Συνεχίζει τις επαφές στην Αθήνα για δεύτερη ημέρα ο ΠτΔ

Συνεχίζει για δεύτερη μέρα τις επαφές και τις συναντήσεις του στην Αθήνα ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Σήμερα αναμένεται να έχει συνάντηση στις 8:20 με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, ενώ θα ακολουθήσουν επαφές με Προέδρους και Γενικούς Γραμματείς κοινοβουλευτικών κομμάτων. 

Συγκεκριμένα: 

Στις 9:00 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα
Στις 9:50 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη
Στις 10:25 θα δει τον Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Δημήτρη Κουτσούμπα
Ακολούθως στις 11:00 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο
Στις 11:35 θα συναντήσει τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη
Οι επαφές του Νίκου Χριστοδουλίδη θα ολοκληρωθούν με τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β’, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Η χθεσινή μέρα 

Όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, σε πλήρη συντονισμό Αθήνα και Λευκωσία θα επιδιώξουν την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου για λύση του κυπριακού προβλήματος.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι ο αναβαθμισμένος ρόλος Αθηνών και Λευκωσίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνεχίσει να υπάρχει όπως διαμορφώθηκε επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, καθώς πέτυχε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και την ένταξη των δύο χωρών στον νέο ενεργειακό χάρτη των Βρυξελλών.

Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσαν την θεσμοθέτηση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, για θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και ναυτιλίας, που θα βασίζεται σε απευθείας διακυβερνητικό διάλογο. 

Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασαν βαθιά θλίψη για την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και αντάλλαξαν συλλυπητήριες ευχές στις οικογένειες των θυμάτων σε Κύπρο και Ελλάδα.

Το Κυπριακό είναι το κορυφαίο ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αναφέρθηκε χθεςκατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Χθες το πρωί, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, έτυχε επίσημης υποδοχής, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα, από την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ακολούθως οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα σκιάζεται από το τραγικό σιδηροδρομικό ατύχημα στα Τέμπη και εξέφρασε τα συλλυπητήρια της προς τον Πρόεδρο για την απώλεια των δύο νεαρών Κυπρίων.  

Πρόσθεσε ότι η πολυετής εμπειρία του Νίκου Χριστοδουλίδη ως Υπουργού Εξωτερικών και ως επιφανούς διπλωμάτη νομίζω θα είναι πολύτιμα εφόδια στις νέες προσπάθειες  για την επίλυση του Κυπριακού.

Το Κυπριακό είναι διαρκές μέλημα και κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής Ελλάδας», είπε η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου, σημειώνοντας ότι εγγύηση της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών αυτών είναι η στενή συνεργασία και ο συντονισμός σε διμερές, πολυμερές και περιφερειακό επίπεδο, κάτι που έχει καταστήσει την Ελλάδα και την Κύπρο πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου τόνισε ότι κοινός στόχος των δύο χωρών είναι η επίτευξη συμφωνημένης λύσης, στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ, λύση που θα διασφαλίζει την απαλλαγή της Κύπρου από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και του δικαιώματος επέμβασης στις κυπριακές υποθέσεις, καθώς και για την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, αλλά και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την Κύπρο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων, μετέφερε εκ μέρους κυπριακού λαού θερμά συλλυπητήρια για το τραγικό δυστύχημα κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους τόσοι νέοι άνθρωποι μεταξύ των οποίων και δύο Κύπριοι, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες πενθούν.

Στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Σακελλαροπούλου
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

«Συμβολίζετε ένα ελπιδοφόρο, νέο ξεκίνημα για τις προσπάθειες επίλυσης του πολύπαθου προβλήματος του Κυπριακού», είπε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη κατά τη χθεσινή υποδοχή του στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι υποδέχεται τον Κύπριο Πρόεδρο υπό τη σκιά της καταθλιπτικής, όπως είπε, σκιάς της τραγωδίας των Τεμπών που έπληξε τον Ελληνισμό. «Οφείλουμε να σαρώσουμε τα αίτια της τραγωδίας αυτής προκειμένου ο λαός μας που σήμερα πενθεί να καταφέρει να προχωρήσει μπροστά», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι η εμπειρία και ο ρεαλισμός του κ. Χριστοδουλίδη είναι σύμμαχοι απέναντι στις δυσκολίες και εξέφρασε την πίστη ότι η Κύπρος μπορεί να οδηγηθεί στην ποθούμενη λύση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και με διασφαλισμένο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τόνισε, παράλληλα, ότι η Βουλή των Ελλήνων αγκαλιάζει διαχρονικά το Κυπριακό και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για λύση όπως ποθεί ο κυπριακός και ελληνικός λαός.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αφού μετέφερε τα συλλυπητήρια ολόκληρου του ελληνικού λαού για το δυστύχημα στα Τέμπη τόνισε ότι αυτή θυμίζει σε όλους όσους βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας πώς πρέπει να κινούνται έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε, επίσης, ότι υπήρξε καταλυτικός ο ρόλος της Βουλής των Ελλήνων στην μεγαλύτερη επιτυχία της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής, την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επενδύει στην ευρωπαϊκή οικογένεια για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού. «Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα δεδομένα αλλά η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή και δεν μπορεί να είναι τοι μέλλον του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών και Αρμενίων» τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι, σε συντονισμό με την Ελλάδα και άλλα κράτη στην ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία θα κινηθεί για την άρση του αδιεξόδου καθώς η πάροδος του χρόνου δημιουργεί συνεχώς αρνητικά τετελεσμένα. «Εμείς θα πράξουμε οτιδήποτε περνά από το χέρι μας για την λύση του Κυπριακού, εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού πλαισίου», κατέληξε.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κ. Χριστοδουλίδης τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα με τον Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *