Σκόρπισε τον πανικό στου Κύπριους πολίτες η είδηση για πιθανόν σεισμο στην Κύπρο. “Να κλείσουν τα αυτιά τους”

«Ηκυπριακή κοινωνία θα πρέπει να κλείσει τα αυτιά της και να δίνει σημασία μόνο σε ανακοινώσεις αρμόδιων επιστημόνων γεωλογικής επισκόπησης που προσπαθούν να ενημερώνουν σωστά την κοινωνία». Αυτό ανέφερε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο καθηγητής Σεισμολογίας και Γεωφυσικής, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του σεισμολόγου Νατζί Γκιορούρ στα τουρκικά ΜΜΕ, για πιθανόν ισχυρό σεισμό στην Κύπρο.

Η επιστήμη είναι μια διαδικασία πολύ συγκεκριμένη. Δεν προβλέπονται οι σεισμοί με θολές ανακοινώσεις, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία και μεθοδολογία.

Σημείωσε εξάλλου πως η Κύπρος στην ιστορία της έχει καταγράψει και καταστροφικούς σεισμούς. Οι σεισμοί στην Κύπρο, πρόσθεσε, συνέβαιναν, συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν.

Όσον αφορά τα στοιχεία που παρουσιάζονται και σύμφωνα με τα οποία η σεισμική δραστηριότητα κοντά στην Τουρκία συνεχίζεται, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε πως τα στοιχεία αυτά είναι χρήσιμα και βοηθούν πάντα στις εκτιμήσεις. Ανέφερε μάλιστα πως πριν από μερικά χρόνια η εικόνα για την σεισμική δραστηριότητα στην Κύπρο ήταν πολύ περιορισμένη. Σήμερα το Κυπριακό Σεισμολογικό Δίκτυο είναι ένα εξελιγμένο δίκτυο και αυτό έγινε σταδιακά.

Τα στοιχεία όμως και η δυνατότητα να μετράμε καλύτερα την σεισμικότητα δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Ο κυπριακός χώρος είναι ένας χώρος μέτριας σεισμικότητας, ο οποίος έχει σε συχνά διαστήματα σημαντικούς σεισμούς οι οποίοι κλονίζουν το νησί καθώς οι κάτοικοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το σεισμικό κύμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *