Απειλητικός ο Κορωνοϊός των γάτων

Έκκληση προς την υπουργό Υγείας όπως παρέμβει για τη διάθεση νοσοκομειακών σκευασμάτων απηύθυνε, χθες, ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος, σημειώνοντας ότι η έξαρση σε περιστατικά λοιμώδους περιτονίτιδας στις γάτες, που οφείλεται στον κορωνοϊό της γάτας, κάνει αυτή την ανάγκη ακόμη πιο επιτακτική. Ο Σύλλογος, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καθώς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας Γάτων διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα η ασθένεια αυτή να μεταδοθεί στον άνθρωπο από το ζώο.

Ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, είπε πως με βάση πληροφόρηση που τέθηκε υπόψιν του από τους ιδιώτες κτηνιάτρους, παρατηρείται έξαρση των περιστατικών της λοιμώδους περιτονίτιδας της γάτας στην Κύπρο.

Ο κ. Πίπης ανέφερε πως, έχει ήδη επικοινωνήσει για το θέμα με την διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών από την οποία ζήτησε όπως, «σε περίπτωση που υπάρχει διαθέσιμη οιαδήποτε ποσότητα θεραπευτικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στον άνθρωπο και τα οποία επίκεινται να λήξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, να διατεθούν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες» και έπειτα σε ιδιώτες κτηνιάτρους. Αναμένει, δε, πληροφόρηση για την κατ’ εκτίμηση ποσότητα σκευασμάτων που θα απαιτηθούν.

Ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Επαμεινώνδας, είπε ότι παρατηρήθηκε μια αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του ιού της λοιμώδους περιτονίτιδας σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Εξήγησε ότι ο κορωνοϊός της γάτας μεταλλάσσεται σε ένα άλλον κορωνοϊό που προκαλεί τα συμπτώματα του FIP και την κλινική εικόνα της λοιμώδους περιτονίτιδας, ενώ είναι πολύ μεταδοτικός.

Ανέφερε ότι το 2019 ανακαλύφθηκε μια θεραπεία για την λοιμώδη περιτονίτιδα που είναι θανατηφόρα νόσος για τις γάτες. Όπως είπε έχουν χρησιμοποιηθεί κάποια ανθρώπινα φάρμακα που εγκρίθηκαν για τον κορωνοϊό, η ρεμντεσιβίρη και η μολνουπιραβίρη, και «ζητούμε ως σύνδεσμος να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα για να μην αφήνονται τα ζώα». Τα συμπτώματα, είπε, πέραν του ίκτερου/πυρετού είναι οι συλλογές είτε στην κοιλιά ή στον θώρακα και ανορεξία ή ακόμη νευρολογικά συμπτώματα. 

Ο κ. Επαμεινώνδας είπε ότι στην επιστολή προς την υπουργό Υγείας απευθύνθηκαν για να λυθούν διαχρονικά προβλήματα προμήθειας φαρμάκων «που έχουμε ως κτηνίατροι, όχι μόνο αυτό».

Ερωτηθείς αν μπορούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα, είπε ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να γίνουν για να μην μεταδοθεί ο κορωνοϊός στα ζώα. Παράλληλα δεν αποτρέπεται η μετάλλαξη γιατί κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο μηχανισμός της ακόμα, είπε. Επομένως δεν υπάρχουν προληπτικά μέτρα σε ό,τι αφορά τα ζώα, υπογράμμισε.

Ως προς την έκταση του προβλήματος, σε έρευνα του Συλλόγου διεφάνη ότι το 2021 ήταν περίπου 100 ύποπτα κρούσματα, από τα οποία επιβεβαιώθηκαν 36 με εργαστηριακές μεθόδους. Το 2022 ήταν περίπου 220 από τα οποία τα 100  επιβεβαιώθηκαν. Φέτος (τους πρώτους τρεις μήνες) σημειώθηκαν 500 περιστατικά από τα οποία επιβεβαιώθηκαν τα 105.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας Γάτων, Ντίνος Αγιομαμίτης, είπε ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και ήρθε και στην Κύπρο και σημειώθηκαν τεράστιες απώλειες. «Πάνω από 30% των γάτων πέθανε στην Κύπρο και συνεχίζει».

ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *