Αύξηση κατα 25% στο κρέας. Δύσκολο το φετινό Πάσχα για τους Κύπριους

Κύμα ακρίβειας πλήττει την βιομηχανία των ζώων με αποτέλεσμα οι τιμές νωπού κρέατος στην κυπριακή αγορά να καταγράφουν αύξηση μέχρι και 30% στο φρέσκο αρνί, ενόψει και των εορτών του Πάσχα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Κύπρου Κώστας Λειβαδιώτης ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι αρκετοί καταναλωτές έχουν ήδη προμηθευτεί ποσότητες αρνιού για το πασχαλινό τους τραπέζι στη τιμή των €12-13 το κιλό, καθώς είναι άγνωστο το πως θα διαμορφωθεί το κόστος τις επόμενες ημέρες.

“Υπάρχει μια πίεση για να κρατηθεί σε αυτές τις τιμές, οι βοσκοί ζητούν τέσσερα ευρώ το κιλό ζωντανό και οκτώ ευρώ το κιλό σφαγμένο. Εάν μείνουν σε αυτά τα επίπεδα, η τιμή βλέπω να κρατιέται στα €12-13 το κιλό. Εάν επιμένουν να πωλήσουν πιο ψηλά, τότε και κάποιοι που αγόρασαν θα θέλουν να αναθεωρήσουν τις τιμές τους προς τα πάνω. Θα ανεβεί ένα ευρώ πιο ψηλά όπως στην Ελλάδα που πωλείται €14-15 το κιλό.”

Ο κύριος Λειβαδιώτης σημείωσε ότι την αντίστοιχη περσίνη περίοδο η τιμή πώληση του νωπού αρνιού ήταν στα €9,90 και ήδη από την Τσικνοπέμπτη καταγράφεται πτωτική τάση στη ζήτηση αρνιού κατά 20%.

“Παίζουν ρόλο και τα κιλά. Τα αρνιά και τα κατσίκια είναι μικρά φέτος. Σίγουρα η τιμή οδηγεί τους καταναλωτές σε άλλα κρέατα, όπως το κοτόπουλο και το χοιρινό. Αυτός που έχει λεφτά αν δώσει αντί €120, €130 δεν τον πειράζει. Το θέμα είναι ο φτωχός κόσμος που δεν θα μπορέσει να πάρει αρνάκι και δεν θα το έχει όπως κάθε χρόνο.”

Αντίστοιχη άνοδο καταγράφουν οι τιμές και των υπόλοιπων κρεάτων, όπως το χοιρινό με κόκκαλο για σούβλα που πωλείται φέτος κατά €6 το κιλό, έναντι της περσινής τιμής που ήταν €5.

“Το κοτόπουλο είναι €3,5-€5, ενώ πέρυσι ήταν €3-€4. Το βοδινό που δεν έχει ζήτηση την Μεγάλη Εβδομάδα είναι €10-€12 που ήταν πέρυσι €7-€8. Ο πληθωρισμός ανεβαίνει, οι μισθοί του κόσμου είναι ίδιοι και τα τρόφιμα είναι αυξημένα κατά 15%-20% και τα κρέατα έχουν αυξηθεί κατά 25-30%.”

Σύμφωνα με τον κύριο Λειβαδιώτη πολλοί καταναλωτές έχουν αποφασίσει ήδη να αγοράσουν κρέας σε μικρότερες ποσότητες και τους κάλεσε να υποβάλουν έγκαιρα τις παραγγελίες τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *