Aνέδειξαν τις διαφορές τους, είπαν τις θεσεις τους, ο λόγος αύριο στους ψηφοφόρους

Τις θέσεις τους επί όλων των σημαντικών ζητημάτων αλλά και τις διαφορές τους ανέδειξαν στη διάρκεια του τελευταίου διακαναλικού debate οι δύο μονομάχοι του β’ γύρου των Προεδρικών εκλογών. Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, είχαν στιγμές έντασης, σε ένα debate που έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες να αποκρυσταλλώσουν την εικόνα τους για τους δύο υποψηφίους.

Άνοιγμα Χριστοδουλίδη προς τον ΔΗΣΥ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε ερώτηση αν αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για την κατάσταση στον ΔΗΣΥ, αναγνώρισε ότι έχει στεναχωρήσει κάποιους φίλους και είπε πως το κόμμα δεν διασπάται και όσοι σκέφτονται κάτι τέτοιο δεν γνωρίζουν τον ΔΗΣΥ. Επανέλαβε πως ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ την κομματική του προέλευση και πως αυτά που βλέπουμε σήμερα συμβαίνουν σε όλες τις οικογένειες. Εξέφρασε επίσης τον σεβασμό του για την στάση του κόμματος που τάχθηκε στο χώρο της “υπεύθυνης αντιπολίτευσης”, ενώ είπε πως θα μιλήσει με τον Αβέρωφ σε περίπτωση εκλογής του, όπως θα μιλήσει επίσης και με το ΑΚΕΛ για να εξηγήσει την προσέγγιση του σε όλα τα ζητήματα. Πέταξε παράλληλα καρφιά για την αναφορά Μαυρογιάννη ότι τον συγκινεί το ενδιαφέρον του Αβέρωφ τις τελευταίες ημέρες.

Από τη μεριά του ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως ο ίδιος σε αντίθεση με τον κ. Χριστοδουλίδη τις επαφές του τις κάνει στο φως αλλά είπε ότι μίλησαν τρεις φορές με τον Αβέρωφ, μια για συγχαρητήρια, μια για να διευθετήσουν τη συνάντηση της Δευτέρας και μια την Τρίτη για ένα “τεχνικό θέμα” για το οποίο ωστόσο δεν διευκρίνισε ποιο ήταν. Ανέφερε επίσης πως και στον χώρο του ΔΗΣΥ υπάρχουν άνθρωποι που αναγνωρίζουν ότι τα σοβαρότατα φαινόμενα διαφθοράς χρίζουν κάθαρσης.

Αντιπαράθεση για την «αντιγραφή» 

Ανέβηκαν οι τόνοι όταν η συζήτηση έφτασε στην κατηγορία του Ανδρέα Μαυρογιάννη ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης αντέγραψε την πρόταση του για το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Χριστοδουλίδης απευθυνόμενος στον κ. Μαυρογιάννη είπε ότι «μια πρόταση που υιοθετούμε και εμείς έπρεπε να τη χαιρετίσετε και όχι να την απαξιώνετε. Λυπάμαι».

Ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε: «Εγώ λυπάμαι περισσότερο γιατί οι δικές σας αναφορές ήταν πιο απαξιωτικές. Εμείς μιλάμε στο φως κι εσείς υπόγεια. Όλοι σχολιάζουν πως ο κ. Χριστοδουλίδης λέει τα πάντα και τίποτα. Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είναι όντως ένα κοινωνικό φαινόμενο που πρέπει να τύχει διερεύνησης».

Βούληση για διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών

Οι δυο τους απάντησαν θετικά σε ότι αφορά το ενδεχόμενο διορισμού ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για να ερευνήσουν τις υποθέσεις με το σκάνδαλο των διαβατηρίων, μια δήλωση που ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε για πρώτη φορά στον προεκλογικό που διανύουμε. Είπαν επίσης πως είναι διατεθειμένοι να πιέσουν τα πράγματα όσο ψηλά και αν βρίσκονται οι ευθύνες, με τον Χριστοδουλίδη να λέει πως δεν θα πρέπει να χρειάζεται παρέμβαση της κυβέρνησης για να λειτουργήσουν σωστά ανεξάρτητοι θεσμοί.

Αν θαυμάζουν τον Αναστασιάδη

Σε ερώτηση κατά πόσο θαυμάζουν τον Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως δεν του αρέσει να ισοπεδώνει τίποτα και πως σκοπεύει να χτίσει στα θετικά αυτής της διακυβέρνησης και να διορθώσει τα λάθη που έγιναν. Δήλωσε ικανοποίηση για τους διορισμούς που είχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ευχαριστίες για τα θετικά λόγια. Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως είχε εξαιρετική συνεργασία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ωστόσο σε άλλο σημείο είπε πως σημείο αναφοράς για τον ίδιο ήταν η διακυβέρνηση του Γιώργου Βασιλείου.

Οικονομία

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως η στήριξη του από το ΑΚΕΛ δεν συνεπάγεται με ποδηγέτηση των πολιτικών του στο θέμα της οικονομίας, ενώ παραδέχθηκε πως η ανακοίνωση του Χαράλαμπου Προύντζου ως Υπουργού Οικονομικών είχε το στόχο να καθησυχάσει αυτές τις ανησυχίες και να δώσει ένα στίγμα για το είδος της κυβέρνησης που θέλει να σχηματίσει.

Ο κ. Χριστοδουλίδης από την πλευρά του εστίασε στην ανάγκη αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας χωρίς παροχολογία, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ερχόμενος ουσιαστικά κοντά στις θέσεις του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης κλήθηκε ακόμη να σχολιάσει τις αναφορές του Προέδρου του Ολυμπιακού Λευκωσίας περί μεσολάβησης του για να έρθει στην Κύπρο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής και απάντησε πως ο ΥΠΕΞ δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες. Κάλεσε τον νυν Υπουργό Εσωτερικών να κάνει σχετική έρευνα για το εν λόγω θέμα.

Σε ότι αφορά το κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης εστίασε τη διαφορά του στο ότι επενδύει περισσότερα στην ενεργοποίηση της ΕΕ ώστε η Τουρκία να αντιληφθεί τα ωφέλη από τη λύση του κυπριακού. Το ίδιο χαρτί είπε θα πρέπει να παίξουμε και για την προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων. Παράλληλα ανέφερε πως διαφωνεί με το σημείο του πλαισίου Γκουτέρες που δίνει τον πρώτο λόγο στον χρήστη της περιουσίας που βρίσκεται σε περιοχές που δεν θα επιστραφούν σε Ε/κ διοίκηση. Ο κ. Μαυρογιάννης από την πλευρά του εστίασε στην προσέγγιση του για ενεργοποίηση του ΟΗΕ στις προσπάθειες για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα.

Τα τελικά τους μηνύματα

«Όλοι οι συμπολίτες μας έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους και εμπιστευόμαστε τη σοφία τους. Έχουμε μεγάλη αισιοδοξία, όσοι θέλουν επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων και ωραίες εικόνες δεν είναι αυτοί που θα μας ψηφίσουν. Όσοι θέλουν εξυγίανση, ελπίδα για την Κύπρο αναμένουμε ότι θα μας στηρίξουν για να πάρουμε την Κύπρο ψηλότερα», ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης στο καταληκτικό του μήνυμα.

Με τη σειρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «συνειδητά κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας επέλεξα να μείνω μακριά από αξιώτικές αναφορές και αποφάσισα να επικεντρωθώ σε προτάσεις που είναι υλοποιήσιμες. Τα διλήμματα είναι ξεκάθαρα, κυβέρνηση ευρείας αποδοχής ή μονοκομματική κυβέρνηση. Είναι ξεκάθαρο τι επιβάλλει το μέλλον της πατρίδας και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού λαού». 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *