ΠτΔ: “Στα χέρια των Βρυξελλών η λύση του Κυπριακού”

Η λύση του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια των Βρυξελλών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Ο Πρόεδρος επαναδιατυπώνει τη θέση ότι η προσπάθειά του επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Επιχειρηματολογεί, επίσης, υπέρ των οφελών από ενεργότερη ευρωπαϊκή εμπλοκή, φέροντας ως παράδειγμα τις σημαντικές συγκλίσεις και τη διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντανά.

Τονίζει, ακόμη, ότι η λύση του Κυπριακού είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά του και προσθέτει πως κάθε μέρα που περνά, απομακρύνει το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Υπογραμμίζει ότι η προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πρέπει να αρχίσει πριν από τις εκλογές στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισημαίνει πως οι εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, παρά το κόστος, δημιουργεί μια ευκαιρία, καθώς είναι ίδιες οι συνθήκες με την τουρκική εισβολή.

Γεγονός, εκτιμά, που δημιουργεί συνθήκες οι οποίες μπορεί να αξιοποιηθούν, καθώς η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τα ενεργειακά, τονίζει πως ο σχεδιασμός θα συνεχιστεί, στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στο πολιτικό του μέλλον, τονίζοντας πως δεν προτίθεται να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος.

Εκφράζει, επίσης, τη βούλησή του για συνεργασία με τα δύο μεγάλα κόμματα, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Πηγή

ΕΡΤ/ΡΙΚ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *