Γνώσια Αχνιώτου στο ecosmoscy μετά το σάλο για τις εξετάσεις πρόληψης κάθε πέντε χρόνια

Ρεπορταζ: Μιχάλης Αντωνίου

Στο ecosmoscy.news, μίλησε η Ανώτερη Λειτουργος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Γνώσια Αχνιώτου, σε σχέση με το σάλο που δημιουργήθηκε, μετά την ανακοίνωση για προληπτικές εξετάσεις κάθε 5 χρόνια στις ηλικιακές ομάδες 18-44, ενώ στις υπόλοιπες ομάδες θα γίνεται καθε δύο χρόνια.

Κληθεις να απαντήσει στην ερώτηση γιατί να γίνεται κάθε πέντε χρόνια η κ. Αχνιώτου, απάντησε πως: ¨“Καταταρχας να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν μιλάμε για προληπτικές εξετάσεις μιλάμε για άτομα ασυμπτωματικά. Είναι γνωστό ότι πολλοι ασθενείς πολλές φορές χωρίς την προτροπή του ιατρού τους προέβαιναν απο εξετάσεις αίμαστος σε ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις που όλο αυτό το πράγμα, έφθανε στην υπερδιάγνωση που στην τελική αυτό έβλαπτε. Όταν για παράδειγμα κάποιος ήθελε να κάνει αξονικό που περιέχει ακτινοβολία, απλά για πρόληψη, αυτό δεν είναι πρόληψη αλλά μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα αφού είναι γνωστό πόσο βλάπτουν οι ακτινοβολίες”

Η κ Αχνιώτου εξήγησε πως: “Στόχος ειναι η πραγματική πρόληψη και όχι η άσκοπη και αλόγιστη κατάχρηση. Για αυτό και καταρτίσαμε με πολλή μελέτη. Οι υπό αναφορά ΚΚΟ βασίζονται σε τεκμηριωμένη βιβλιογραφία, ενώ ενσωματώνουν και τη βέλτιστη κλινική πρακτική στη βάση των εισηγήσεων των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιρειών ΠΙ ενηλίκων. Περαιτέρω, οι ΚΚΟ για την παραπομπή ασυμπτωματικών ενηλίκων περιλαμβάνουν εργαστηριακές εξετάσεις για πρόληψη ασθενειών, ενώ καθορίζουν και τη συχνότητα παραπομπής εργαστηριακών εξετάσεων σε ασυμπτωματικούς ενήλικες αναλόγως του φύλου, της ηλικίας και άλλων παραγόντων κινδύνου. Kαι επειδή ρωτά και ο κοσμος δευτερευόντως είναι να διασφαλίσουμε τους πόρους για ένα λειτουργικό και βιώσιμο ΓεΣυ, άφου ναι μεν υπάρχουν κάποιοι πόροι αλλά όταν γίνονται καταχρήσεις και αυτοί κάποια στιγμή θα πάψουν να υπάρχουν πόροι καιθα οδηγήθει το ΓεΣΥ σε κατάρρευση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *