους πιστούς αλλά και στους πολίτες που έχουν αίσθηση δικαίου. Μακάρι να βρεθούν συνεχιστές του έργου και της σκέψης του. Μπράβο στο γενναίο πατέρα του που τα λέει έξω απ τα δόντια μεσ’ από τον πόνο του.

 8. Δεν τον ήξερα προσωπικά, αλλά έβλεπα τα live που έκανε και ήταν όντος ένας εξαιρετικός άνθρωπος με τεράστιες γνώσεις και αξίες. Σίγουρα τώρα είναι μαζί με άλλους ομοίους του κάπου εκεί ψηλά και παρακολουθούν τα δρώμενα.
  Τα συλλυπητήρια μου.

 9. O theos na anapafsi tin psixi tou ..!!!
  Pantote kafstikos kai isios me ta tektenomena tis patridas mas ..!!!
  Simpasxoume me tin oikogeniatou olopsixa ..!!!
  Kai fisika ine megali apolia toulaxiston gia ton aplo kosmo..!!!
  Silipitiria stin oikogenia toum …!!!

 10. Πολύ σωστός ο προβληματισμός του μακαριστού Βαγγέλη όμως ποιός τα ακούει.Είναι αδιανόητο να γίνουνται αυτές οι ραδιουργίες από επισκόπους!
  Αντί αυτοί να δίνουν το καλό παράδειγμα με τις πράξεις τους κάνουν το αντίθετο και προκαλούν
  Και μετά ψάχνουμε σωτηρία σ αυτόν τον δύσμοιρο τόπο!!
  Μόνον ο Θεός αν βάλη το χέρι του έχουμε ελπίδα!!!

 11. ΑΙΟΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΗΣΤΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟ ΒΑΓΓΕΛΗ .ΔΥΣΤΗΧΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΗΝ ΠΟΥΛΟΥΝ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑΦΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΗΝΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΗΣΙΑ

 12. Χωρίς να είμαι ειδήμονας ή να έχω εξαιρετικές γνώσεις …απλά ίσως να νομίζω ότι έχω λίγη πιστη.
  Πολλά λέγονται δια του πονηρού από οποιοδήποτε στόμα και θεωρώ θα ήταν καλά πριν κρίνουμε ή κατακρίνουμε απόψεις ή/και αποφάσεις επισκόπων και άλλων να κάνουμε νηστεία τουλάχιστον 40 ημερών με ταπείνωση συνδυασμένη με προσευχη. Αν τότε σε φωτισει το Άγιο πνεύμα να μιλήσεις να βγεις να τα ανακοινώσεις εφόσον πάρεις την ευλογία του πνευματικού σου.
  Απλός χριστιανός!!!

 13. Ο Άγιος θεός ας αναπαύσει τη ψυχή του δούλου του και υιού σου και εύχομαι να τον κατατάξει εν σκηνές δικαίων και Αγίων όσον αφορά τις συνδιαλλαγές των ιεραρχών ο μόνος αρμόδιος να τις κρίνει είναι ο θεός ο μόνος αναμάρτητος και όχι εμείς οι αμαρτωλοί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *