Τσεπώνει το κράτος τον 13ο μισθό των ΑμεΑ

Την πρακτική του κράτους να λαμβάνει μέσω μηνιαίων αποκοπών τον 13ο μισθό από εργαζόμενους με αναπηρία, κατήγγειλε στον «Φ» άτομο από το στενό τους περιβάλλον. Η εν λόγω καταγγελία, την οποία επιβεβαίωσε και η ΚΥΣΟΑ, αφορά άτομα με νοητική αναπηρία που απασχολούνται σε υπεραγορές μεταξύ άλλων για λόγους ένταξης, τα οποία πληρώνονται μόλις €200 μηνιαίως. Όπως σημειώθηκε, τα άτομα αυτά είναι δικαιούχοι ΕΕΕ (€848 μηνιαίως) και από το ποσό αυτό αφαιρείται ως μηνιαία δόση ο 13ος μισθός, τον οποίο καταβάλει ο εργοδότης. Αναφέρθηκε, δε, ότι ως οροφή εισοδήματος μετά από το οποίο γίνονται αποκοπές, έχει οριστεί το ποσό των €512, το οποίο, όμως, δεν αγγίζουν οι υπάλληλοι των υπεραγορών καθώς ακόμη και μετά τον 13ο, έχουν λάβει μόλις €400.

Ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ Χριστάκης Νικολαΐδης, μίλησε στον «Φ» για απαράδεκτη πρακτική. «Ακόμη και με αυτόν τον 13ο, το ποσό είναι πολύ πιο κάτω από την οροφή των €512, που με βάση το νόμο γίνεται η αποκοπή από το ΕΕΕ». Ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ θεωρεί έτσι κι αλλιώς ότι οι μισθοί που δίνονται στα άτομα, κυρίως με νοητική αναπηρία είναι εξευτελιστικοί και πολλαπλάσια πιο κάτω από εκείνους που λαμβάνουν άτομα χωρίς αναπηρία. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου τα άτομα εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Όπως είπε, υπάρχει εργαζόμενος με αναπηρία που διασχίζει τη Λεμεσό από τη μια άκρη στην άλλη για €50 το μήνα. Πολλοί λαμβάνουν μόλις €100, €150 το μήνα. «Υπάρχει άλλη περίπτωση που απασχολείται 10 χρόνια στο Δήμο Λατσιών με αποδοχές €198 το μήνα», είπε. 

«Πρέπει να τύχουν εφαρμογής και για τα άτομα αυτά οι πρόσφατες αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό στη βάση των ωρών που εργάζονται. Ταυτόχρονα θα πρέπει να μην υπάρχει περικοπή οποιουδήποτε ποσού από το ΕΕΕ». Πάγιο αίτημα, της ΚΥΣΟΑ είπε, είναι ο τερματισμός κάθε άνισης μεταχείρισης στην απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και η παροχή όλων των εύλογων προσαρμογών και διευκολύνσεων. 

Ο λειτουργός της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας Χρίστος Διομήδους, ανέφερε στον «Φ» ότι με βάση τη νομοθεσία για το ΕΕΕ οποιοδήποτε εφάπαξ ποσό, όπως είναι ο 13ος μισθός, επιμερίζεται σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις και αποκόπτεται από το ΕΕΕ. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται για κάθε λήπτη ΕΕΕ, ανεξάρτητα από την ύπαρξη αναπηρίας. «Για να γίνει κάτι διαφορετικό, χρειάζεται τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει το ΕΕΕ», εξήγησε ο κ. Διομήδους και πρόσθεσε: «Ενδείκνυται, ίσως, μια τροποποίηση της νομοθεσίας για να επωφελούνται τα άτομα με αναπηρία. Η νομοθεσία, πάντως, αναφέρεται σε οποιοδήποτε εφάπαξ ποσό και όχι ειδικά στον 13ο μισθό. Αν θα γίνει εξαίρεση θα πρέπει να πάει πρόταση στη Βουλή. Εμείς, από την πλευρά μας ακολουθούμε τη νομοθεσία». Είπε, τέλος, ότι για να υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο για τα άτομα με αναπηρία που είναι λήπτες ΕΕΕ, ως ποσό οροφή δίχως αποκοπές ορίστηκε μισθός €512, ενώ για τα άτομα χωρίς αναπηρία είναι τα €170.        

Πηγή: Philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *