Mαρία Μουστάκα στο ecosmoscy: “Η υποκριτική, η μητρότητα και το…me too της Κύπρου”

Στο ecosmoscy μίλησε η γνωστή ηθοποιός Μαρία Μουστάκα, σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης. Η γνωστή ηθοποιός αναφέρθηκε σε όλα. Στις δυσκολίες του επαγγέλματος, στον ρόλο της ως μητέρα καθώς και εαν έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση, με αφορμή το “me too” της Ελλάδας με τις καταγγελίες γνωστών ηθοποίων.

-Πως αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός;

Νομίζω καταλυτικός παράγοντας έπαιξε το ότι στα 12 μου, ένας δάσκαλος μου στο σχολείο, σπούδαζε παράλληλα τοτε σκηνοθεσία και με είχε διαλέξει για ένα ρόλο σε μια μικρού μήκους ταινία που γύρισε στα πλαίσια των μαθημάτων που έκανε και από εκεί κόλλησα το μικρόβιο!

-Θέατρο ή τηλεόραση;

Κινηματογράφος! είναι η μεγάλη μου αγάπη! Θεωρώ ότι είναι η πιο δύσκολη τέχνη αλλά την αγαπώ! Λατρεύω τη διαδικασία και την αναμονή μετά για το αποτέλεσμα. Σίγουρα δεν αναιρώ το θέατρο ή την τηλεόραση. Όλα εμπεριέχουν την υποκριτική που αυτό είναι το στοιχείο της δουλειάς του ηθοποιού. Το ένα με το άλλο διαφέρει και είναι και τα 3 ξεχωριστά. Και πάντα απολαμβάνω κάθε δουλειά που θα επιλέξω να κάνω. Είτε αυτό είναι θέατρο είτε τηλεόραση είτε κινηματογράφος.

-Ποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ηθοποίος στο επάγγελμα του;

Είναι πολλές οι δυσκολίες. Διότι το επάγγελμα του ηθοποιού είναι «αέρας». Δηλαδή είσαι συνέχεια στο ψάξιμο και στην αβεβαιότητα. Και κάθε σεζόν που ξεκινά δεν ξέρεις αν θα έχεις δουλειά και τι δουλειά θα σου κάτσει. Δηλαδή αν θα κάνεις θέατρο ή τηλεόραση ή κινηματογράφο και αν θα έχεις πρώτο, δεύτερο ή τρίτο ρόλο που αυτό καθορίζει και τον μισθό σου. Και δεν υπάρχει και η πολυτέλεια της επιλογής στην Κύπρο. Δηλαδή ότι πρόταση σου έρθει, α θέλεις να είσαι ενεργός στο επάγγελμα, τότε θα πρέπει να την δεχτείς είτε σου αρέσει είτε όχι. Αν θέλεις να είσαι «επιλεκτικός» τότε σίγουρα θα πρέπει να έχεις και κάτι άλλο να ασχολείσαι επαγγελματικά για να έχεις ένα σταθερό και σίγουρο εισόδημα.

-Το τελευταίο διάστημα ακούμε κατα καιρούς, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα με τις καταγγελίες ηθοποιων για παρενόχλησεις. Έχεις βιώσει κάτι παρόμοιο;

Οι παρενοχλήσεις δυστυχώς υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα. Είναι πολύ λυπηρό, στενάχωρο, αισχρό! Προσωπικά πιστεύω ότι 9 στους 10 ανθρώπους έχουν δεχτεί με κάποιο τρόπο παρενόχληση. Όπως κι εγώ ναι. Και όχι μία φορά. Και η χειρότερη παρενόχληση που δέχτηκα δεν ήταν στο χώρο της υποκριτικής. Αλλά ευτυχώς πάντα , σε όλες τις περιπτώσεις ήξερα πώς να το χειριστώ και έβγαινα πάντα αλώβητη. Δεν ξέρω, Ίσως και να ήμουν και λίγο τυχερή.

-Πέρασαμε δύσκολα με την πανδημία. Τι διάδαξε την Μαρία όλη αυτη η περιπέτεια;

Αν εξαιρέσουμε το επαγγελματικό κομμάτι, που ακυρώθηκαν δουλειές κλπ, προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι πέρασα δύσκολα. Τι με δίδαξε; Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι. Δεν θεωρώ ότι με δίδαξε κάτι διότι ήδη είχα ζήσει κάτι στο παρελθόν που με έκανε να αναθεωρήσω και να δω τη ζωή έτσι κι αλλιώς… αλλιώς! Γενικώς δεν παίρνω ποτέ τίποτα σαν δεδομένο όποτε ας πούμε ότι η πανδημία ήταν μια υπενθύμιση αυτού.

-Εκτός απο πολύ καλή ηθοποίος, είσαι και μητέρα. Ένας δύσκολος ρόλος. Πως είναι η μαρία ως μαμά;

Μιχάλη μου σ’ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! αλήθεια το εκτιμώ. Ναι! Ο δυσκολότερος και πιο βαρύς ρόλος της ζωής μου! Αλλά και ο ομορφότερος ταυτόχρονα! κοιτα, δεν ξέρω να σου πω αν είμαι καλή μαμά ή όχι, αυτό που ξέρω είναι ότι προσπαθώ πάρα πολύ! Προσπαθώ να περνώ όσο περισσότερο χρόνο γίνεται με την κόρη μου, να κάνουμε πράγματα μαζί, να δημιουργούμε αναμνήσεις! Εμπειρίες! Αυτά μένουν στη ζωή στην τελική!

-Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν την υποκριτική;

Να ρωτήσουν τον εαυτό τους βαθιά μέσα τους αν όντως είναι αυτό που πραγματικά θέλουν να ακολουθήσουν. Και αν η απάντηση είναι ναι, τότε να έχουν πίστη στον εαυτό τους, υπομονή και επιμονή! Να μην εφησυχάζονται και να μην επαναπαύονται! Να είναι δημιουργικοί! Να προσπαθούν πάντα να κάνουν έστω κάτι. Έστω κι αν αυτό το κάτι είναι κάτι μικρό. Διότι απ’τα μικρά ξεκινούν τα μεγάλα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *