Zήτησε έκθεση γεγονοτων η Ανθούση σχετικά με τον πατέρα που ζούσε για ενάμιση χρόνο στο αυτοκίνητο με την κόρη του

Τον έντονο προβληματισμό της σε σχέση με αναφορές και καταγγελίες για τη συμπεριφορά λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, εκφράζει η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, με αφορμή το επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «24 Ώρες», το οποίο προβλήθηκε την περασμένη Κυριακή. Το επεισόδιο αφορούσε τη συγκλονιστική ιστορία πατέρα και της 10χρονης κόρης του, οι οποίοι ζούσαν για ενάμιση χρόνο σε αυτοκίνητο, ιστορία που συγκίνησε αλλά παράλληλα προβλημάτισε την κοινωνία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η κ. Ανθούση έχει ήδη ζητήσειαπό όλα τα Τμήματα/Υπηρεσίες του Υφυπουργείου εκθέσεις γεγονότων, τις οποίες όπως σημειώνει θα μελετήσει. «Εάν προκύπτουν παραλείψεις και λάθη, θα προχωρήσω σε πειθαρχική έρευνα». 

Αυτούσια η ανακοίνωση

Με αφορμή το επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «24 Ώρες» που προβλήθηκε στις 18/02/2023, εκφράζω τη συμπάθειά μου προς την οικογένεια και τον έντονο προβληματισμό μου για τις αναφορές και καταγγελίες για τη συμπεριφορά λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Ούτε οι εκβιασμοί είναι αποδεκτοί ούτε η απαξιωτική ή/και αγενής συμπεριφορά. Έχω ήδη ζητήσει και αναμένω από όλα τα Τμήματα/Υπηρεσίες του Υφυπουργείου εκθέσεις γεγονότων, τις οποίες θα μελετήσω, και εάν προκύπτουν παραλείψεις και λάθη, θα προχωρήσω σε πειθαρχική έρευνα.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αστεγίας ήρθε εις γνώσιν μου από πολίτη τον περασμένο Απρίλιο και με άμεσες ενέργειες εξασφαλίστηκε προσωρινή στέγη, στη συνέχεια εξεύρεση κατοικίας και παραχώρηση προκαταβολής για κάλυψη ενοικίων και εξόδων σύνδεσης ρεύματος και νερού. Επιπλέον, ενέκρινα ποσό για κάλυψη του κόστους επισκευών στην οικία. Από τον Μάιο μέχρι σήμερα η περίπτωση τυγχάνει χειρισμού από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Με αφορμή την προβολή του διαφημιστικού της εν λόγω εκπομπής που είδε το φως της δημοσιότητας στις 14 Φεβρουαρίου ζήτησα εκ νέου σχετική ενημέρωση, από την οποία είχε διαφανεί ότι κατόπιν σχετικής αξιολόγησης του παιδιού από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες τον Οκτώβριο του 2022, το Επίδομα Αναπηρίας το οποίο λάμβανε είχε ανασταλεί. Ζήτησα την άμεση επανεξέταση του αιτήματος αφού πλέον, από τον Ιανουάριο του 2023, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες μεταφέρθηκε στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Η επανεξέταση ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2023 και έχει εγκριθεί η παραχώρηση Επιδόματος Αναπηρίας, καθώς και Επιδόματος Φροντίδας, από τον Φεβρουάριο του 2023.

Σημειώνω ότι από τον Ιούλιο του 2021 που έχω αναλάβει ως Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας έχουν έρθει ενώπιον μου εκατοντάδες περιπτώσεις συνανθρώπων μας, για τους οποίους η παρέμβαση του Κράτους Πρόνοιας ήταν απαραίτητη. Χειριστήκαμε τις περιπτώσεις αυτές διακριτικά, αθόρυβα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με αποκλειστικό γνώμονα τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας και την προστασία των συνανθρώπων μας, αφού πολλές αφορούσαν άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ή/και άτομα με κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού. Πολλές μάλιστα από τις υποθέσεις είχαν τεθεί ενώπιων μου από δημοσιογράφους, τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα για την ευαισθησία και τη διακριτικότητα στον χειρισμό των υποθέσεων, μακριά από λαϊκισμούς και προσπάθειες εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου, αφού κοινός μας στόχος ήταν η άμεση και ουσιαστική παρέμβαση και η στήριξη των συνανθρώπων μας.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις αδυναμίες και τις παθογένειες του υφιστάμενου συστήματος, τις οποίες ουδέποτε προσπάθησα να κρύψω ή να ωραιοποιήσω. Παρά τις προσπάθειες μείωσης της γραφειοκρατίας και αλλαγής της κουλτούρας στις υπηρεσίες που κληρονόμησε το νεοσύστατο Υφυπουργείο, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα και συνεπώς μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Καθώς διανύω την τελευταία εβδομάδα της θητείας μου, αφήνω ως παρακαταθήκη στην/στο διάδοχο Υφυπουργό τις ενέργειες που δρομολογήσαμε, αλλά δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε και που στόχο έχουν την έγκαιρη και ουσιαστική παρέμβαση, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη.

Ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια προς τον κάθε άνθρωπο, από οποιοδήποτε οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο κι αν προέρχεται, είναι για μένα αδιαπραγμάτευτες αρχές και οφείλουμε, είτε κατέχουμε κάποιο αξίωμα είτε είμαστε απλοί Λειτουργοί, να τις τηρούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *