“Πέπλο” μυστηρίου, για τον μαζικό θάνατο φάλαινων στην Κύπρο


Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει το θέμα του μαζικού θανάτου φαλαινών – τύπου ζιφιός – οι οποίες ξεβράστηκαν στα παράλια, σε ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές.

Τελευταία εξέλιξη, η ανεύρεση και 13ου νεκρού κήτους το απόγευμα της Πέμπτης κοντά στον Πύργο Τηλλυρίας. Από το σύνολολο των 13, τα οκτώ εντοπίστηκαν στις ελεύθερες περιοχές και τα πέντε στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας, αναφέρθηκε πως έχουν ολοκληρωθεί οι νεκροτομές των φαλαινών, έχουν ληφθεί δείγματα και αυτή τη στιγμή διεξάγονται εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να εξακριβωθούν οι λόγοι που οδήγησαν στον θάνατό των ζώων.

Για την ώρα, πάντως, το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό, αφού δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο προς ανακοίνωση από πλευράς ειδικών, ενώ σε κάθε περίπτωση, όπως μάς είπαν από το Τμήμα Αλιείας, η ανεύρεση στην Κύπρο τέτοιου αριθμού νεκρών φαλαινών δεν είναι συνηθισμένη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα εν λόγω κητώδη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε υποθαλάσσιους θορύβους, όπως αυτοί που προκαλούνται από τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων και σεισμογραφικών ερευνών. Τέτοιες έρευνες όπως πληροφορούμαστε διεξάγονται αυτή την περίοδο σε θαλάσσιες περιοχές των κατεχομένων.

Από την άλλη, η τελευταία ισχυρή σεισμική δόνηση στην Τουρκία ενδεχομένως να επηρέασε τις φάλαινες στο να χάσουν τον προσανατολισμό τους και να ξεβραστούν στα κυπριακά παράλια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *