“Θα κάνω τα πάντα για την επίλυση του Κυπριακού” διαμηνύει ο Ν. Χριστοδουλίδης

Τη νενομισμένη διαβεβαίωση του στη Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Στην ομιλία του ενώπιον του Σώματος ο νέος Πρόεδρος έδωσε το στίγμα της διακυβέρνησής του και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει τα πάντα για την επίλυση του Κυπριακού.

13:10 «Από αύριο δουλειά, δουλειά, δουλειά», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, αναχωρώντας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Πλέον αναλαμβάνουμε καθήκοντα και θα κρινόμαστε καθημερινά. Θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι διόρισε 14 άνδρες και 11 γυναίκες από όλες τις επαρχίες της Κύπρου. «Η κριτική είναι καλοδεχούμενη και θα κρινόμαστε καθημερινά», ανέφερε.

12:35 Έφτασε η ώρα να αναλάβουν νέοι άνθρωποι, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναχωρώντας από τη Βουλή. Μίλησε για νέα σελίδα στην πολιτική και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον νέο Πρόεδρο και στους νέους Υπουργούς. Ανέφερε επίσης ότι θα βρίσκεται πάντα ενεργά στην πολιτική αλλά όχι με την έννοια των παρεμβάσεων, όπως είπε. Ευχαρίστησε επίσης τον λαό που τον εμπιστεύθηκε για μία δεκαετία στη διακυβέρνηση της χώρας.

Κληθείς να σχολιάσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Ο Νίκος Αναστασιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λειτουργίας πολιτικού γραφείου στη Λευκωσία.

12:30 Λήξη της σημερινής συνεδρίας της Βουλής. Ο νέος Πρόεδρος θα δεχθεί τα συγχαρητήρια των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο γραφείο της Αννίτας Δημητρίου.

ΑΥΤΟΥΣΙΑ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

12:30 «Αναλαμβάνω την ευθύνη να οδηγήσω την Κύπρο σε αυτό που όλοι οραματιζόμαστε: Σε τόπο καλύτερο, φωτεινότερο, δικαιότερο και πιο ελπιδοφόρο. Στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού, με προσήλωση στο καθήκον, με αφοσίωση και με πλήρη διαφάνεια, διαβεβαιώ ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι θα πορευτώ με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την Κύπρο, την υπέροχη πατρίδα μας και θα είμαι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων.

12:28 «Αν για τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, που ανέλαβε την Κύπρο, και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε όλοι, μέσα στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και στα όρια της χρεωκοπίας, η μεγάλη πρόκληση στην οποία ανταποκρίθηκε με επιτυχία, ήταν η οικονομική ανασύνταξη της Κύπρου, για μένα σήμερα, ανάμεσα σε άλλα, το μεγάλο στοίχημα λέγεται εκσυγχρονισμός, διαφάνεια, λογοδοσία, ευημερία, ελπίδα και προοπτική για όλους τους πολίτες.

12:25 «Δεν έχω το μαγικό ραβδί για άμεσες λύσεις. Έχω όμως την ειλικρινή πολιτική βούληση, έχω το πλάνο και τον σχεδιασμό, έχω την μεθοδικότητα, την επιμονή και την εργατικότητα και γνωρίζω τις σύγχρονες μεθόδους για υλοποίηση πολιτικών». 

12:21 «Μια από τις επείγουσες προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε χωρίς χάσιμο χρόνου και που επηρεάζει επίσης δυσμενώς την καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη, είναι το μεταναστευτικό».

12:19 «Θα είμαι ευτυχής εάν καταφέρω, μέσα από τον εκσυγχρονισμό νομοθεσιών, δομών και υπηρεσιών να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε συνολικά τη διαφθορά, την ευνοιοκρατία, την αναξιοκρατία και την εξυπηρέτηση των πολιτών με βάση τις γνωριμίες».

«Στόχος επίσης είναι να λύσουμε καθημερινά προβλήματα που ταλαιπωρούν χιλιάδες συμπολίτες μας, από το κυκλοφοριακό, την απουσία σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μαζικής συγκοινωνίας, την έλλειψη υπηρεσιών που να διευκολύνουν γονείς, εργαζόμενες μητέρες και ανάπηρους. Στόχος είναι καλύτερα δημόσια σχολεία, πράσινες πόλεις, πιο ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με κέντρα αποκατάστασης αλλά και απεξάρτησης και ψυχικής υγείας».

12:17 «Το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης που διαμορφώσαμε μαζί με την κοινωνία περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν την καθημερινότητα, τις οποίες είμαστε πανέτοιμοι να εφαρμόσουμε και να υλοποιήσουμε, για τη σύντομη ανακούφιση των συμπολιτών μας με στοχευμένα οικονομικά μέτρα, για την επίλυση σημαντικών εργασιακών ζητημάτων που εκκρεμούν ώστε να διαφυλαχθεί η εργατική ειρήνη, για επίλυση προβλημάτων στην παιδεία, για διορθωτικές κινήσεις στον τομέα της υγείας πάντα εντός του πλαισίου του ΓΕΣΥ, για αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, για την επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνολογικής αναβάθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, για την προαγωγή του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων.

«Το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης έχει ορίζοντα πενταετίας και έχουμε συγκεκριμένο προγραμματισμό που θα οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους τους πολίτες».

12:14 «Παραλαμβάνουμε μια υγιή οικονομία η οποία χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική πειθαρχία, σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα και μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία και θα χτίσουμε σε αυτά που ήδη επιτεύχθηκαν, αποφεύγοντας την παροχολογία και διαφυλάσσοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία. Στόχος μας η βελτίωση της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης.

12:12 «Σημείο αναφοράς στην εξωτερική μας πολιτική αποτελούν φυσικά οι σχέσεις μας με την Ελλάδα, η οποία παραμένει ο στενότερος, φυσικός και ανιδιοτελής διαχρονικός μας σύμμαχος. Πρόθεσή μου είναι η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Αθηνών-Λευκωσίας σε όλα τα επίπεδα, ο εκσυγχρονισμός των τρόπων συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης, και η αξιοποίηση συνεργειών εντός της ΕΕ αλλά και με τρίτες χώρες. Σε λίγες μέρες θα έχω την τιμή να συναντηθώ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στην πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον οποίο θα αναπτύξω συγκεκριμένα κάποιες πρώτες σκέψεις για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων που έχουμε ενώπιόν μας, αλλά και ενίσχυση της συνεργασίας μας, ειδικότερα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας».

12:10 «Το Κυπριακό είναι ζήτημα υπαρξιακό. Έχει επηρεάσει καταλυτικά το παρελθόν των γονιών μας, αγγίζει το παρόν μας, καθορίζει το μέλλον των παιδιών μας. Η μη επίλυσή του αποτελεί τροχοπέδη που εμποδίζει την μακροπρόθεσμη και ανθεκτική ευημερία και ασφάλεια της Κύπρου. Γι’ αυτό και πρέπει να κάνουμε το παν για να το λύσουμε». 

12:08 «Προτίθεμαι να συγκαλέσω σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο για να μοιραστώ τις σκέψεις μου για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του Σώματος, ώστε να γίνει αποδοτικότερο και πιο αποτελεσματικό, έχοντας την απαιτούμενη επιστημονική και τεχνοκρατική υποστήριξη, όπως επιβάλλουν οι αυξημένες απαιτήσεις της εποχής και τα νέα δεδομένα».

12:05 «Την περασμένη εβδομάδα είχα την πρώτη ανεπίσημη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στον οποίο εξέφρασα την ξεκάθαρή μου θέση ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού προβλήματος και θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για αναζήτηση λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Μετέφερα και στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την ειλικρινή μου βούληση για διάλογο. Τις επόμενες μέρες θα αναλάβω πρωτοβουλίες, στη βάση των θέσεων που ανέπτυξα προεκλογικώς, για σπάσιμο του αδιεξόδου, για πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ στο ανώτατο επίπεδο, πάντοτε στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ».

12:03 «Κορυφαία προτεραιότητά μου αποτελεί η επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου, ώστε να γίνει επιτέλους η πατρίδα μας ένα επανενωμένο, ελεύθερο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, η κοινή πατρίδα ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους νόμιμους πολίτες του, χωρίς καμιά διάκριση», τονίζει στην ομιλία του ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Δεν έχω φυσικά ψευδαισθήσεις. Γνωρίζω ότι την ίδια ακριβώς διαβεβαίωση έδωσαν όλοι οι προκάτοχοί μου», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι παρά τους συμβιβασμούς που έγιναν διαχρονικά από τη δική μας πλευρά, ακόμη και μετά τον ιστορικό συμβιβασμό της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ο τουρκικός μαξιμαλισμός δεν επέτρεψε την ευόδωση καμίας προσπάθειας κατά τρόπο που να διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των νομίμων κατοίκων της χώρας και κανενός άλλου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η δική μας πλευρά δεν περιέπεσε ποτέ σε κανένα σφάλμα ή παράλειψη.

12:00 «Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιζητώ τον μέγιστο και διαρκή δυνατόν έλεγχο. Γι’ αυτό τον λόγο προτίθεμαι, σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εγκαθιδρύσω το ενωρίτερο, στην Προεδρία, πρότυπη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου και Δεοντολογίας».

11:50 Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δηλώνει βαθύτατα συγκινημένος που βρίσκεται στη Βουλή ως ο 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλώνει πανέτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. «Αντιλαμβάνομαι πλήρως την βαριά ιστορική ευθύνη που αναλαμβάνω με δέος και αποφασιστικότητα», τονίζει.

«Θα πράξω το παν για αγαστή συνεργασία και σύμπραξη», τονίζει ο κ. Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά στο πηδάλιο του κράτους βρίσκονται άνθρωποι της μεταπολεμικής γενιάς. «Το βάρος είναι μεγάλο και η ευθύνη τεράστια», τονίζει.

11:49 Στο βήμα ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος διαβεβαιεί πίστη και σεβασμό στο Σύνταγμα.

11:42 Αναφορά της Αννίτας Δημητρίου στον φονικό σεισμό της Τουρκίας και στον φρικτό θάνατο που βρήκαν Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας. Στην ομιλία της η κα Δημητρίου κάνει αναφορά και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων του φονικού σεισμού και όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ζεστό χειροκρότημα για τον απερχόμενο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο η Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε για την προσφορά του.

11:40 Νίκος Χριστοδουλίδης, Νίκος Αναστασιάδης και Αννίτα Δημητρίου οδεύουν προς την Ολομέλεια της Βουλής. Θα γίνει μία προσφώνηση από την Πρόεδρο της Βουλής και ακολούθως ο νέος πρόεδρος θα δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση.

11:32 Όλα έτοιμα για την τελετή εγκατάστασης του νέου Προέδρου.

11:27 Ο απερχόμενος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο νεοκλεγείς Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκονται στο γραφείο της Αννίτας Δημητρίου για τις αναμνηστικές φωτογραφίες και την προσφώνηση.

«Ευχαριστούμε για όσα έχετε προσφέρει και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την αγαστή συνεργασία και με τον νέο πρόεδρο για αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων». είπε στον Νίκο Αναστασιάδη η Αννίτα Δημητρίου και του παρέδωσε το έμβλημα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Για 32 χρόνια υπηρέτησα τη Βουλή και νιώθω περήφανος. Θα ενθυμούμαι πάντοτε όλη αυτή τη διαδρομή που απέκτησα στο πανεπιστήμιο που λέγεται Βουλή. Τα συγχαρητήρια μου στον Νίκο Χριστοδουλίδη και να ευχηθώ στα νέα μέλη της κυβέρνηση κάθε επιτυχία», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης.

11:25 Στην είσοδο της Βουλής η Αννίτα Δημητρίου για να καλωσορίσει τον απερχόμενο Πρόεδρο, που έφτασε αυτή την ώρα στη Βουλή. Ο Νίκος Αναστασιάδης συνοδεύεται από τη σύζυγό του Άντρη.

11:18 Στη Βουλή άρχισαν να καταφθάνουν και τα νέα μέλη της κυβέρνησης. Στην πρώτη φωτογραφία η Μαριλένα Ευαγγέλου, Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και η Τζόζη Χριστοδούλου, Επίτροπος Ισότητας των Φύλων. Στη δεύτερη φωτογραφία ο νέος Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.

«Οι προκλήσεις ειναι μεγάλες και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους θα προσπαθήσουμε να τα διαχειριστούμε αποτελεσματικά», δήλωσε ο νέος Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.

11:15 Μόλις έφτασε στη Βουλή και ο νέος Αρχιεπίσκοπος, Γεώργιος.

11:14 Στη Βουλή συρρέει πλήθος βουλευτών και απερχόμενων υπουργών.

11:11 Δύο αρχηγοί κομμάτων δεν θα παραστούν στην τελετή εγκατάστασης του νέου Προέδρου. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απουσιάζει στο εξωτερικό και ο Στέφανος Στεφάνου νοσεί με κορωνοϊό.

11:10 «Ευχόμαστε ότι καλύτερο προς όφελος της Κύπρου και των πολιτών», ανέφερε στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο Γραφείο της Προέδρου της Βουλής.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε την κα Δημητρίου για τις προετοιμασίες και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα είναι σε τάξη. Ο κ. Χριστοδουλίδης μετέφερε το μήνυμα και τη βεβαιότητα ότι θα συνεργαστούν «για το καλό της πατρίδας μας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσβλέπω στη συνεργασία του με τη Βουλή».

11:00 Μόλις έφτασε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστουδουλίδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Φιλίππα Καρσερά και μέλη της οικογένειάς του.

Το κείμενο ανανεώνεται 

Πηγή: philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *