Ναρκίσσισμός: Η μάστιγα της εποχής που “πλήττει” τους νέους. Πως ο νάρκισσος μπορεί να μετατραπεί σε εγκληματία

Μιχάλης Αντωνίου

Στην ημερίδα ναρκισσισμός ως κοινωνικό φαινόμενο – γυναικοκτονίες, είχα την χαρά και την τιμή να ειμαι καλεσμένος σε έναν άνθρωπο που εκτιμώ ιδιαιτέρως, την κ . Ελένη Μυλωνοπούλου, τον άνθρωπο “κλειδί” που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διαλεύκανση της υπόθεσης στα Γλυκά νερά με θύμα την αδικοχαμένη Καρολαίν. Στην ημερίδα που διοργάνωσε η ελλαδική εκπομπη “Ο,τι πείτε” μίλησαν, η δημοσιογράφος Άρια Καλύβα, ο Γιώργος Τσούκαλης, ιδ. ερευνητής, η Σταματία Μάρκου, Ποινικολόγος, η κ. Ελένη Μυλωνοπούλου, η Άννα Ματθαίου, δημοσιογράφος, η Χριστίνα Μπογιατζή, παιδοψυχολόγος-λογοθεραπεύτρια, υπ. διδάκτωρ ΕΚΠΑ, ο Σταύρος Μπαλάσκας, αστυνομικος αναλυτής και η Φωτεινη Βρύνα, Διαμεσολαβλητρια υπ. Δικαιοσυνης- επικεφαλής ισότητας ένωσης περιφερειών Ελλάδος -Αν. διοικήτρια γενικού νοσοκομείου Δυτικής Αττικής.

Εδώ και κάποια χρόνια παρατηρείται δυστυχώς, μια τάση ναρκισσισμού στην σύγχρονη εποχή. Δυστυχώς βλέπουμε τα παιδιά της νέας γενιάς να μεγαλώνουν με επαίνους και όπως πολύ σωστά γράφτηκε και σε ένα άρθρο, παρατηρείται το φαινόμενο των τονωτικών -αν θέλετε – «ενέσεων» του εγώ .

Τα κανακέματα, οδήγησαν σε μια γενιά του «εγώ» , τους λεγόμενους νάρκισσους , με τους εκπροσώπους της, να εμφανίζονται γεμάτοι από αυτοπεποίθηση , να διακατέχονται από υψηλές προσδοκίες που πολλές φορές, είναι πέραν των δυνατοτήτων τους . Οι εκπρόσωποι της γενιάς αυτής, εμφανίζονται εγωκεντρικοί και νάρκισσοι όπως προανέφερα, έχουν υπερτιμημένη άποψη για τον εαυτό τους και διακατέχονται από υπερβολικά υψηλές οι προσδοκίες, οι οποίες τις πλείστες φορές είναι έξω απο τις δυνατότητες τους, με αποτέλεσμα να «λυγίζουν» ευκολότερα κάτω από τις δυσκολίες της πραγματικής ζωής και να είναι περισσότερο επιρρεπείς προς την κατάθλιψη.

Δυστυχώς, και λέω δυστυχώς, γιατί θεωρώ λάθος να παράχαϊδεύουμε τα παιδιά μας, ‘φορτίζοντας’ τους με αυτοπεποίθηση, και να αγνοούμε να τους εξηγήσουμε από πολύ νεαρή ηλικία ότι δεν είναι τέλειοι, ότι μπορούν να κάνουν λάθη και πως ο άνθρωπος ως ον είναι φτιαγμένος και για επιτυχίες αλλά και για αποτυχίες. Πολλές φορές οι εκπροσώποι του ναρκισσισμού, έχουν αλαζονική συμπεριφορά και θεωρούν πως όλα τους ανήκουν, καθώς και πως έχουν όλα τα δίκαια του κόσμου.

Σε μια εποχή που ο ναρκισσισμός τείνει να γίνει μάστιγα, οι…άνθρωποι του «εγώ», λόγω του γεγονότος ότι «έτσι μεγάλωσαν», γίνονται πολλές φορές κτητικοί μέχρι να πετύχουν το στόχο τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από νάρκισσοι πολλές φορές να μετατρέπονται και σε εγκληματίες. Δεν είναι τυχαίο που τα μεγαλύτερα εγκλήματα και δη οι γυναικοκτονίες, στην Ελλάδα, που αγγίζουν ένα τεράστιο αριθμό, διάπράττονται από άτομα με εγωκεντρική συμπεριφορά, που θεωρούσαν τους/τις συντρόφους τους κτήματα τους, ή που θεωρούσαν πως έχουν αν θέλετε το πάνω χέρι .

Εν κατακλείδι θεωρώ πως υπάρχει μια πολύ Λεπτή διαχωριστική γραμμή από την υγιή αυτοεκτίμηση και τον ναρκισσισμό, και καλό θα ήταν όλοι μας να μαθαίνουμε στα παιδιά μας απο πολύ νωρίς, ότι στη ζωή δεν μας ανήκει τίποτα αλλά και πως κανείς δεν είναι κτήμα μας, είτε πρόκειται για φίλους, συντρόφους κλπ. Καλό θα είναι να μάθουμε στα παιδιά μας πως όπως η επιτυχία είναι μέρος της ζωής, το ίδιο ισχυεί και με την αποτυχία,έτσι ώστε να μην απογοητεύονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *