Άποψε το μεγάλο διακαναλικό debate. Υποσχέθηκε πρώτη αποζημίωση στους «κουρεμένους» μέσα στο 2023 ο Αβέρωφ

Aπόψε θα πραγματοποιηθεί, το μεγάλο διακαναλικό debate, με τους υποψηφίους να καλούνται να απαντήσουν για τελευταία φορά πριν τις εκλογές στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Στο μεταξύ Aπό το 2023 θα μπορούν να πάρουν μια πρώτη αποζημίωση από το Ταμείο Αλληλεγγύης όσοι κουρεύτηκαν οι καταθέσεις τους, οι κάτοχοι αξιογράφων και οι μέτοχοι της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου, που επηρεάστηκαν το 2013 από το κούρεμα. Την πρόταση παρουσίασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο υποψήφιος για την Προεδρία, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, με βάση τα ρευστά διαθέσιμα του Ταμείου Αλληλεγγύης, τα φυσικά πρόσωπα που είναι Κύπριοι και επηρεάστηκαν από το κούρεμα θα μπορούν να πάρουν το 2023 από €8.000 για κάθε €100.000 ζημιάς, ενώ με τροποποίηση νόμου που θα καταθέσει για συνέχιση του τέλους καταθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, διασφαλίζεται, όπως είπε, ότι για κάθε έτος από το 2024 και μετά θα μπορούν να αποζημιώνονται με €3.000 για κάθε €100.000 ζημιάς κατ’ ελάχιστον.

«Μια από τις υποχρεώσεις της Πολιτείας είναι να απονέμει δικαιοσύνη. Τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης που οδηγηθήκαμε το 2013 στις δυσάρεστες καταστάσεις που βίωσε η κυπριακή κοινωνία, ήταν οι καταθέτες, οι κάτοχοι αξιογράφων και οι μέτοχοι, που εν μία νυκτί, είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να εξαφανίζονται», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Σημείωσε ότι από το συνολικό κούρεμα των καταθέσεων των €7,8 δισ., το κουρεμένο ποσό φυσικών προσώπων που είναι Κύπριοι είναι γύρω στο €1 δισ. (χωρίς να περιλαμβάνονται τα Ταμεία Προνοίας, γιατί τα αναπληροί το κράτος μέχρι το 75%). Παράλληλα, αν προστεθούν και οι ζημιές των κατόχων αξιογράφων, χωρίς να περιλαμβάνονται τα επαγγελματικά ταμεία, και η αξία των μετοχών στο τέλος του 2012, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι το σύνολο των ζημιών είναι γύρω στα €2 δισ. που αφορούν φυσικά πρόσωπα, Κύπριους πολίτες.

Μέχρι σήμερα, στο Ταμείο Αλληλεγγύης υπάρχουν €135 εκ., ενώ με τον προϋπολογισμό του 2023 προστίθενται άλλα €25 εκ. «Άρα το 2023, το Ταμείο θα έχει σε ρευστά διαθέσιμα €160 εκ.», είπε ο υποψήφιος Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι υπάρχει και η κρατική περιουσία που προικοδοτήθηκε, αξίας €75 εκ.

«Χωρίς να κάνω οποιαδήποτε υπόθεση αξιοποίησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, θα περιοριστώ μόνο στα ρευστά διαθέσιμα του 2023. Κι αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά και με απόλυτο τρόπο, στους κουρεμένους, στους κατόχους αξιογράφων και στους μετόχους είναι ότι για κάθε €100.000 ζημιά που έχουν υποστεί θα μπορούν να πάρουν το 2023 έκαστος €8.000 σε μετρητά», υπογράμμισε.

Παράλληλα, παρουσίασε και πρόταση νόμου, σύμφωνα με την οποία, τα πιστωτικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να πληρώνουν το τέλος επί των καταθέσεων, το οποίο επιβλήθηκε με νομοθεσία το 2011 για να υπάρξει το αναγκαίο ποσό για το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών. Το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης φτάνει την οροφή που τέθηκε το 2023, γι’ αυτό η τροπολογία που θα κατατεθεί προτείνει το τέλος αυτό, το οποίο τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται γύρω στα €60 εκ. το έτος, να πηγαίνει απευθείας στο Ταμείο Αλληλεγγύης.

«Αυτό σημαίνει ότι επιπρόσθετα από το ποσό των €8.000 ανά ζημιά €100.000 που θα πάρουν το 2023, τα επόμενα χρόνια, μόνο από τα λεφτά που οι τράπεζες έχουν υποχρέωση με βάση τον νόμο που καταθέτουμε να συνεχίσουν να πληρώνουν, από το 2024 θα υπάρχει διασφάλιση ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν τουλάχιστον €3.000 κάθε χρόνο για κάθε €100.000 ζημιά», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι με βάση και τα αποτελέσματα της οικονομίας, «θα μπορούμε και μέσα από τα κρατικά έσοδα και με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας, χωρίς να μπαίνουμε σε κινδύνους δημοσιονομικού εκτροχιασμού, τα €3.000 ανά έτος να είναι το ελάχιστον».

«Γνωρίζω ότι αυτά δεν είναι η απόλυτη λύση του προβλήματος, αλλά είναι ένα δείγμα, μία απόδειξη ότι η Πολιτεία καταγράφει την υποχρέωση να απονείμει δικαιοσύνη και μπορούν να γίνουν οι πρώτες εκροές το 2023 και να συνεχίσουν με κατ’ ελάχιστον €3.000 ανά €100.000 ζημιά για τα επόμενα χρόνια, γιατί αυτό το τέλος στο τραπεζικό σύστημα θα είναι για πάντα», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *