ΒΙΝΤΕΟ: Σάλος με τον υπαξιωματικό που βρίζει ΛΟΑΤΚΙ. Οδηγίες Πετρίδη και Ζερβάκη να κατέβει άμεσα το βίντεο


Στον άμεσο διορισμό ερευνόντα λειτουργού προχώρησαν Υπουργείο Άμυνας και Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, αναφορικά με το ρατσιστικό, υβριστικό και ομοφοβικό παραλήρημα υπαξιωματικού, που αποτυπώνεται σε βίντεο τα οποία δημοσίευσε ο ίδιος στη γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας Αντρέας Στυλιανού ανέφερε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ότι μετά τις καταγγελίες πολιτών και μελών της οργάνωσης Accept ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης και Δημόκριτος Ζερβάκης έδωσαν εντολές για “κλείσιμο” του συγκεκριμένου λογαριασμού του υπαξιωματικού της Εθνικής Φρουράς.

“Αυτά τα πράγματα είναι καταδικαστέα, δεν υπάρχει διαχωρισμός στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς και μιλάμε για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Για αυτό και άμεσα έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την έρευνα, σε βάθος έρευνα του περιστατικού. Σεβόμαστε τον κάθε ένα και την κάθε μια ξεχωριστά. Είμαστε ένας ζωντανός οργανισμός στον οποίο εργοδοτείται πάρα πολύς κόσμος και οφείλουμε να σεβόμαστε τους πάντες και τα πάντα.”

Ο κύριος Στυλιανού εξήγησε ότι η έρευνα θα αναζητήσει πιθανές πειθαρχικές ευθύνες του Υπαξιωματικού και διαβεβαίωσε ότι θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν.

“Γνωρίζοντας και τις ευαισθησίες του κυρίου Υπουργού, από τη στιγμή που δεν διαχωρίζουμε κανένα, να είστε σίγουροι ότι όλα τα μέτρα θα παρθούν.”

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου επιβεβαίωσε ότι οι Αρχές διεξάγουν τη δική τους έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία ενδεχομένως να καταδείξει ποινικά αδικήματα για τον Υπαξιωματικό της Εθνικής Φρουράς.

“Το μόνο που μπορώ να πω, γιατί κάποιες φορές όταν αναφερόμαστε σε κάποια θέματα σε χρόνο που δεν πρέπει επηρεάζονται κάποιες έρευνες, μπορώ να πω ότι απο χθες η Αστυνομία εμπλέκεται”

To περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίας Στυλιανού – Λοττίδη η οποία κάνει λόγο για “ομοφοβικό παραλήρημα προσώπου, φερόμενου ως υπαξιωματικού της Εθνικής Φρουράς το οποίο είναι αναρτημένο σε λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.”

Η Επίτροπος αναφέρει ότι αυτό αποτελεί γεγονός που ξεδιπλώνει “συναισθήματα αποτροπιασμού και έντονης καταδίκης του ακραίου αυτού ρατσιστικού λόγου, ο οποίος, εξευτελίζει και καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συνιστά ρητορική, η οποία στα πλαίσια αντιγραφής και μιμητισμού, θα μπορούσε να οδηγήσει και άλλα πρόσωπα, μέσα απο μια διαδοχική αλληλουχία παρόμοιων συμπεριφορών στη δημιουργία μιας  δυναμικής για τη διάπραξη βίαιων πράξεων εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας”.

Σύμφωνα με την κ. Λοττίδου, το επίμαχο βίντεο επιβεβαιώνει ότι, παρά τις όποιες θετικές εξελίξεις έχουν λάβει χώρα σε νομικό πλαίσιο για την ενίσχυση της  προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στην πράξη, μέλη κοινότητας, παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα σε ομοφοβικές αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές και βιώνουν καθημερινά έντονο ρατσισμό και πολλαπλές διακρίσεις.

“Η αποφασιστικότητα για την πάταξη τέτοιων συμπεριφορών, αξιόποινων και μη, εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αντικατοπτρίζει και την ποιότητας της κοινωνίας μας και για αυτό το λόγο καλώ το Υπουργείο Άμυνας, εφόσον όντως το εν λόγω πρόσωπο είναι στέλεχος της Εθνικής Φρουράς, να διερευνήσει ενδελεχώς το περιστατικό, στη βάση του κινήτρου της προκατάληψης, και να λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα, ώστε να αποφεύγονται συμπεριφορές που στιγματίζουν πρόσωπα και αναπαράγουν ομοφοβικά στερεότυπα και προκαταλήψεις, δυνάμενα να οδηγήσουν σε εγκλήματα μίσους”, καταλήγει η Επίτροπος.

Άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για το ομοφοβικό παραλήρημα ζητά η Επ. Διοικήσεως
Σε ανακοίνωση, η οργάνωση Accept ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου κάνει λόγο για “οχετό ακραίου μίσους και εξευτελισμού της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας”. Υποδεικνύει μάλιστα ότι ο εν λόγω υπαξιωματικός της Εθνικής Φρουράς προβαίνει σε αναφορές ότι “αν είχε gay γιο θα τον πυροβολούσε”

“Η οργάνωση μας θέλει να καταστήσει σαφές ότι τέτοια βίντεο δεν είναι ανεκτά σε μια ευρωπαϊκή χώρα του 2023.”

Καλεί μάλιστα την Αστυνομία Κύπρου, το Υπουργειο Άμυνας και την Επίτροπο Διοικήσεως “να ενεργήσουν αναλόγως, ούτως ώστε να δοθεί το μήνυμα της μηδενικής ανοχής για τέτοιες ακραίες δημόσιες συμπεριφορές που πληγώνουν και στιγματίζουν ανεπανόρθωτα τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.”

“Το βίντεο αυτό αποτελεί τραντακτή απόδειξη της ανάγκης που υπάρχει για μια πιο αποτελεσματική νομοθεσία για τη ρητορική μίσους αλλά και για ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της κοινωνίας στα ΛΟΑΤΚΙ θέματα, μέσω της Παιδείας.”

“Ως οργάνωση”, επισημαίνει η Accept ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου, “είμαστε δίπλα στη κοινότητα μας και θα παραμείνουμε πρωτοστάτες στη προάσπιση των δικαιωμάτων μας.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *