Χριστοδουλίδης στο ecosmocy: «Πίστευω οτι εαν εκλεγώ ο ΔΗΣΥ θα συνεργαστεί για το καλό του τόπου για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του Κυπριακού Λαού»

Επιμέλεια: Μιχάλης Αντώνιου

Την πεποίθηση ότι ο ΔΗΣΥ, μέσα απο την διαχρονική του πορεία, θα συνεργαστεί για το καλό του τόπου, ούτως ώστε να ανταποκριθούν όπως είπε, σε περίπτωση εκλογής του, στις προσδοκίες του Κυπριακού λαού, εξέφρασε ο Υποψήφιος για την Προεδρία Νίκος Χριστοδουλίδης μέσω του ecosmoscy.news. Σημειώνεται πως ο ΔΗΣΥ, σε ένα έντονο προεκλογικό παρασκήνιο διέγραψε τον κ. Χριστοδουλίδη απο το κόμα, και όσα μέλη του, στηρίζουν την υποψηφιότητα του.

Κ Χριστοδουλίδη. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να θέσετε υποψηφιότητα και γιατί  κατέρχεστε ως ανεξάρτητος, εφόσον έχετε δηλώσει πολλάκοις ότι είστε Συναγερμικός;


Κατέρχομαι στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν απαρνήθηκα ποτέ τα πολιτικά μου πιστεύω και τον χώρο στον οποίο ανήκω και ούτε πρόκειται να το πράξω.
Έλαβα τις αποφάσεις μου μετά από ένα μακρύ διάλογο με την κοινωνία. Συζήτησα με συμπολίτες μου σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, άκουσα με προσοχή τις αγωνίες, τις έγνοιες, τα προβλήματά τους, τις προσδοκίες τους. Ενθαρρύνθηκα από τον διάλογο αυτό και στηριζόμενος στη διαβούλευση μαζί τους πήρα τη δύσκολη απόφαση να υποβάλω υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Η διαδικασία αυτή ήταν για μένα πρωτόγνωρη η οποία όχι μόνο με έκανε πραγματικά σοφότερο αλλά και με οδήγησε στην απόφαση να κατέλθω στις εκλογές.  

-Η ανθρωπότητα και γενικώς οι κυβερνήσεις, βρίσκονται σε μια κρίσιμη φάση. Ακρίβεια, φτώχεια, πανδημία, πόλεμος. Δεν θεωρείτε ρίσκο, σε περίπτωση εκλογής σας να αναλάβετε το τιμόνι της προεδρίας σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες;

Είναι γεγονός ότι η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη με τα δεδομένα τα οποία περιγράφετε. Νιώθω μεγάλη την ευθύνη και είμαι έτοιμος μαζί με τους συνεργάτες μου να ανταποκριθούμε από την πρώτη μέρα στις προκλήσεις αυτές, αλλά και άλλες που ενδεχομένως να ανακύψουν στην πορεία της διακυβέρνησης.
Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους χαμηλά αμειβόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους, τις ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα όπως μεταξύ άλλων τους μονογονιούς, τους πολυτέκνους, τους νέους, τους πρόσφυγες, τους κακτοίκους της υπαίθρου, αλλά και να προστατεύσουμε τη μεσαία τάξη, διευρύνοντας την παραγωγική βάση της οικονομίας η οποία ανάμεσα σε άλλα θα βοηθήσει και δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Θέλουμε μια Κύπρο καλύτερη για τα παιδιά μας προσφέροντας στους πολίτες καλύτερο επίπεδο ζωής και αξιοπρεπή καθημερινότητα.

-Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι μπορεί να εμπιστευθεί ο κόσμος σε εσάς, σε αντίθεση με τους άλλους υποψηφίους;

Οι πολίτες έχουν ενώπιον τους την επιλογή μιας ανεξάρτητης, πολυσυλλεκτικής υποψηφιότητας, με τη στήριξη ανθρώπων κάθε ιδεολογικής προσέγγισης και κομματικού χώρου. Η δική μας υποψηφιότητα δεν ακολουθεί την πεπατημένη. Πηγάζει κατά κύριο λόγο από τον διάλογο με την κοινωνία,  από την ανάγκη, για ανανέωση, για νέες νοοτροπίες, νέες προσεγγίσεις ώστε με σύνθεση δυνάμεων να αντιμετωπισθούν διαχρονικά ελλείμματα και στρεβλώσεις. Άλλωστε, είναι κάτι το οποίο είδαμε να συμβαίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στόχος είναι ένα κράτος που να έχει επίκεντρο τον Άνθρωπο, μέσα από ένα σύστημα στηριγμένο στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, το οποίο θα δώσει έμφαση και θα εκσυγχρονίσει περαιτέρω τομείς όπως η εργασία, η παιδεία και η υγεία, και θα οδηγήσει την Κύπρο με εμπιστοσύνη στα επόμενα χρόνια.
Στο επίκεντρο της δικής μας ανεξάρτητης υποψηφιότητας είναι ο Άνθρωπος που προσεγγίζεται με απόλυτο σεβασμό, ανεξαρτήτως προέλευσης, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, με προϋποθέσεις και κριτήρια που θα επιτρέπουν σε όλους και όλες ίση εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στα κοινά, και θα απαρτίζεται από ικανούς τεχνοκράτες και πολιτικές προσωπικότητες από όλους τους χώρους. Ως γνωστόν, σε περίπτωση που ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του, προτίθεμαι να σχηματίσω Κυβέρνηση Ευρείας Αποδοχής, γιατί πιστεύω στη συλλογικότητα και στη σοφία των πολλών, στη συνένωση δυνάμεων και όχι στον διχασμό. Εξάλλου τα προβλήματα και οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν έχουν ούτε ιδεολογικό ούτε κομματικό χρώμα.

-Για την αγορά εργασίας, και ειδικότερα στους νέους, ποια είναι τα πλάνα σας; Αρκετοί μεταναστεύουν λόγω μισθών και άλλοι γιατί δεν βρίσκουν δουλειά στο κλάδο τους

Ένα από τα προβλήματα που αναδεικνύονται μέσα από τον διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, είναι πράγματι το μέλλον της νέας γενιάς. Οι σημερινοί νέοι, ίσως είναι η πρώτη γενιά μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο που βρίσκεται ενώπιων του κινδύνου να έχει λιγότερες ευκαιρίες από τους γονείς τους. Δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της χώρας είναι το ανθρώπινο της δυναμικό. Έχουμε αξιόλογους επιστήμονες και καταρτισμένους νέους και νέες, οι οποίοι πρέπει να καθοδηγηθούν σωστά και να αξιοποιηθούν.
Στο πρόγραμμα διακυβέρνησης μας επενδύουμε στο μέλλον και στη νέα γενιά με συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες ξεκινούν πρώτα από όλα με τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενημέρωση των νέων γύρω από τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
Προωθούμε επίσης πρόγραμμα δωδεκάμηνης έμμισθης πρακτικής εξάσκησης στον δημόσιο τομέα καθώς και πρόγραμμα μηνιαίας κρατικής επιδότησης πρακτικής άσκησης φοιτητών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ μεταξύ άλλων, εφαρμόζουμε πολιτικές ενίσχυσης και δημιουργίας επιχειρήσεων από νέους, συμπεριλαμβανομένων νεοφυών μέσω του προτεινόμενου Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων.

-Ο κ. Νεοφύτου, έχει δηλώσει πως σε περίπτωση εκλογής σας, ο ΔΗΣΥ θα είναι αντιπολίτευση. Τι απαντάτε σε αυτό.


Η δική μας υποψηφιότητα δεν έχει διχαστικό χαρακτήρα. Αντιθέτως, είναι συνενωτική. Γι’ αυτό, όπως ανέφερα και προηγουμένως, η πρώτη μου πολιτική πράξη σε περίπτωση που ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του, θα είναι η σύσταση Κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, με τη συμμετοχή ικανών ανθρώπων και τεχνοκρατών από όλους τους πολιτικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Πιστεύω ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική του πορεία θα συνεργαστεί για το καλό του τόπου για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού.

-Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις, σας δείχνουν να προηγείστε. Αυτό σας εφησυχάζει;


Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο δείχνει την άποψη της κοινής γνώμης την δεδομένη στιγμή. Όχι, δεν εφησυχάζουμε παρά τα θετικά αποτελέσματα. Αντιθέτως, εργαζόμαστε μαζί με τους συνεργάτες μου και τους εκατοντάδες εθελοντές μας αδιάκοπα έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τη νίκη μας. Καμία ψήφος δεν πρέπει να είναι χαμένη και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον περιορισμό της αποχής. Επικεντρωνόμαστε στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή και για τον λόγο αυτό με πρωτοβουλία του επιτελείου μας είχαμε αναλάβει να γίνει μια κοινή εκστρατεία μαζί με ανθυποψηφίους μου, καλώντας νέους ψηφοφόρους μέσα από ένα φιλμάκι το οποίο έχει αναρτηθεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το μήνυμα ότι υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας ενώνουν τις φωνές τους γι’ αυτό τον σκοπό, θεωρώ ότι είναι πολύ ισχυρό. Θα ήταν ακόμα πιο ισχυρό αν όλοι οι ανθυποψήφιοι μου συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια.
Η συμμετοχή στις εκλογές είναι πολύ σημαντική. Ιδιαίτερα των νέων. Οι αποφάσεις της επόμενης Κυβέρνησης θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή και την πορεία τους, ως εκ τούτου  έχουν ένα επιπλέον λόγο να συμμετάσχουν στις εκλογές. Απευθύνω έκκληση να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, διεκδικώντας λόγο και ρόλο μέσα από την ψήφο τους.

-Το μείζον θέμα που απασχολεί τον κόσμο, είναι η ακρίβεια και η ενέργεια. Έχετε σκεφθεί πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό;


Πράγματι η ακρίβεια αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των πολιτών, όπως προκύπτει τόσο από τις έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όσο και από τον διάλογο μου με την κοινωνία.
Στο πρόγραμμα διακυβέρνησής μας,  έχουμε καταρτίσει ένα συγκεκριμένο, εμπροσθοβαρές σχέδιο άμεσης πράσινης μετάβασης για τα νοικοκυριά και μικρές/μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε την ουσιαστική ενίσχυση όλων των υφιστάμενων σχεδίων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, εγκατάσταση θερμομόνωσης, αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών και αγορά ηλεκτροκίνητων και υβριδικών οχημάτων.
Η ενίσχυση των σχεδίων προκύπτει μέσα από την αύξηση των χορηγιών ανά σχέδιο η οποία θα αυξάνεται κλιμακωτά ανάλογα με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του αιτητή. Ειδικά για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού συστήματος, η χορηγία θα καλύπτει το 50% του κόστους για όλα τα νοικοκυριά ενώ στα ευάλωτα νοικοκυριά η χορηγία θα ανέρχεται στο 100%. Σε όλα τα σχέδια διευρύνονται οι δικαιούχοι, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη των μέτρων.

-Διαφθορά. Ένα μεγάλο κεφάλαιο.  Πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης αν εκλεγεί θα καταφέρει να πατάξει την διαφθορά;

Πρόκειται για ένα συστημικό, διαχρονικό πρόβλημα. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με το ζήτημα της διαφθοράς. Είναι καθολική και αδιαμφισβήτητη η απαίτηση για ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου και αυτό προκύπτει και από τις σχετικές έρευνες ή μετρήσεις, αλλά και μέσα από την επικοινωνία μου με τους πολίτες.

Έγιναν ενέργειες προς την ορθή κατεύθυνση και πρέπει να γίνουν και άλλες. Για αυτό και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης μας υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου μέσα από μια ολιστική προσέγγιση που στοχεύει στον πολυεπίπεδο έλεγχο, τη διαφάνεια, την απλοποίηση των διαδικασιών και τη ψηφιοποίηση.

Η δικαστική μεταρρύθμιση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη λογοδοσία και τη διαφάνεια. Θέτουμε μετρήσιμους και φιλόδοξους στόχους για δραστική μείωση των καθυστερημένων υποθέσεων. Μεταξύ άλλων μέτρων, για την επίτευξη των στόχων μας εφαρμόζουμε το συντομότερο δυνατό την ηλεκτρονική δικαιοσύνη και αναβαθμίζουμε την υλικοτεχνική υποδομή των δικαστηρίων.

Μερικές από τις προτάσεις μας είναι η υιοθέτηση πρακτικών για καλύτερη διοίκηση των ημικρατικών οργανισμών, με συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης και πλήρη λογοδοσία.  Τα Διοικητικά Συμβούλια θα διορίζονται μέσα από μια ανοικτή διαδικασία, με τη δημιουργία Επιτροπής Αξιολόγησης που θα έχει συμβουλευτικό ρόλο στην εν λόγω διαδικασία, και με αναγκαία αιτιολόγηση της απόκλισης από τις εισηγήσεις της.

Για την βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης των πολιτών από την δημόσια υπηρεσία, θα διευρύνουμε τον θεσμό των αποκεντρωμένων κέντρων εξυπηρέτησης του πολίτη, με την δημιουργία περισσότερων κέντρων, με την αύξηση των ωρών και των ημερών λειτουργίας και με την αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επίσης, μεταξύ άλλων, καταρτίζουμε σχεδιασμό αποτελεσματικών και αποτρεπτικών μέτρων για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων των βουλευτών και άλλων αξιωματούχων του κράτους και συστήνουμε Ομάδα Κρούσης στην Προεδρία της Δημοκρατίας για το συντονισμό της υλοποίησης όλων των μέτρων κατά την διαφθοράς και Μονάδα Ελέγχου στο Προεδρικό με καταρτισμένο προσωπικό.

-Τι μήνυμα θέλετε να δώσετε στον κόσμο;

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές η έκκληση που απευθύνω είναι η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Οι πολίτες έχουν δύναμη στα χέρια τους και με την ψήφο τους μπορούν να καθορίσουν το μέλλον τους.
Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του Κυπριακού λαού και σε περίπτωση που με τιμήσει με την ψήφο του, θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους.
Τον ερχόμενο Φεβρουάριο ψηφίζουμε για ανανέωση, για προοπτική και ελπίδα. Μακριά από διχαστικές προσεγγίσεις, συνενωτικά και υπεύθυνα για ένα σύγχρονο κράτος το οποίο θα αντιμετωπίζει τους πολίτες δίκαια, ισότιμα με διαφάνεια και λογοδοσία. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *