ΑΚΕΛ σε Λετυμπιώτη με φόντο τις ανακοινώσεις απο Αθήνα: “Δεν άρχισες καλά”

Η πρώτη πολιτική αντιπαράθεση της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη με το ΑΚΕΛ είναι γεγονός και προκύπτει από τις ανακοινώσεις που έγιναν κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα. Συγκεκριμένα η διαφωνία καταγράφεται για την εξαγγελία Χριστοδουλίδη για κοινές συνόδους των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών.

Η αναφορά Χριστοδουλίδη

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη διάρκεια της διάσκεψης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε επί λέξη:

«Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για τις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες είναι εξαίρετες, αλλά υπάρχει πάντοτε περιθώριο βελτίωσής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχει προαναφέρει και ο Πρωθυπουργός, συμφωνήσαμε να καθιερώσουμε ένα θεσμοθετημένο όργανο διακυβερνητικής συνεργασίας  το οποίο θα προ, βλέπει κοινές συναντήσεις των Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας και Κύπρου στην παρουσία των δυο μας, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Θεωρώ την απόφαση αυτή ως ιδιαίτερα σημαντική, μια απόφαση που έπρεπε να είχε ληφθεί εδώ και χρόνια», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η πρώτη αντίδραση του ΑΚΕΛ

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς σε γραπτή του δήλωση ζητούσε διευκρινίσεις διαχωρίζοντας την θεσμοθέτηση της διακυβερνητικής συνεργασίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι κοινές συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων παραπέμπουν αλλού και δεν εκπέμπουν ορθά μηνύματα για την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου δικοινοτικού κράτους. Ζήτησε επίσης διευκρινίσεις σημειώνοντας πως τέτοια σοβαρά ζητήματα πρέπει να συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο.

Η απάντηση της Κυβέρνησης

Ακολούθησε σήμερα απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου από την Αθήνα, ο οποίος χαρακτήρισε «τουλάχιστο λυπηρό» που τέτοιες θεσμοθετημένες και σημαντικές αποφάσεις δεν τυγχαίνουν στήριξης.

«Να θυμίσω ότι η Κύπρος έχει θεσμοθετήσει με την Αίγυπτο αντίστοιχο Συμβούλιο, η Ελλάδα έχει με αρκετές χώρες των Βαλκανίων, ακόμα και με την Τουρκία. Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή και αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι οι εξαίρετες σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας διαχρονικά , και αυτό δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει, θεσμοθετούνται πλέον μέσω αυτού του Οργάνου, για μια καλύτερη συνεργασία και συντονισμό σε κοινούς στόχους και επιδιώξεις, όπως η ενέργεια και η ναυτιλία, πέραν του εθνικού μας προβλήματος», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το Εθνικό Συμβούλιο θα συγκληθεί σε συνεδρίαση αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Ασπίδα προστασίας» από το ΔΗΚΟ

Στον χορό μπήκε και το ΔΗΚΟ υψώνοντας ασπίδα προστασίας στην κυβέρνηση και κατηγορώντας την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ ότι δεν αντιλαμβάνεται ή δεν θέλει να αντιληφθεί πως λειτουργεί η ΕΕ.

«Τέτοια κοινά συμβούλια στρατηγικής συνεργασίας υπάρχουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτά τα διακυβερνητικά όργανα είναι κάτι συνηθισμένο σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο τέτοιων μηχανισμών αναπτύσσεται διάλογος σε τομείς κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος. Στην Ευρώπη οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας και της Γαλλίας και της Ιταλίας», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

«Δεν άρχισε καλά»

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ επανήλθε πάντως με νέα δήλωση, υποδεικνύοντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο πως δεν άρχισε καλά.

«Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν έκανε καλή αρχή επιλέγοντας να διαστρεβλώσει την σαφέστατη τοποθέτηση του ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ δήλωσε ότι υποστηρίζει την στενή διακρατική συνεργασία αλλά και τη θεσμοθέτηση της διακυβερνητικής συνεργασίας Κύπρου με την Ελλάδα, η οποία ήταν και παραμένει το βασικό μας στήριγμα. Αυτό όμως είναι πολύ διαφορετικό, από την εξαγγελία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για κοινές συνόδους των υπουργικών συμβουλίων των δύο κρατών. Απαιτούνται σοβαροί χειρισμοί σε αυτά τα θέματα προκειμένου να μην στέλνονται μηνύματα που μπορεί να παρερμηνευτούν ή να τύχουν εκμετάλλευσης από την Τουρκία για να υπονομεύει την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει ο Γιώργος Κουκουμάς, καλώντας εκ νέου την κυβέρνηση να απαντήσει αν ισχύει ή όχι η εξαγγελία του Προέδρου για κοινές συνεδρίες των υπουργικών συμβουλίων Κύπρου-Ελλάδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *