«Δεν είναι κίνδυνος, φοβάται»: Έγινε 18 χρονών ο αδελφοκτόνος, ψάχνουν τη λύση

Τα δεκαοκτώ του χρόνια συμπληρώνει σήμερα 2 Απριλίου ο νεαρός που τον Νοέμβριο του 2018 σκότωσε με αλλεπάλληλες μαχαιριές την 9χρονη αδελφή του, στο σπίτι όπου διέμεναν στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη στη Λάρνακα.

Ο καθ’ ομολογία αδελφοκτόνος, για έναν ολόκληρο χρόνο βρισκόταν έγκλειστος στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας και τα τελευταία τέσσερα χρόνια βρίσκεται υπό 24ωρη επίβλεψη στο σπίτι του.

Ψάχνουν λύση
Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Υπουργείο Παιδείας συμπράττουν για να βρουν λύση στη δύσκολη εξίσωση της υπόθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδιοι των τριών υπουργείων θα παρακαθίσουν σε σύσκεψη ώστε να εξεταστούν τα επόμενα βήματα και να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του νεαρού.

«Δεν είναι φυσιολογική ζωή που ζει»
«Βλέπω ότι θέλουν να τον βοηθήσουν», λέει ο πατέρας του μιλώντας στο AlphaNews.Live, αναφέροντας ότι καταλαβαίνει τη δυσκολία της υπόθεσης και εκφράζοντας την ίδια ώρα την επιθυμία του να επανέλθει ο γιος του σε μια φυσιολογική ζωή.

Όπως εξηγεί ο κ. Βασίλης, θα ήθελε ο γιος του να απασχολείται με κάτι, να μάθει μια τέχνη, ώστε να βγει ξανά στην κοινωνία, μετά από 5 χρόνια «απομόνωσης».

«Θέλω να αρχίσει σιγά-σιγά να μπαίνει στη ρουτίνα, να πηγαίνει στον ψυχολόγο, να παρακολουθείται, αλλά τούτο είναι το πιο σωστό, να απασχολείται, να μάθει μια δουλειά, να πηγαίνει κάπου, να αρχίσουν να φεύγουν και τα (κατ’ οίκον) προγράμματα. Να μειωθούν σιγά σιγά. Δεν είναι φυσιολογική ζωή που ζει. Βοηθούν, έχει και ευκολίες και έχει και δυσκολίες.»

«Δεν είναι κίνδυνος, φοβάται κι εκείνος, δεν είναι εύκολο ούτε για εκείνον, ούτε για εμένα, προσπαθούμε όσο γίνεται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βασίλης.

«Μπορεί να έχει κάποιον που να θέλει να τον προσλάβει, να σκεφτεί ότι ήταν κι εκείνος μωρό τότε και ότι δεν είναι κίνδυνος», καταλήγει.

Το χρονικό της υπόθεσης 
Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018, γύρω στις 5 το απόγευμα. Ο 13χρονος τότε και η 9χρονη αδελφή του, βρίσκονται μόνοι στο σπίτι τους, στην περιοχή Άγιος Ιωάννης στη Λάρνακα. Ο πατέρας τους βρίσκεται στη δουλειά. Η μητέρα τους δεν διαμένει πλέον μαζί τους καθώς έχουν χωρίσει. Ο καυγάς των δύο παιδιών καταλήγει σε μια πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα, οικογενειακή τραγωδία.

Ο πατέρας γυρίζει στο σπίτι για να βρει στη βεράντα το γιο του και την κόρη του στο σπίτι, μέσα σε λίμνη αίματος. “Παγώνει” στη θέα. Βγάζει έξω τη μικρή προσπαθώντας να τη συνεφέρει, μάταια όμως. Φωνάζει για βοήθεια, κανένας όμως δεν μπορεί πλέον να βοηθήσει. Η μικρή μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας όπου διαπιστώνεται ο θάνατός της. Ο 13χρονος ομολογεί ότι σκότωσε με αλλεπάλληλες μαχαιριές την 9χρονη αδελφή του Μαρία. Λόγω του ότι είναι κάτω των 14 ετών, κρίνεται ποινικά ανεύθυνος και δεν μπορεί να οδηγηθεί στις φυλακές, παρά το γεγονός ότι έκοψε το νήμα της ζωής της ίδιας του της αδελφής. Το γεγονός αναδεικνύει την έλλειψη δομών για αναμόρφωση ανηλίκων παραβατών.

Για ένα χρόνο μένει έγκλειστος στο Νοσοκομείο της Αθαλάσσας. Το διάταγμα υποχρεωτικής νοσηλείας, βάσει νόμου, μπορεί να ανανεωθεί για περίοδο μέχρι και ενός χρόνου, επομένως, με τη συμπλήρωση των 12 μηνών, πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος ο οποίος θα προσφέρει αναμόρφωση στον ανήλικο, καθώς δεν υπάρχει στην Κύπρο αναμορφωτήριο για τέτοιες περιπτώσεις.

Ο πατέρας του Βασίλης, είχε δώσει μάχη ώστε ο γιος του να μην μεταφερθεί στο εξωτερικό, όπως και σκέφτονταν να πράξουν οι αρμόδιοι, καθώς επί καθημερινής βάσεως επισκέπτεται το ένα του παιδί στο νεκροταφείο στη Λάρνακα και το άλλο στο ψυχιατρείο στη Λευκωσία.

Ένα χρόνο μετά και αφού έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο ανανέωσης του διατάγματος κράτησης του στην Αθαλάσσα, αποφασίζεται να τεθεί σε κατ’ οίκον 24ωρη περίθαλψη με ειδικά εκπαιδευμένο ψυχιατρικό νοσηλευτή και φροντιστή. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *