Συνεδριάζουν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υγείας . H αύξηση κρουσμάτων στην Κίνα είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» εκτιμούν αναλυτές

Μολονότι η έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενη μετά τη μερική χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών -εν μέσω κοινωνικών ταραχών- τον περασμένο μήνα, η ταχύτητα, ωστόσο, διάδοσης της νόσου σε έναν «αποστειρωμένο» επί τρία χρόνια πληθυσμό δισεκατομμυρίων πολιτών, έχει σημάνει συναγερμό παγκοσμίως.

Η ιδιότυπη «εθνική» καραντίνα, την οποία εφάρμοσε την τελευταία τριετία -μαζί με δρακόντεια μέτρα αστυνόμευσης- ο ηγέτης της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, κωδικοποιημένη στη φράση περί πολιτικής «μηδενικού Covid», είχε ως φυσικό συνακόλουθο η νόσος να πλήξει εκατομμύρια Κινέζους πολίτες μέχρι σήμερα, προκαλώντας κορεσμό σε νοσηλευτικά ιδρύματα και νεκροταφεία.

Μπροστά σε ένα νέο, «κινεζικό» πανδημικό κύμα εν μέσω του χειμώνα, τα κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκονται ένα βήμα πριν την εισαγωγή κοινών, περιοριστικών μέτρων για τον ενδελεχή έλεγχο όσων επισκεπτών καταφθάνουν από το Πεκίνο, με τις σχετικές συνομιλίες να συνεχίζονται και σήμερα, Τετάρτη.

Ανάμεσα στα κοινά, ταξιδιωτικά μέτρα που έχουν προταθεί μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών στις συζητήσεις των τελευταίων ωρών περιλαμβάνονται το υποχρεωτικό rapid test πριν από την αναχώρηση, η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των πτήσεων από την Κίνα προς την Ευρώπη, αλλά και η ανάλυση λυμάτων, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν νέες παραλλαγές της πανδημίας.

Η κατάληξη σε μια κοινή δέσμη «αμυντικών» μέτρων έρχεται αφού αρκετές χώρες προχώρησαν μονομερώς σε εισαγωγή υγειονομικών περιορισμών, γεγονός που προκάλεσε αμηχανία σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς η πανευρωπαϊκή οδός στην αντιμετώπιση του Covid19 είχε συμφωνηθεί ήδη από το πρώτο κύμα της νόσου.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) Η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας συνήλθε σε δράση που περιλαμβάνει: Δοκιμές πριν την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα, ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων και αυξημένη εσωτερική επιτήρηση» δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, επισημαίνοντας πως «η ενότητα παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά του COVID».

Προτεινόμενα μέτρα

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο POLITICO ότι η Επιτροπή παρουσίασε ένα «σχέδιο γνωμοδότησης» για τα προτεινόμενα μέτρα στις πρωτεύουσες της ΕΕ, το οποίο τώρα θα «αναθεωρηθεί και θα εγκριθεί», με βάση τη συμβολή τους. «Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών είναι υπέρ των δοκιμών πριν από την αναχώρηση», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι τέτοιες δοκιμές «θα πρέπει να στοχεύουν στις πιο κατάλληλες πτήσεις και αεροδρόμια και να πραγματοποιούνται με συντονισμένο τρόπο, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους».

Σύμφωνα με το «σχέδιο γνωμοδότησης», μεταξύ άλλων, προβλέπονται η χρήση μάσκας στις πτήσεις από την Κίνα, η προσωπική υγιεινή για τους ταξιδιώτες και η αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ για τις δοκιμές και τους εμβολιασμούς. Επιπλέον, περιλαμβάνεται η γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια για την ανίχνευση νέων παραλλαγών, όπως και η δοκιμή νερού τουαλέτας, καθώς και η αυξημένη παρακολούθηση.

Σημειωτέον ότι το Βέλγιο ήταν η πρώτη χώρα αυτή την εβδομάδα που ανακοίνωσε ότι δοκιμάζει δείγματα λυμάτων από δύο πτήσεις την εβδομάδα από την Κίνα και ακολουθεί αλληλουχία για παραλλαγές, για να ακολουθήσει ένα ντόμινο σχετικών ανακοινώσεων, με τελευταίο κρίκο της αλυσίδας το Κατάρ.

Την ίδια ώρα, βασικό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη ολοκληρωμένων πληροφοριών, όπως επισημαίνει και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Κίνα δεν παρέχει ακριβείς και άμεσες πληροφορίες για την νόσο από την πρώτη φάση της πανδημίας και εξής, καθιστώντας δύσκολη την ανίχνευση νέων παραλλαγών και μεταλλάξεων. Στο πλαίσιο αυτό, μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία εισήγαγαν εθνικά υγειονομικά μέτρα για ταξιδιώτες από την Κίνα την περασμένη εβδομάδα, πρακτική που ακολούθησε και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για αρκετούς αναλυτές, μάλιστα, η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην Κίνα συνιστά μόλις την «κορυφή του παγόβουνου», καθώς η υγειονομική απομόνωση πολυσύχναστων πόλεων, αλλά και ολόκληρων περιφερειών την τελευταία τριετία πυροδότησε το τελευταίο διάστημα μια «τριπλή κρίση» για το Πεκίνο: υγειονομική, οικονομική λόγω των πολύμηνων υγειονομικών περιορισμών στις ζώνες παραγωγής και πρωτίστως δυσπιστίας απέναντι στις πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας από την κινεζική ηγεσία και ιδίως τον Σι Τζιπίνγκ.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γιατρών Υγειονομικών Υπηρεσιών της Γερμανίας, Γιοχάνες Νίσεν δήλωσε στη Deutsche Welle πως «χρειαζόμαστε άμεσα προστατευτικά μέτρα σε ολόκληρη την ΕΕ. Σε κάθε ταξιδιώτη από την Κίνα θα πρέπει να γίνεται ένα γρήγορο τεστ και σε περίπτωση που βγει θετικό να γίνεται ένα PCR. Αν και αυτό είναι θετικό, τότε ο ταξιδιώτης θα πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα». Τη στιγμή που θετικός εντοπίζεται ένας στους δύο ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο του Μιλάνου, προκαλώντας τρόμο στις ιταλικές Αρχές, μετά τις χιλιάδες νεκρών στα πρώτα κύματα της πανδημίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, στους διαδρόμους των Βρυξελλών ευελπιστούν ότι η σημερινή συνεδρίαση των αρμόδιων μηχανισμών διαχείρισης υγειονομικών κρίσεων θα φέρει πιο κοντά το πακέτο μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, παρότι η Κίνα απορρίπτει ως υπερβολικά τα μέτρα των δυτικών χωρών που αφορούν τους ταξιδιώτες από το έδαφός της και απειλεί με σκληρή απάντηση για τους περιορισμούς λόγω «πολιτικής σκοπιμότητας», όπως υποστηρίζει.

Εμφανώς προβληματισμένοι, ωστόσο, υψηλόβαθμοι Κινέζοι υγειονομικοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν χθες για πρώτη φορά πως ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία του κορωνοϊού είναι «τεράστιος» και πως το 70% των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Σαγκάης έχουν μολυνθεί. Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να υποστηριχθεί υγειονομικά η χώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε δωρεάν στην Κίνα εμβόλια κατά της Covid19, για να τη βοηθήσει να θέσει υπό έλεγχο το τρέχον ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times κι ενώ τα κινεζικά νοσοκομεία έχουν γεμίσει από ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους και ευάλωτους πολίτες, πολύ λίγοι εκ των οποίων έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, με πολλά φαρμακεία της χώρας να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε αντιπυρετικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *