Σε κλοιό απεργίας η Κύπρος.Στους δρόμους χιλιάδες εργαζόμενοι λόγω ΑΤΑ

Στους δρόμους θα βρεθούν σήμερα για χιλιάδες εργαζόμενοι από όλο το φάσμα των τομέων οικονομικής δραστηριότητας, ζητώντας την πλήρη επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), μετά το ναυάγιο διαβουλεύσεων των κοινωνικών εταίρων για νέα συμφωνία.

Συγκεκριμένα, σε μία προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τους εργοδότες, στην παρούσα Κυβέρνηση αλλά και τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας εργαζόμενοι σε αεροδρόμια, λιμάνια, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, κατασκευαστικό τομέα, σχολεία, εκδοτικούς- τηλεοπτικούς οίκους και όχι μόνο θα απέχουν σήμερα από τα καθήκοντα τους από τις 12:00 μέχρι και τις 15:00.

Λόγω της τρίωρης παναπεργίας θα παραλύσει δημόσιος αλλά και ιδιωτικός τομέας καθώς θα συμμετάσχουν σε αυτοί οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις: ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΑΣΥΚΙ, ΕΤΥΚ, ΠΟΑΣΟ, ΕΣΚ, ΣΑΚ, ΣΑΚΣ και ΣΥΚΣ.

Οι συγκεντρώσεις των εργαζομένων θα γίνουν στα ακόλουθα σημεία:

  • Στη Λευκωσία η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στο προαύλιο του Υπουργείου Οικονομικών και θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Στη Λεμεσό η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στο Διοικητήριο.
  • Στη Λάρνακα η συγκέντρωση θα γίνει 13:00 στην Επαρχιακή Διοίκηση.
  • Στο Παραλίμνι η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στο Επαρχιακό Γραφείο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Στην Πάφο η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στην Επαρχιακή Διοίκηση.
  • Σημειώνεται ότι στις ουσιώδεις υπηρεσίες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού.
  • Για τα Σώματα Ασφαλείας, θα συμμετέχουν όσοι / όσες βρίσκονται εκτός καθήκοντος και χωρίς να φέρουν στολή.

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσηλευτήρια

Σε ό,τι αφορά τα νοσηλευτήρια, κατά την τρίωρη απεργία, θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας. Σε ανακοίνωση του ο ΟΚΥπΥ διευκρίνισε πως τα προγραμματισμένα ραντεβού μεταξύ των ωρών 12:00 έως 15:00, έχουν ακυρωθεί και πολύ σύντομα θα επαναπρογραμματισθούν με προτεραιότητα.

Τι ισχύει για τα σχολεία

Δεδομένου ότι το παρών τους στην απεργία θα δώσουν τόσο η ΟΕΛΜΕΚ όσο και η ΠΟΕΔ η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου προχώρησε σε αλλαγές στο ωράριο των γραπτών εξέτασεων για τα τετράμηνα, ούτως ώστε να μην επηρεαστούν οι μαθητές και οι μαθήτριες.

Όσον αφορά τους μαθητές των Γυμνασίων, θα σχολάσουν νωρίτερα στις 12 το μεσημέρι, ώρα έναρξης της απεργίας.

Από την πλευρά της ΠΟΕΔ αποφάσισε όπως καλέσει τα μέλη της, σε διακοπή μαθημάτων από 12:00 μέχρι 1:00 μ.μ., με ταυτόχρονη εκδήλωση διαμαρτυρίας στις αυλές των σχολείων, χωρίς οι μαθητές να αποχωρήσουν.

Το ίδιο θα ισχύσει και στα Νηπιαγωγεία και στα Ενιαία και Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία.

Επαναπρογραμματίστηκαν οι πτήσεις που επηρεάζονται

Συνολικά 22 πτήσεις, αφίξεις και αναχωρήσεις, από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, θα επηρεαστούν από την παγκύπρια τρίωρη στάση εργασίας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της παναπεργίας, στο αεροδρόμιο Λάρνακας ήταν προγραμματισμένες 9 αφίξεις και 7 αναχωρήσεις, ενώ στο αεροδρόμιο Πάφου 3 αφίξεις και 3 αναχωρήσεις.

Σύμφωνα με την Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, «οι πλείστες πτήσεις έχουν επαναπρογραμματιστεί, με στόχο είτε να φτάσουν νωρίτερα, είτε να αναχωρήσουν μόλις λήξει η απεργία».

Ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται από την απεργία

Μπορεί η παναπεργία να αγγίζει όλο το φάσμα των τομέων οικονομικής δραστηριότητα ωστόσο υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις.

Ως εκ τούτου, σε εργασίες που δεν υπάρχει συνδικαλιστική παρέμβαση δεν αποκλείεται οι εργαζόμενοι να μην απεργήσουν.

Έρχεται κλιμάκωση μέτρων

Η σημερινή παναπεργία αναμένεται να είναι μόνο η αρχή, αφού οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προειδοποιούν πως αν δεν βρεθεί σύντομα μια λύση για πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των μέτρων.

Πάντως το κύμα αντίδρασης που έρχεται θα κληθεί να το διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση, αφού η υφιστάμενη ξεκαθάρισε πως ο ρόλος της πλέον είναι μεταβατικός και δεν θα προβεί σε άλλη προσπάθεια για επίτευξη νέας συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την ΑΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *