Τασούλα Καλλένου: Απο το Παραλίμνι στην Αυστραλία, η συνεργασία με Χατζηγιάννη, Αλεξίου, Κουρκούλη και οι βραβεύσεις

Επιμέλεια: Μιχάλης Αντωνίου

Η Τασούλα Καλλένου, κατάγεται απο το Παραλίμνι, και ασχολείται με την Μουσική. Εχει μια αναμφίβολα διαπεραστική φωνή, που μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει. Έζησε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αυστραλία, έχει παίξει σε διάφορες σειρές στην Αυστραλία, σε quest ρόλους, ενώ έχει βραβευτεί στην Αυστραλία για την πολιτιστική της συνεισφορά, ένω στην Κύπρο έχει επίσης βραβευτεί για την πολιτιστική της συνεισφορά στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί, με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, όπως ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Νίκος Κουρκούλης, και η σπουδαία Χάρις Αλεξίου.

-Τασούλα, έζησες ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου στο εξωτερικό…Μίλησε μας λίγο το πως είναι να ζεις εκτός του τόπου σου;

Το μισό μέρος της δικής μου αναζήτησης είχε αρχίσει σε μια πανέμορφη χώρα στην Αυστραλία όπου είχα την ευκαιρία να εκφραστώ σε διαφορετικές πλατφόρμες όπως μουσική τραγούδι θέατρο κινηματογράφο. Η Χώρα του Οζ όπως διαφορετικά λέγετε είναι ένας καθρέπτης μια ζωής αποδοχής. Αποδέχεται διαφορετικότητα και στηρίζει ισότητα. Δεν υπάρχουν πλούσιοι η φτωχοί ούτε γνωστοί και άγνωστοι υπάρχει μόνο προσφορά και ζήτηση και αν είσαι ‘άνθρωπος’ τότε έχεις την δυνατότητα να πάρεις και να δώσεις. Ο Αυστραλιανός λαός στηρίζει την ορολογία του εμείς και μετά το εγώ κυρίως στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα. Νιώθω ότι η τελική διαμόρφωση του χαρακτήρα μου έγινε σε Αυστραλιανό περιβάλλον όπου μου έδωσε την δυνατότητα να εκφραστώ για φλέγοντα θέματα μιας κοινωνικής αδικίας της χώρας μου ένα θέμα που με βρίσκει αρκετά ευαισθητοποιημένη γιατί είναι ένα συναίσθημα που το είχα βιώσει από παιδική ηλικία. Εκτός τόπου μου το 2009 δημιούργησα μια ταινία μικρού μήκους για τον τόπο μου εν ονόματι Διασπορά όπου παρέλαβε 13 παγκόσμια βραβεία ταινίας μικρού μήκους με καθαρή αναφορά στο κυπριακό πρόβλημα εστιάζοντας στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκτός τόπου μου εκπροσώπησα την Νεολαία στο παγκόσμιο συνέδριο Απόδημου Ελληνισμού στην Θεσσαλονίκη ξανά εστιάζοντας στο πρόβλημα του τόπου μου ενημερώνοντας και θυμίζοντας την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ακόμα επικρατεί.

-Έχεις μια διαπεραστική φωνή θα έλεγε κανείς. Από πότε άρχισες να ασχολείσαι με το τραγούδι;

Με το τραγούδι άρχισα να ασχολούμαι από μικρή ηλικία θυμάμαι όταν ήμουν 9 χρονών η δασκάλα μου στο δημοτικό κυριά Δεσπω Ευθυμίου με παρουσίασε με ένα τραγούδι που είχα δημιουργήσει για τον Ευαγόρα Παλλικαριδη. Επαγγελματικά ασχολήθηκα στα 19 μου χρόνια στο Sydney Town Hall μαζί με τον Κούλη Θεοδώρου στην συναυλία που διοργάνωσε η Κυπριακή κοινότητα του Sydney.

-Έχεις συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του Ελληνικού πενταγράμμου. Υπάρχει κάποια συνεργασία που εσύ σαν καλλιτέχνης ξεχωρίζεις;

– Είχα την ευκαιρία να παρουσιαστώ στην σκηνή ανοίγοντας το πρόγραμμα του Μιχάλη Χατζήγιαννη στο Ελληνικό φεστιβάλ του Σύδνεϋ, στο Darling Harbour, τον Γιώργο Περρη στο Factory theatre, Katrina Retallick Tony Nikolakopoulos στην παραγωγή Las Vegas the musical του Sydney State Theatre. Τον Πέτρο Κουλουμή στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιων, Κούλλη Θεοδώρου Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Αγίας Νάπας και Σταύρο Λούρα στο Φεστιβάλ Κατακλυσμού Αγίας Νάπας. Μεγάλη εντύπωσή μου είχε κάνει η συνεργασία μου με Νίκο Κουρκούλη στην συναυλία που είχε γίνει στο Darwin Entairtainmnt center. Ένας πολύ συνειδητοποιημένος άνθρωπος με οικογενειακές αξίες πνευματικά καλλιεργημένο με μεγάλη προσφορά στον Ελληνισμό της Αυστραλίας καθώς ήταν ενεργό μέλος σε διάφορες εκδηλώσεις στηρίζοντας την Ελληνική παιδεία και παράδοση.

Ποια είδη μουσικής σε εκφράζουν περισσότερο; -θεωρείς ότι σήμερα η μουσική βιομηχανία πάει από το κακό στο χειρότερο; Για παράδειγμα προσωπικά δεν έχω την καλύτερη εντύπωση για την τράπ. Όμως επειδή δεν είμαι καλλιτέχνης θα ήθελα την γνώμη σου για αυτο…

Μου αρέσουν διάφορα είδη μουσικής ανάλογα με την περίσταση, μου αρέσει να τραγουδώ έντεχνο ελληνικό ρεπερτόριο και αγγλικό Musical theatre, jazz. Η τραπ δεν είναι ένα κομμάτι που με αντιπροσωπεύει.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ερμηνεύτρια; -Θα λάμβανες συμμετοχή σε κάποιο ριάλιτι σόου;

Η αγαπημένη μου ερμηνεύτριά είναι η Χάρης Αλεξίου είχα την ευκαιρία να την γνωρίσω και να τραγουδήσουμε στην μουσική σκηνή Νόστος μετά την συναυλία της στο Factory theatre στην Αυστραλία. Μια πολύ όμορφη ψυχή με μεγάλη συναισθηματική μεταδοτικότητα. Τα ριάλιτι δεν είναι κάτι το οποίο θα επιδίωκα στο προσεχές μέλλον ίσως χάνεται η μαγεία της μουσικής και της ερμηνείας γιατί πλέον γίνετε ένα battle δημοσιότητας.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια και τι να περιμένουμε από εσένα;

Θα ήθελα να επικεντρωθώ στο δημιουργικό κομμάτι και να ανεβάσω δικές μου μουσικο-θεατρικες παραγωγές με κύπριους συντελεστές, έργα τα οποία έχω αναπτύξει από θεματικές ενότητες του Διδακτορικού μου.

Ένα μήνυμα που θα έδινες στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το χώρο;

Είναι ένας πολύ δημιουργικός χώρος και πολύ ανταγωνιστικός. Η τέχνη γενικά έχει την ικανότητα να αναπτύξει την ενσυνείδηση και αυτοπεποίθηση κυρίως στα μικρά παιδάκια που συνιστώ και στηρίζω. Το επαγγελματικό κομμάτι το θεωρώ αρκετά δύσκολο γιατί πέρα από το ταλέντο πρέπει να υπάρχει ήθος, επαγγελματισμός, και οικονομική ενίσχυση είτε από πολιτιστικούς είτε από επενδυτικούς παράγοντες προς ενίσχυση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για τα νέα παιδιά θα έθετα την αναθεώρηση των λόγων ενασχόλησης με τον καλλιτεχνικό κόσμο γιατί η δημοσιότητα είναι ένα μικρό κομμάτι και η κατάθεση ψυχής ένα μεγάλό.

Φωτογραφία απο την βεραβευσή της για την συνεισφορά της στον πολιτισμό στην Αυστραλιά

ΒΙΝΤΕΟ απο εμφανίσεις της κ. Καλλένου

https://www.facebook.com/watch/?v=2512927968764755

Δειτε περισσότερα βίντεο της κ. Καλλένου, στο προσωπικό της λογαριασμό στο facebook

https://www.facebook.com/tasoula.kallenou/videos/119622627624998

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *