Το μπαλάκι στον Ιώαννου για το θέμα του μεταναστευτικού

Δράσεις σε όλα τα στάδια που σχετίζονται με το πρόβλημα ώστε το μεταναστευτικό να καταστεί διαχειρίσιμο τρέχει το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο στόχος είναι το ζήτημα να αναλάβει εξ ολοκλήρου το υπό εκκόλαψη Υφυπουργείο Μετανάστευσης, το νομοσχέδιο του οποίου θα βρεθεί ενώπιον της Βουλής περί τα τέλη Μάϊου.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, διαχώρισε τις δυνατότητες που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία για τη διαχείριση του προβλήματος και όσα δεν είναι 100% από το χέρι του κράτους αλλά εξαρτώνται από εξωγενείς παράγοντες όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία. Τονίζοντας πως η Κύπρος σήμερα χρειάζεται τη συνεισφορά και βοήθεια των Βρυξελλών στο ζήτημα αυτό, τόνισε πως ότι περνά από το χέρι μας θα το κάνουμε.

«Κάνουμε μεν εκκλήσεις για αλληλεγγύη, αλλά κάποιες λύσεις δεν είναι από το χέρι μας και χρειαζόμαστε όντως βοήθεια από την ΕΕ. Όταν έχεις μια Τουρκία που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, προωθεί μετανάστες είτε με βίζες φοιτητών στα κατεχόμενα, διότι το 95% προέρχονται από τα κατεχόμενα. Όταν έχεις να κάνεις με μια Τουρκία που δεν σε αναγνωρίζει και δεν συνομιλεί μαζί μας και έχεις την πράσινη γραμμή που δεν είναι σύνορο και δεν μπορείς να την ελέγξεις, τότε χρειάζεσαι τη συνεισφορά και τη βοήθεια της ΕΕ, τουλάχιστο για τον περιορισμό των ροών», ανέφερε, προσθέτοντας πως έπειτα ως κράτος κάνουμε ότι είναι δυνατόν για μέτρα περιορισμού των ροών και διαχείρισης.

Ανέφερε ακόμη πως το μέτρο του φράκτη στην πράσινη γραμμή θα αξιολογηθεί ωστόσο δεν αποτελεί αφετηρία για τη νέα κυβέρνηση, εκφράζοντας την άποψη πως δεν είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο. Όσο αφορά τις υποδομές ανέφερε πως αναβαθμίζεται το κέντρο φιλοξενίας στο Πουρνάρα ενώ σύντομα θα λειτουργήσει το Κέντρο Φιλοξενίας στις Λίμνες.

Την ίδια στιγμή είπε, αν δεν σταματήσουν οι ροές ότι και να κάνουμε στο θέμα των υποδομών, δεν λύνεται το πρόβλημα.

«Το ουσιαστικό είναι ότι έχει μπει ήδη αναφορά στο τελευταίο Συμβούλιο για τον καταρτισμό σχεδίου δράσης για τη Μεσόγειο», επισήμανε και στόχος είναι το συντομότερο δυνατό να τεθούν αυτά τα μέτρα σε ισχύ ώστε σε συνεργασία με την Frontex να γίνει γραφείο στην Κωνσταντινούπολη για να γίνει καλύτερος έλεγχος. Αναφέρθηκε για παράδειγμα σε κυρώσεις στις αεροπορικές εταιρείες μέσω των οποίων φτάνουν ασυνόδευτοι μετανάστες στην Κύπρο. Τέτοιες δράσεις είπε θα συμβάλουν και στον περιορισμό των ροών. Ως εκ τούτου θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να μεταφέρει τέτοιες ιδέες.

Σε ότι αφορά την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, ανέφερε πως μέχρι τον Μάιο θα διπλασιαστεί το προσωπικό που αναλαμβάνει αυτό το βάρος, ώστε να επισπευθούν οι διαδικασίες. Επίσπευση των διαδικασιών ανέφερε, θα συνεπάγεται ότι θα τερματίζονται και τα επιδόματα.

Σε ότι αφορά την δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης όπως περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα Χριστοδουλίδη, ανέφερε πως το σχετικό νομοσχέδιο θα πάει για εσωτερική διαβούλευση στο Υπουργείο Εσωτερικών από Δευτέρας, ακολούθως θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με στόχο μέχρι τα τέλη Μάϊου να κατατεθεί στη Βουλή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *