Στην δημοσιότητα της απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο που απέστειλε σε όλους τους υποψηφίους δίνει η κ. Ανδρίανα Νικολάου, ενώ δίνει τις απαντήσεις των δύο εναπομείναντων υποψηφίων για τον δεύτερο γύρο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως :
συγκεκριμένης πρότασης αφενός για το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα (Νομικός Σύμβουλος & Διωκτική Αρχή), και αφετέρου ως προς τον τρόπο διορισμού με γνωμοδοτικό συμβούλιο. Συμφωνούμε στο βαθμό που δεν επηρεάζεται το Πολίτευμα.
2. Ως γενική αρχή οι τρίτοι, έστω και ως άμεσα και δικαίως ενδιαφερόμενοι δεν είναι μέρη της διαδικασίας/δίκης. Το θέμα που εγείρεται ως γενική υποχρέωση, ενδεχομένως να ήταν προβληματική. Μπορεί όμως ως αντιστάθμισμα να θεσπισθεί κατ’ εξαίρεση δικαίωμα ενημέρωσής τους από τους νομικούς εκπροσώπους της κατηγορούσας αρχής. Τούτο ειδικά σε περιπτώσεις επανεξέτασης, είτε διότι νέα δεδομένα έχουν προκύψει είτε διότι υπάρχει δικαστικό εύρημα, θα πρέπει να εξετάζεται με αντιστροφή του βάρους απόδειξης και με προτεραιότητα στη διαφάνεια και την πλήρη αιτιολόγηση. Στην περίπτωση του Θανάση η πρόσβαση έπρεπε να είχε διασφαλιστεί. Συμφωνούμε στη βάση της απάντησης μας.
3. Η εσωτερική διαχείριση στο πλαίσιο στρατιωτικής μονάδας δεν επαρκεί. Απαιτείται επανεξέταση του συστήματος, με δημιουργία δομών ανεξάρτητων (περιλαμβανομένου ενδεχομένως και Επιτρόπου) που δεν θα είναι υπόλογες στην ιεραρχία αλλά στην πολιτική διεύθυνση του Υπουργείου Άμυνας. Η ενίσχυση, επικαιροποίηση και διάχυση των δεσμευτικών πρακτικών καταπολέμησης συμπεριφορών που δεν αρμόζουν στην πρέπουσα στρατιωτική λειτουργία πρέπει να γίνει προτεραιότητα. Η σύνταξη κώδικα κατά της παρενοχλητικής, κακοποιητικής και εκβιαστικής συμπεριφοράς εντός των στρατοπέδων είναι απαραίτητη όπως επίσης και η συστηματική εκπαίδευση για την εφαρμογή τους. Προς αυτή την κατεύθυνση η έμφαση πρέπει να είναι στην προστασία του αξιόμαχου του στρατεύματος και της πειθαρχίας χωρίς την παραμικρή ανοχή για συμπεριφορές άλλων εποχών και με προτεραιότητα πλέον στην πρόληψη, στην προστασία, στην λογοδοσία και την τιμωρία επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφοράς. Η χρήση καμερών απαιτεί προσοχή και πρέπει να εξεταστούν όροι τοποθέτησής τους ώστε να διαφυλάσσεται η προστασία της στρατιωτικός αναγκαίας μυστικότητας. Συμφωνούμε ως προς την κατεύθυνση και στην απάντηση μας εξειδικεύουμε τρόπους υλοποίησης. Το θέμα των καμερών δεν μπορεί να μας βρει συμφώνους χωρίς πλήρη εξέταση των κινδύνων που δημιουργούνται.
4. Είναι όντως ένα μεγάλο πρόβλημα που θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες αλλά και ενδεχομένως να διερευνηθούν άλλοι τρόποι αντιμετώπισης του υπαρκτού αυτού ζητήματος που μαστίζει ευρύτερα την κοινωνία μας. Η υποδειγματική διαχείριση των περιπτώσεων καταγγελιών, η άσκηση μηδενικής ανοχής είναι μέρος της απάντησης στα ζητήματα διαφάνειας, αξιοπιστίας και ανεξαρτησίας. Με αυτό το τρόπο ενισχύεται και η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς. Συμφωνούμε με εξαίρεση το σημείο περί ξένων ανακριτών.
5. Υπάρχει νομικό πλαίσιο που πρέπει να ενισχυθεί σε συνδυασμό με όσα έχουν προαναφερθεί όπως π.χ. μηδενική ανοχή, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κάποια από τα αναφερόμενα μάλιστα είναι και ποινικά αδικήματα (παρακώλυση δικαιοσύνης) και απαιτείται η παραδειγματική τιμωρία χωρίς καθυστέρηση και χρησιμοποιώντας τις νομικές δυνατότητες του Κράτους, στα πλαίσια πάντα του νομικού μας συστήματος. Συμφωνούμε
6. Το αίτημα εντάσσεται στην υπερώριμη πια ανάγκη συνολικής μεταρρύθμισης των Ποινικών Κωδίκων (ΠΚ & Περί Δικονομίας Νόμου) από επιτροπές ακαδημαϊκών και δικηγόρων με εξειδίκευση στο αντικείμενο. Συμφωνούμε.”