Χριστοδουλίδης: Όσοι απο την κυβέρνηση διαφωνούν μαζί μου για το Κυπριακό θα έπρεπε να παραιτηθούν

«Διαφωνούν μαζί μου σε σχέση με το Κυπριακό και είναι ο λόγος που δήθεν οδηγούνται στον κύριο Μαυρογιάννη. Σημαίνει διαφωνούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πως μπορείς να είσαι Υπουργός Εξωτερικών και να διαφωνείς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Εγώ όταν ήμουν ΥΠΕΞ αν διαφωνούσα με τον Πρόεδρο, δε θα συνέχιζα να ήμουν σε μία θέση. Άρα τι μας λένε; Αυτό αποδεικνύει ότι δεν είναι για λόγους ουσίας. Και όταν είσαι στην πολιτική τα συναισθήματα δεν πρέπει να είναι εκείνα που καθοδηγούν τις αποφάσεις σου. Σεβαστές οι όποιες επιλογές αλλά επί θεμάτων ουσίας αν είναι για το Κυπριακό, ειδικότερα αυτοί που είναι στο κυβερνητικό σχήμα, θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί. Είναι ξεκάθαρο», ανέφερε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο και στο «Πρωινό Δρομολόγιο» ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Συνάντηση και με όσους δε με στήριξαν μετά την εκλογή μου

Αρχικά ο κύριος Χριστοδουλίδης κλήθηκε να εξηγήσει τι εννοεί στην επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού για ουσιαστική συμμετοχή σε μία Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και αν πρόκειται για παραχώρηση Υπουργείων ή άλλων θέσεων «κλειδιών».

«Μετά την εκλογή μας θα ζητήσω και πάλι να δω και τον κύριο Νεοφύτου αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς άλλων κομμάτων που δε με στήριξαν για να μιλήσουμε για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Θα πουν τους απόψεις τους και εγώ θα πάρω τις τελικές αποφάσεις», σημείωσε λέγοντας ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι το μεγαλύτερο κόμμα άρα η συμμετοχή του πρέπει να είναι ουσιαστική.

Επισήμανε μάλιστα και τα θέματα που θεωρεί ότι είναι πιο κοντά με τον Αβέρωφ Νεοφύτου παρά να είναι με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. «Η οικονομία. Σαφώς είναι πιο κοντά οι θέσεις μας, η ανάπτυξη της οικονομίας, την κρίση δημοσιονομικής πειθαρχίας, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην εξωτερική πολιτική».

Ζητά διευκρινίσεις από Αβέρωφ- Μαυρογιάννη. «Κάποιος λέει ψέματα»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κύριος Χριστοδουλίδης ζήτησε από τους Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να διευκρινίσουν ποιος από τους δύο λέει την αλήθεια για τον θέμα των συναντήσεων τους.

«Ακούστηκαν αντιφάσεις. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιος δε λέει την αλήθεια. Ο κύριος Μαυρογιάννης ανέφερε ότι καθημερινά έχουν επαφή με τον κύριο Αβέρωφ ενώ ο κύριος Νεοφύτου το διέψευσε. Υπάρχουν δύο διαφορετικές αναφορές και πρέπει να διευκρινιστεί. Κάποιος δε λέει την αλήθεια».

Κληθείς να σχολιάσει γιατί έχει τόση σημασία αυτό απάντησε ότι «Έχει τεράστια σημασία γιατί όταν ακούς τον κύριο Μαυρογιάννη να αναφέρει ότι μιλούν καθημερινά και ότι τον συγκινεί αυτό τον ενδιαφέρον και την ίδια στιγμή αναγκάζεται ο κύριος Νεοφυτού να βγάζει γραπτή ανακοίνωση και να διαψεύσει κάτι τέτοιο, αντιλαμβάνεστε ότι είναι σοβαρό».

Οι αντιγνωμίες στον ΔΗΣΥ – «Σε ανθρώπινο είναι πράγματα που στεναχωρούν»

Στο μεταξύ ο κύριος Χριστουδουλίδης επανέλαβε ότι όσοι μιλούν ή σκέφτονται για διάσπαση του ΔΗΣΥ, πολύ απλά δε ξέρουν τον Συναγερμό. «Δε διασπάτε. Σε πολύ πιο κρίσιμες στιγμές, το είπα και θα το επαναλάβω και τώρα, για τη λύση του Κυπριακού που είναι πολύ πιο σημαντική από τις Προεδρικές εκλογές, η συντριπτική πλειοψηφία του κόμματος δεν ακολούθησε τις συστάσεις του ιστορικού ηγέτη Γλαύκου Κληρίδη, του νυν Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και το κόμμα λίγες ημέρες, εβδομάδες αργότερα ήταν ο νικητής, και μάλιστα με συντριπτική διαφορά, των εκλογών για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Απαντώντας στο πώς νιώθει για τις αρνητικές αναφορές προς το πρόσωπο του εντός ΔΗΣΥ ανέφερε, «Σίγουρα σε ανθρώπινο είναι πράγματα που στεναχωρούν. Είμαι σίγουρος ότι και εγώ έχω στεναχωρήσει κόσμο. Αλλά αντιλαμβάνεστε είμαστε σε μία προεκλογική εκστρατεία. Το βασικό ζητούμενο πως μετά τις εκλογές εργαζόμαστε όλοι μαζί, συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».

«Σεβαστή η άποψη τους… Κυβερνητικά στελέχη να παραιτηθούν»

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές στελεχών του ΔΗΣΥ που τάχθηκαν υπέρ Μαυρογιάννη προτάσσοντας το Κυπριακό και το πως αισθάνονται καλύτερα όσον αφορά τις προοπτικές για λύση του ανέφερε ότι είναι απόλυτο δικαίωμα τους. «Η άποψη του καθενός είναι σεβαστή. Όπως έχουν ακουστεί απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν ακουστεί σαφώς περισσότερες δημόσιες τοποθετήσεις προς την αντίθεση κατεύθυνση. Δηλαδή υποστήριξη της δικής μου υποψηφιότητας και κάτι που με τιμά. Την ίδια στιγμή είναι απόλυτη σεβαστή η τοποθέτηση που έγινε και από τον κύριο Κασουλίδη και τον κύριο Νεοφύτου. Υπάρχουν δημόσιες αναφορές και των δύο για το πρόσωπο μου και για τη δουλειά που έκανα».

Συμπλήρωσες ότι είναι δικαίωμα τους. «Καλά κάνουν και τους χαίρομαι που έχουν το θάρρος δημόσια να τοποθετούνται. Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν. Σε μια δημοκρατική χώρα μπορεί ο κάθε πολίτης να εκφράσει τις απόψεις του φτάνει να έχουν μία συνέχεια και να μην επηρεάζεται συναισθηματικά».

Ωστόσο λίγο αργότερα επανερχόμενος στο θέμα ανέφερε, «Διαφωνούν μαζί μου σε σχέση με το Κυπριακό και είναι ο λόγος που δήθεν οδηγούνται τον κύριο Μαυρογιάννη σημαίνει διαφωνούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πώς μπορείς να είσαι Υπουργός Εξωτερικών και να διαφωνείς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εγώ όταν ήμουν ΥΠΕΞ αν διαφωνούσα με τον Πρόεδρο, δε θα συνέχιζα να ήμουν σε μία θέση. Άρα τι μας λένε; Αυτό αποδεικνύει ότι δεν είναι για λόγους ουσίας. Και όταν είσαι στην πολιτική τα συναισθήματα δεν πρέπει να είναι εκείνα που καθοδηγούν τις αποφάσεις σου. Σεβαστές οι όποιες επιλογές αλλά επί θεμάτων ουσίας αν είναι για το Κυπριακό, ειδικότερα αυτοί που είναι στο κυβερνητικό σχήμα, θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί. Είναι ξεκάθαρο».

«Πριν λίγες μέρες ο κύριος Πετρίδης έλεγε άλλα»

Σε άλλο σημείο η δημοσιογράφος Πόλα Σπόντα ζήτησε από τον κύριο Χριστοδουλίδη να σχολιάσει δηλώσεις του νυν Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη ότι μπορεί να εφαρμοστεί ένα μοντέλο όπως ήταν αυτό επί Γιώργου Βασιλείου, που είχε στηριχθεί από το ΑΚΕΛ, αλλά εφαρμόστηκε μία οικονομική πολιτική όπως είναι αυτή του ΔΗΣΥ. «Να πω ότι ο κύριος Πετρίδης πριν λίγες ημέρες είχε ασκήσει έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική του κύριου Μαυρογιάννη. Τώρα άλλαξε δε ξέρω», σημείωσε.

«Δεν καθησυχάζει η ανακοίνωση Προύντζου ως ΥΠΟΙΚ»

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Ανδρέα Μαυρογιάννη ότι σε περίπτωση εκλογής του θα διορίσει ως Υπουργό Οικονομικών τον Χαράλαμπο Προύντζο ανέφερε ότι είναι απολύτως σεβαστή η απόφαση. «Δε συμφωνώ με αυτές τις πρακτικές και ούτε ο κύριος Μαυρογιάννης συμφωνούσε την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο κύριος Αβέρωφ είχε δημοσιοποιήσει τα ονόματα των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών. Ο ίδιος είχε τοποθετηθεί δημόσια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντιλαμβάνομαι γιατί το έπραξε. Και εγώ στη θέση του κύριου Μαυρογιάννη θα το έκανα γιατί υπάρχει αυτή η ανησυχία, που εγώ συμμερίζομαι από την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας».

Ερωτηθείς εάν αυτή η επιλογή θα καθησύχαζε τον ίδιο ανέφερε, «Εγώ θεωρώ δεν καθησύχασε η ανακοίνωση του ονόματος με απόλυτο σεβασμό προς τον κύριο Προύντζο και τα έχει κάνει στην πορεία του την επαγγελματική. Είναι καταξιωμένος στον δικό του τομέα. Θεωρώ ότι η ανακοίνωση δεν καθησυχάζει τις ανησυχίες της επιχειρηματικής κοινότητας. Αυτή είναι η δική μου άποψη, η δική μου προσέγγιση».

Στο μεταξύ σε άλλα σημεία κλήθηκε να απαντήσει και για το θέμα του ΓεΣΥ αλλά και για εάν τυχαίνει της υποστήριξης Αναστασιάδης. Όσον αφορά το ΓεΣΥ τόνισε ότι δε θα αλλάξει τη φιλοσοφία του αλλά θα το ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ενώ για τη τυχόν στήριξη Αναστασιάδη παρέπεμψε στον ίδιο για να δώσει απαντήσεις.

Απο cyprustimes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *