Τεχνήτη Νοημοσύνη: Εγκέφαλος, Ψυχολογία και Διατροφή

Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και πως συνδεέται ο Εγκέφαλος με την ψυχολογία και την διατροφή;

Γράφουν οι Χριστίνα Ζαβου BA Psy/Psychotherapist MA Counseling Psy HRDA :4587 και η Νάσια Κουτή BS nutritionist/Dietician HRDA : 4932

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι κλάδος της πληροφορικής που σχεδιάζει και υλοποιεί υπολογισμού συστημάτων . Η μηχανή αυτή μπορεί να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου , π.χ. μάθηση / σχεδιασμός /δημιουργία , με αυτό τον τρόπο μπορούν να επιλυθούν προβλήματα τα οποία να δρουν προς την επίτευξη συγκεκριμένου στόχου,( δεδομένα , επεξεργασία , ανάλυση ).

Η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιείται επι καθημερινής βάσης από τους ανθρώπους μέσω της Google/ Siri / Alexa / αναγνώριση εικόνων /ήχων / προσώπων / ταινιών / tablets/ cell phones . Αυτό σημαίνει αυτοματοποίηση , εξέλιξη συστημάτων , διόρθωση εξετάσεων , εφαρμογές που αναγνωρίζουν μαθησιακές δυσκολίες βάση εξατομικευμένης εκπαίδευσης , προγράμματα που μπορούν να αναγνωρίσουν και να διαβάσουν χειρόγραφα.

Φυσικά η ΤΝ ακόμη δεν έχει φτάσει στο επίπεδο ευρείας χρήσης, είναι μια επιστήμη εξέλιξης μηχανών ευφυών υπολογισμών αλγορίθμου , που μπορεί να εφαρμοστεί για την λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με θέματα της πραγματικής ζωτικότητας. π.χ διάγνωση και θεραπεία ασθενών , προγραμματισμός της νοήμων συμπεριφοράς με χρήση νευρωνικών δικτύων , με φυσικές συνδέσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο , όπως η ρομποτική βλέπω / ακούω / αντιδρώ βάση της ανθρώπινης συμπεριφοράς .

Ο βιολογικός εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο από ότι ένας υπολογιστής , αλλά τα τεχνητά Νευρωτικά συστήματα θα προσπαθήσουν να μιμηθούν τις ιδιότητες των βιολογικών νευρωνικών δικτύων – κωδικοποίηση εννοιών , αριθμών δηλ πως ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και αντιλαμβάνεται ακριβείς και ασαφείς έννοιες . Έχουν δημιουργηθεί οι πρώτοι νευρώνες εγκεφάλου , που μιμούνται με μεγάλη ακρίβεια τους πραγματικούς ( +94 %). Αυτό σημαίνει νέες δυνατότητες στο τομέα των βίο ηλεκτρικών εμφυτευμάτων που θα βοηθήσουν στην θεραπεία χρόνιων νεύρο εκφυλιστικών παθήσεων , εάν ένας νευρώνας υπολειτουργεί ή καταστράφηκε θα μπορεί να αντικαταστήσει μη λειτουργικά των φυσικών νευρώνων -nanotechnology.

Η Συμβατική ΤΝ , αφορά μεθόδους μηχανικής μάθησης π.χ. Case based reasoning , επίλυση προβλήματος , βάση προηγούμενης επίλυσης με παρόμοιο περιστατικό. Artificial neural networks , λειτουργία των νευρώνων κύτταρο – δενδρίτες και συλλογή σημάτων. Η ΤΝ εμπλέκει διάφορους τομείς επιστημών π.χ. πληροφορικής / ψυχολογίας / νευρολογίας και μηχανικής . Το μέλλον θα έχει να κάνει άμεσα με την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής .

Οι Διατροφικές κατατάξεις αλλάζουν μέσα από την ΤΝ , με διαφορά καινοτόμα εργαλεία που καταφέρνουν να προβλέπουν γρήγορα με ακρίβεια τους τρόπους δημιουργούν τρισδιάστατες δομές πρωτεϊνών και τις μεταβολές τους. Με την ΤΝ θα αναγνωρίζονται καλύτερα οι κακόβουλες πρωτεΐνες και οι λόγοι που δημιουργούνται κάποιες σοβαρές ασθένειες , αυτό βοηθά την επιστημονική κοινότητα , να δημιουργήσει και να προωθήσει νέα συμπληρώματα διατροφής που θα έχουν πιο δραστικά αποτελέσματα προς τον ανθρώπινο οργανισμό

. Με την ΤΝ στο τομέα της Διατροφής θα μπορούν να ανιχνεύονται κάποια συγκεκριμένα μόρια που καταπολεμούν ασθένειες , μέσα από καθημερινά μας τρόφιμα π.χ. καρότα , σέλινο, πορτοκάλια . Σαν ανθρωπότητα καλούμαστε να εξετάσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες μέσα από το φαγητό μας και πως ο τρόπος ζωής μας , επηρεάζει είτε θετικά , είτε αρνητικά την υγεία μας , σωματικά η ψυχικά .

Η τεχνολογία και η συντήρηση τροφίμων έχουν αναβαθμιστεί μέσω της ΤΝ και των διαφόρων τεχνολογικών προγραμμάτων , το σύστημα αλγορίθμων μας δίνει μια πιο σαφείς εικόνα στο τι τρώμε βάση του δικού μας σωματότυπου και DNA . Η ενσωμάτωση διαφόρων αναλύσεων με την χρήση αλγορίθμων μέσω της διατροφή , θα βοηθήσει τους καταναλωτές να μάθουν να τρέφονται πιο σωστά και ποιοτικά , ώστε να προλαμβάνονται σοβαρές ασθένειες.

Το πακέτο των βιταμινών και των μετάλλων δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινή μας διατροφή , και εδώ έρχεται η ΤΝ με τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία , να βοηθήσει τους Διατροφολόγους ερευνητές , να αναλύσουν καλύτερα την ποιότητα των φαγητών σε σχέση με το ανθρώπινο σώμα .

Η αναβάθμιση της Διατροφής και των συμπληρωμάτων βιταμινών μέσω της ΤΝ , είναι μια μεγάλη εξέλιξη για το ανθρώπινο είδος , γιατί σχετίζεται άμεσα με την αντιγήρανση όχι μόνο εξωτερικά αλλά και στα εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου είδους . Τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να καταναλώνονται , εφόσον τρεφόμαστε σωστά καθ όλη την διάρκεια της ημέρας , ώστε να μπορούν να δράσουν πιο καλά , μέσα στον οργανισμό μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *